Kasha is voor ons weer eens anders dan anders. Deze Russische bereiding boekweit geeft de zaadjes een stevige, nootachtige smaak. Ideaal om ’s avonds te eten in plaats van rijst of aardappelen. Boekweit is namelijk ook nog eens hartstikke gezond!
Boekweit of kasha kan dus worden gegeten als graan, maar officieel is het dat niet. Het zijn namelijk de zaadjes van de Fagopyrum plant. Leuk weetje: die naam is een samentrekking van het Latijnse woord voor beuk en tarwe. Omdat de zaadjes dus zowel op beukennootjes als op tarwekorrels lijken.
De zaadjes zijn rijk aan vezels en mineralen en bevatten ook nog eens ’n stuk minder koolhydraten dan tarwe of rijst. Alsof je nog niet genoeg reden had om deze kasha eens zelf te maken!
Traditioneel Russisch gerecht
Ik verklap het maar meteen: naast dat ik gek ben op Ierland, heb ik ook een ietwat ongezonde obsessie met Rusland. Op de één of andere manier vind ik alles wat daar vandaan komt interessant. Sovjet chocopasta, goede vodka en foute techno… maar toch vooral het eten! Ik vind het dan ook heerlijk om uit de Russische supermarkt allerlei producten mee te nemen die ik eigenlijk nog niet ken. Mijn favoriet: de tientallen verschillende chocolaadjes!
In Rusland — maar bijvoorbeeld ook in Polen — wordt kasha regelmatig gegeten. Overigens slaat het woord ‘kasha’ op grutten en kan het ook van andere granen worden gemaakt. In dit geval dus boekweitgrutten, of “гречневая каша” ( grechnevaya kasha – Grechka is Boekweit) in het Russisch.
Het gerecht kan gegeten worden als hartig bijgerecht, zoals in dit recept… óf als ontbijt. Soms wordt het gemengd met champignons of groene kruiden voor nog meer smaak.
Als ontbijt wordt het meestal gekookt met wat suiker en opgediend met boter. De boekweit wordt dan meestal ook iets langer gekookt, zodat het bijna een pap wordt. Het is net als rijst vrij neutraal, dus kun je er alle kanten mee op.
Kasha kopen of zelf maken
Zoals gezegd maak je kasha dus met geroosterde boekweit. Je kunt geroosterde boekweit op die manier in Russische en Poolse winkels kopen. Lukt dat niet? Dan kun je ook prima rauwe boekweitkorrels kopen in de supermarkt, bij de molen of in een online winkel. Je moet de zaadjes dan nog wel even in een droge pan roosteren.
Ik doe dat op middelhoog vuur. De pan haal ik steeds heen en weer, zodat de boekweit niet aanbrandt. De zaadjes kun je zo donker laten kleuren als je zelf wilt. En net als bij koffie geldt dan: hoe donkerder, hoe steviger de smaak. Ik probeer er zelf altijd voor te zorgen dat de kasha aan alle kanten mooi bruin kleurt.
Van dit gerecht maak je 4 porties kasha. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.
In dit recept ga ik uit van rauwe boekweitkorrels. Vind jij kant-en-klare kasha? Dan kun je het roosteren overslaan!
Ingrediënten:
- 300 gr boekweitkorrels
- 1 ui, gesnipperd
- 1 bouillonblokje (groenten of kip)
- 2 el olijfolie
- ½ tl zwarte peper
Bereiding Russische kasha
Doe de boekweitkorrels in een droge koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur. Roer de korrels goed of haal de pan op het vuur heen en weer, zodat de kasha niet verbrandt. Verhit de pan, totdat de boekweit begint te kleuren. Het is de bedoeling dat de korrels donkerbruin (maar natuurlijk niet zwart) kleuren.
Zodra de boekweit geroosterd is, kun je de pan van het vuur halen en de kasha apart zetten. Verhit de pan daarna opnieuw op laag vuur en doe er de olie en ui in. Fruit de stukjes ui totdat ze glazig zien en voeg daarna de kasha toe aan de ui.
Doe nu ’n halve liter water in de pan en voeg het bouillonblokje en de peper toe. Zet de deksel schuin op de pan en draai het vuur daarna laag. Kook de kasha net zoals rijst. Na 20 minuten zachtjes sudderen is het gerecht klaar. Zit er nog teveel water in de pan? Giet dit dan af.
Serveer de kasha bij het avondeten, zoals je met rijst of aardappelen zou doen. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Op zoek naar meer lekkere bijgerechten? Probeer dan ook eens deze Nigeriaanse jollof rijst of de Antilliaanse arros moro!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.