In deze wereld zijn er weinig betere combinaties dan banaan met karamel. Lekker zoet en zacht – ‘a match made in heaven’! Deze cupcakes zijn dan ook absoluut onweerstaanbaar. Je maakt ze met banaan in het deeg en als garnering. Een zelfgemaakte custard en karamelsaus erbij en het feestje is compleet.
Voor deze cupcakes kun je gebruik maken van karamelsaus uit de winkel. Maar zelfgemaakt is de saus natuurlijk nog veel lekkerder! Klik hier voor het recept van onze lekkere karamelsaus.
We maken de saus altijd met ’n snufje zout. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het geeft de karamelsaus een extra lekkere smaak. Als je het nog nooit hebt geproefd, kan ik het je aanraden eens te proberen! ook in combinatie met deze cupcakes met banaan is het snufje zout een heerlijke toevoeging.
Op de foto:
Op de foto zie je onze cupcakes op de leuke bordjes van Steelite. Zowel het witte bordje als het roze bord komen uit de Craft serie en waren een cadeautje. Super fijn als je foto’s mag maken van eten op zulk mooi en ijzersterk servies. De borden overleefden namelijk met gemak de reis van Engeland naar Nederland!
Specifiek: het roze bord is de ‘coupe plate’ van 28 cm uit de serie Craft Raspberry en het witte bordje is de ‘coupe bowl’ van 13 cm uit de serie Craft White.
Ingrediënten voor 12 cupcakes:
Voor de custard
- 300 ml melk
- 30 gr suiker
- 25 gr maïzena
- 2 eidooiers
- 1/2 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
Voor de cupcakes
- 180 gr roomboter, ongezouten
- 125 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 1 geprakte banaan
- 180 gr zelfrijzend bakmeel
- een snufje zout
Om te versieren
- karamelsaus (zie recept)
- opgeklopte slagroom
- gemberkoekjes
- schijfjes banaan
Bereiding cupcakes met banaan en karamelsaus
Begin met het maken van de custard. Snijd hiervoor het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg daarna samen met het stokje (de schil) en 250 ml van de melk in een pan en breng dit aan de kook.
Meng in de tussentijd de suiker met de maïzena. Voeg hier de overige 50 ml koude melk aan toe en roer het geheel tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng deze erdoor.
Schenk dan de helft van de gekookte melk bij het suikermengsel en roer het geheel weer goed door. Schenk alles daarna terug in de pan en breng het mengsel al roerend terug aan de kook. Laat de custard nu nog zo’n 2 minuten goed doorkoken, terwijl je steeds goed blijft roeren.
Giet de custard daarna in een grote kom en dek deze af met plasticfolie. Zorg er voor dat het plasticfolie direct op het custardmengsel ligt (het plastic mag de pudding dus aanraken!), zodat er geen vel op de custard komt tijdens het koelen. Laat de custard eerst op kamertemperatuur komen en zet het daarna in de koelkast om verder te koelen.
Ga nu verder met het maken van de cupcakes. Verwarm als eerste de oven voor op 170 graden (160 graden hetelucht).
Meng vervolgens de boter, suiker en vanillesuiker romig in een grote kom. Voeg daarna de eieren en de geprakte banaan toe en blijf mixen totdat deze zijn opgenomen.
Nu mag het bakmeel en het zout bij het beslag. Voeg dit toe en roer totdat je een homogeen mengsel hebt. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes, zet ze in de oven en bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar en goudkleurig.
Wanneer zowel de cupcakes als de custard zijn afgekoeld kun je de cupcakes samenstellen. Dit doe je als volgt:
Snijd de cupcakes doormidden en doe er een flinke eetlepel van de custard tussen. Giet wat karamelsaus over de curstard, voordat je de bovenkant van de cupcake terugplaatst. Versier de cupcake tenslotte met een toef slagroom, meer karamelsaus, een schijfje banaan en een (stukje van een) gemberkoekje. – Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.