Home Receptenhoofdgerechten Chicken Yassa – kip met citroen uit Gambia & Senegal
chicken yassa poulet gambia senegal recipe recept

Chicken Yassa – kip met citroen uit Gambia & Senegal

door admin

Chicken Yassa (of hoe ze het in Senegal noemen: Yassa Poulet) is een klassiek gerecht uit West-Afrika. In zowel Gambia als Senegal kom je deze heerlijke gestoofde kip tegen. Het gerecht krijgt zijn smaak door uien, citroen en mosterd. Echt een hemelse combinatie!

Gambia of Senegal?

Maar is het nu een gerecht uit Gambia óf uit Senegal? Nou, eigenlijk uit beide landen dus! Dat zit zo: Gambia en Senegal zijn eigenlijk niet echt twee aparte landen. Het is hetzelfde gebied in West Afrika en eigenlijk ligt Gambia dus binnenin Senegal. De Engelsen hebben het stukje rondom de rivier ‘de Gambia’ gekoloniseerd en hier een apart land van gemaakt. De rest daaromheen was van de Fransen en heet(te) Senegal.

Onzin natuurlijk, want in zo’n gebied wonen verschillende stammen al eeuwenlang en die hebben geen boodschap aan een grens die Europeanen later hebben ingesteld omdat het hen zo goed uitkwam. De Mandinka’s, Wolof en Fula (er zijn meer stammen, maar dit zijn de 3 grootste!) spreken gewoon hun eigen taal en noemen dit gerecht dan ook allemaal anders.Door de kolonisatie heeft het in de twee landen ook een andere benaming gekregen. Chicken Yassa (op z’n Engels) in Gambia en Yassa Poulet (op z’n Frans) in Senegal. Maar we hebben het dus over hetzelfde!

chicken yassa poulet gambia senegal recipe recept

Wat gaat er in de chicken yassa?

Voor de chicken yassa gebruiken we één kip, en dan meteen alle delen. We ontleden ‘m dan ook zelf. Heb je hier geen zin in? Dan kun je uiteraard ook stukken kip kopen. Drumsticks of dijstukken zijn dan het beste geschikt, omdat die wat vetter zijn en na het stoven lekker mals blijven.

Naast kip gaan er in de yassa poulet / chicken yassa ook veel uien, maar liefst 5 stuks! Combineer het met knoflook, citroen en een flinke lepel mosterd en je hebt een gegarandeerd succes.Je kunt de chicken yassa eten met rijst, maar ook met aardappels of polenta/funchi is het heerlijk. Net waar je die dag trek in hebt dus. Met een frisse salade maak je de maaltijd helemaal compleet.

Liever een video?

Bekijk je liever een video van dit recept? Dat mag! In onderstaande video laat ik je in ongeveer 5 minuten zien hoe je de chicken yassa maakt:

Ingrediënten:

 • 1 kip, in delen
 • 5 uien
 • 2 citroenen
 • 2 el mosterd
 • 5 teentjes knoflook
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 el bouillonpoeder
  OF 1 bouillonblokje (kip)
 • 1 tl zwarte peper
 • 2 el zonnebloemolie

Bereiding van de chicken yassa

Begin met het ontleden van de kip. Hiervoor snijd je eerst de dij los bij de rug en vervolgens scheid je de drumstick van het dijstuk. Hetzelfde doe je bij de vleugels, dus eerst loshalen bij de rug en vervolgens in 3 verdelen. Wij gebruiken het laatste stukje van de vleugel (de ‘wing tip’) niet.

Snijd vervolgens de filet los door een scherp mes vlak langs het borstbeen en de ribben van de kip te halen. Als je wilt, kun je het vel verwijderen… maar je kunt ’t er ook op laten. Van het karkas van de kip kun je later nog eens soep trekken.

Snijd nu de uien in reepjes en snijd vervolgens de knoflook fijn. Doe deze vervolgens samen met de stukken kip in een grote schaal.Pers daarna de citroenen uit en voeg die, samen met de mosterd, de bouillonpoeder en de peper aan de kip toe. Meng alles goed door elkaar (met je handen!) en zet de kip vervolgens een nacht in de koelkast om te marineren.

Wanneer je de chicken yassa gaat maken, verhit je de olie in een grote pan. Doe hier vervolgens de kip (met de uien en alle marinade) bij en voeg als laatste de laurierblaadjes toe.

Laat de yassa poulet / chicken yassa zo in 30-40 minuten gaar worden. Haal het tenslotte uit de pan. Vind je het lekkerder als de huid van de kip krokant is gebakken? Bak de stukken kip dan (zonder de uien) nog even in wat olie.

Serveer de chicken yassa met rijst en een schijfje citroen – eet smakelijk!Probeer ook eens…

Ben je gek op kip? Probeer dan ook eens onze zoetzure kip met ananas!

Summary
Recipe Name
Chicken yassa / Yassa poulet - RECEPT uit Senegal en Gambia
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 781 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend