Met deze penne met vodka en aubergine heb je ’n recept voor een gemakkelijk, maar super smaakvol pastagerecht. En niet alleen dat, maar het recept is ook nog ‘ns helemaal plantaardig! Eet jij niet persé vegan? Dan zorgt ’n stukje geraspte Pecorino Romano tijdens het serveren voor nóg meer smaak.
Pasta met tomatensaus en aubergine is altijd al mijn favoriete bereiding geweest. En wat denk je… zelfs de Italiaanse schoonfamilie keurt mijn versie goed! Een beter compliment kun je je niet voorstellen, toch?
Waarom vodka in de pasta?
De vodka in dit pasta gerecht proef je niet. En je wordt er — natuurlijk — ook niet aangeschoten van. Met één shotglaasje op ’n hele pan saus die ook nog een tijdje wordt gekookt hoef je ook niet bang te zijn dat er een substantiële hoeveelheid alcohol in zit. De vodka is er puur voor om de rest van de ingrediënten goed met elkaar te mengen. Mag je om geloofsredenen écht geen alcohol? Vervang het dan gewoon door ’n beetje water. No problem!
Dit recept is voor 4-6 porties
Ingrediënten:
- 500 gr pasta naar keuze (ik gebruikte penne)
- 2 el olijfolie
- 350 ml passata di pomodoro
- 1 blikje (350 ml) tomatenblokjes
- een klein blikje (70 gr) tomatenpuree
- 1 flinke aubergine, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- een verkruimeld bouillonblokje (groente)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 kleine wortel, geraspt
- ½ tl paprikapoeder
- een snufje cayennepeper, voor extra pit
- zout en peper naar smaak
- 1 shotglaasje vodka
- 2 takjes peterselie, fijngehakt
- optioneel (niet vegan): een stukje geraspte Pecorino Romano
Bereiding van de penne met vodka en aubergine
Verhit de olijfolie in een sauspannetje en fruit hier de ui, knoflook en aubergine in. Voeg ook de geraspte wortel toe en laat het geheel enkele minuten zachtjes bakken, totdat de ui glazig ziet.
Doe nu de passata, tomatenpuree en tomatenblokjes in de pan en roer goed. Voeg de vodka en het verkruimelde bouillonblokje daarna toe aan de saus. Zet de deksel nu op de pan en laat de saus zo’n 30 minuten op héél laag vuur sudderen.
Maak de saus tenslotte op smaak met het paprikapoeder, cayennepeper en zout en peper naar smaak.
Kook de pasta ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpaking ‘al dente’ en giet het (gezouten!) water af. Meng de saus met de pasta en schep de pasta in diepe borden. Garneer de penne met peterselie en eventueel wat geraspte Pecorino. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op pastagerechten? Probeer dan ook eens onze vegan pasta met paprika roomsaus of deze Caribische Tjauw Mien
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.