Home Receptenhoofdgerechten Surinaamse bami zelf maken


Surinaamse bami vegan spaghetti tjauw mien recept

Surinaamse bami zelf maken

door admin

Surinaamse bami kun je gemakkelijk zelf maken. Het is een heerlijk bijgerecht dat zo’n beetje overal bij past. Het krijgt zijn speciale, uitgesproken smaak natuurlijk door de saus die erin meegebakken wordt. Die maak je op basis van sojasaus, gember en knoflook.

Het grappigste van de Surinaamse bami is dat het vaak gemaakt wordt van ‘gewone’ spaghetti. Je kunt deze eventueel voor het koken doormidden breken. Je kunt er ook voor kiezen om eiernoedels te gebruiken. Deze vind je in de meeste Surinaamse en Chinese toko’s.



Dit gerecht kun je bij heel veel verschillende dingen een. Eet de Surinaamse bami bijvoorbeeld met deze lekkere kipspiesjes en een salade om er ‘n complete maaltijd van te maken.

Vegan Surinaamse bami

Goed nieuws voor de veganisten: Dit recept is namelijk helemaal plantaardig! Voor ‘n echte vegan Surinaamse bami let je er natuurlijk even op dat je spaghetti of noedels gebruikt zonder ei.

Daarnaast houd je er erg in dat je een groentenbouillonblokje gebruikt en dat de sojasaus die je kiest ook geen dierlijke bijproducten bevat. Verder kun je het recept helemaal aanhouden zoals ‘ie is.

Dit recept is voor 4 porties Surinaamse bami



Ingrediënten:

  • 350 gr spaghetti
  • 3 el Chinese donkere sojasaus OF ketjap manis*
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el zonnebloemolie
  • een stukje gember van zo’n 3 cm
  • enkele takjes bladselderij

*Ik gebruik zelf het liefste Chinese ‘dark soy sauce’. Dit is iets minder zoet en sterker gekleurd dan Ketjap Manis. Mijn favoriete merk is Pearl River Bridge. Je vindt deze bij de toko of Chinese supermarkt.

Bereiding van de Surinaamse bami

Begin met het koken van de spaghetti. Kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking ‘al dente’. Als er geen Italiaanse vrouw is die meekijkt, kun je de spaghetti voor ‘t koken doormidden breken 😉

Spoel de spaghetti na het koken af met koud water om alle zetmeelresten weg te spoelen. Zo voorkom je dat de Surinaamse bami tijdens het bakken plakkerig wordt.

Snipper de ui en pers de knoflookteentjes vervolgens uit. Rasp de gember en voeg deze toe aan de stukjes ui. Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan op matig vuur en fruit de ui, gember en knoflook hier met ‘n beetje zout in, totdat de ui glazig ziet.



Zet het vuur daarna hoog en doe de spaghetti bij de ui in de pan. Roerbak de spaghetti ‘n minuutje en giet er daarna de sojasaus over.

Verkruimel vervolgens het bouillonblokje en verdeel het poeder over het gerecht. Roerbak de Surinaamse bami nu enkele minuten, totdat het mooi droog en donker gekleurd is. Snijd als laatste de selderij fijn en verdeel die over het gerecht. Roer de selderij tenslotte door de Surinaamse bami en serveer het gerecht heet.

Tip: Je kunt de bami een dag later ook nog eten, als je hem opbakt of opwarmt in de magnetron.

Summary
recipe image
Recipe Name
Surinaamse bami • recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1633 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend