Eén van de meest bekende recepten uit de Italiaanse keuken: lasagne. Deze versie is eenvoudig, maar oh zo lekker! In dit recept gebruik ik geen wijn, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Daarom mag ik het officieel geen ‘lasagne Bolognese’ noemen. Ga ik ook niet doen natuurlijk.
Voor dit recept start je met die geweldige basis van ui, wortel en bleekselderij. Door die samen te fruiten en er daarna gehakt aan toe te voegen begin je al met de perfecte basis voor de lasagne. Probeer het maar eens!
Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van of de lasagne een hoofd- of bijgerecht is.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 flinke wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 teentje knoflook (optioneel, wel lekker!)
- 500 gr rundergehakt
- 1 takje tijm / 1 tl naaldjes
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
- 700 ml passata (gezeefde tomaten)
- 1 runderbouillonblokje
- Zout en peper naar smaak
- 350 gr geraspte kaas
- 250 gr lasagnebladen
Voor de bechamelsaus:
- 50 gr roomboter
- 60 gr bloem
- 600 ml melk
- Snuf peper, zout en nootmuskaat
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de ui en knoflook. Snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
- Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak even mee. Doe daarna het gehakt erbij en bak rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Voeg het takje tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes toe. Giet de passata erbij en verkruimel het bouillonblokje. Laat de saus ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
- Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux. Giet beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren met een garde, tot je een gladde saus hebt. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Meng er tenslotte 100 gram van de geraspte kaas door.
- Vet een grote ovenschaal in met olie of boter. Begin met een dun laagje bechamelsaus. Leg hier 3 lasagnebladen op. Verdeel een laagje bechamelsaus op en schep er daarna weer tomatensaus op.
- Bestrooi met wat geraspte kaas. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met lasagnebladen, bechamelsaus en een royale laag geraspte kaas.
- Zet de schaal in de oven en bak de lasagne in ongeveer 45 minuten gaar.
- Laat de lasagne 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.