Home Receptenhoofdgerechten Gumbo • authentiek recept uit New Orleans
Gumbo new Orleans Louisiana soul food recept jurino

Gumbo • authentiek recept uit New Orleans

door admin

Gumbo is misschien wel hét ultieme ‘Soul Food’. Deze klassieker uit New Orleans, Louisiana valt bij iedereen in de smaak. Je maakt dit bijzondere stoofgerecht met kip, worst en garnalen. Daarnaast gaan er lekker veel groenten in en natuurlijk de speciale Amerikaanse cajunkruiden.

De sleutel om ’n perfecte gumbo te maken is de roux. Die wordt niet – zoals je misschien gewend bent – met roomboter gemaakt, maar met zonnebloemolie. Olie verbrandt minder snel dan boter. Hierdoor kan de temperatuur hoger worden en krijgt de roux zijn karakteristieke bruine kleur en nootachtige smaak.

In het traditionele recept gaan kip, Andouille worst en garnalen. Je kunt hier overigens prima mee variëren. Andouille worst is in Nederland niet overal verkrijgbaar. Je kunt het daarom vervangen door Poolse ‘kielbasa’ of Spaanse ‘chorizo’. Ik ben zelf enorm allergisch voor garnalen. Daarom sla ik voor mijn eigen bordje de laatste stap over en eet ik de gumbo alleen met worst en kip. Net zo lekker!



Gumbo eet je ’t liefst met witte rijst. Dat is lekker neutraal en kan de saus goed opnemen.

Dit recept is voor 4 porties. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.

Ingrediënten:

Voor de roux

  • 120 gr tarwebloem
  • 125 ml zonnebloemolie

Voor de gumbo

  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • ½ groene paprika, in blokjes
  • 1 (grote) ui, gesnipperd
  • twee takjes peterselie, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 à 2 el afro-cajun spice mix
    * Of je eigen favoriete cajunkruiden
  • 1 L kippenbouillon (mag van ’n blokje)
  • 150 gr Andouille of Chorizo
  • 750 gr kippendijfilet, in reepjes
  • 250 gr gepelde garnalen
  • een bosje bosuitjes, in ringen
Gumbo new Orleans Louisiana soul food recept jurino

Bereiding van de New Orleans style gumbo

Begin met het maken van de roux. Neem hiervoor een pan met dikke bodem en doe daar de bloem en de olie in. Verhit dit op middelhoog vuur, terwijl je goed blijft roeren. Het mengsel mag zo donker worden als karamelsaus. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Neem een koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur. Kruid de kip met de afro-cajun spice mix en bak deze in ’n klein beetje olie, totdat de stukjes rondom bruin kleuren. Snijd daarna de worst in plakjes en bak deze met de kip mee, totdat de plakjes worst ook bruin kleuren.



Voeg nu de bleekselderij, de wortel, de paprika, de ui, de peterselie en de knoflook toe aan het vlees en bak de groenten kort mee. Doe vervolgens ook de roux en de kippenbouillon in de pan en roer het geheel goed door elkaar. Laat de gumbo zo nog 10 minuten koken.

Voeg als laatste de garnalen toe en kook deze nog 2 minuten mee. Proef de gumbo en voeg zonodig wat extra kruiden of pika toe. Serveer de gumbo met witte rijst en bestrooi het gerecht met wat ringetjes bosui. Eet smakelijk!

Summary
Recipe Name
Gumbo • authentiek recept uit New Orleans
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2102 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend