Eén van mijn favoriete desserts is baklava. Dit zoete gerecht wordt in Turkije en Griekenland gegeten. Je maakt het traditioneel met filodeeg, walnoten (of pistachenoten), honing en kaneel. In deze versie geef ik de traditionele baklava een Caribische twist. Hoe dan? Met kokos, limoen en een lepeltje van onze ‘baking spice‘ voor extra kruidigheid!
Liever een video van de baklava?
In onderstaande video kun je in 30 seconden zien hoe ik de baklava met Caribische twist maak:
Van dit recept maak je zo’n 20-24 stukjes baklava met Caribische twist. Heb je minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk halveren!
Ingrediënten:
- 200 gr ongezouten roomboter
- 300 gr amandelen
- 200 gr geraspte kokos
- 50 gr lichte basterdsuiker
- 2 theelepels Caribbean baking spice*
*(of gebruik kaneel) - 20 vellen filodeeg
- 250 ml water
- 300 gr suiker
- 120 ml honing
- het sap van 1 limoen (of citroen)

Bereiding baklava met Caribische twist
Smelt de boter. Hak de amandelen fijn met een mes of gebruik hiervoor een hakmolen. Meng de gehakte amandelen met de kokosrasp, de basterdsuiker en de kaneel. Bewaar een klein beetje van dit mengsel om de baklava mee te garneren.
Verwarm nu de oven voor op 175°C en vet een bakblik (20x28cm in met boter). Snijd de vellen filodeeg op maat voor het bakblik.
Leg nu een vel filodeeg op de bodem van het bakblik en bestrijk die met een laagje boter. Leg er een ander velletje op en herhaal dit totdat een derde van het filodeeg op is. Verdeel de helft van het notenmengsel erover en leg hierop weer ’n vel filodeeg. Smeer het vel filodeeg in met boter en leg hier weer een velletje op. Ga door totdat twee derde van het deeg op is.
Verdeel nu de tweede helft van het notenmengsel over het bakblik en maak de baklava af met het resterende filodeeg. (steeds weer insmeren met ’n beetje boter, voordat je er een vel bovenop legt. Snij vervolgens ruitjes in de baklava.
Zet de baklava nu 35 minuten in de oven totdat de bovenzijde mooi goudbruin en knapperig is.
Verhit ondertussen het water met de suiker, honing en het limoensap in een pannetje en roer totdat alle suiker opgelost is. Laat het mengsel enkele minuten koken, totdat het iets is ingedikt.
Haal daarna de baklava uit de oven en giet de siroop over de baklava als deze nog heet is en bestrooi het met de rest van het notenmengsel. Laat het geheel nu afkoelen tot kamertemperatuur. Eet smakelijk!





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.