Pesto kun je in de winkel kopen, maar met ons recept maak je ’t zelf binnen tien minuten. Het is even shoppen naar de juiste ingrediënten (die vind je gewoon in de supermarkt!) maar daarna is het echt een fluitje van een cent. En eerlijk is eerlijk: zelfgemaakte pesto is gewoon écht veel lekkerder dan die je koopt.
Wat is pesto?
Pesto is een Italiaanse saus die je kunt eten over de pasta, maar ook op vlees of op ’n broodje. Eigenlijk kun je bijna alles er mee op smaak brengen. De naam betekent trouwens zoiets als “met de vijzel gestampt“, en dat is dan ook de traditionele manier om deze saus te maken. Maar ook met een keukenmachine of blender wordt je saus hartstikke lekker hoor!
Er zijn heel veel verschillende soorten van deze saus. Zo eten ze in Sicilië vaak pesto waar zongedroogde tomaat of paprika in zit. Ons recept is voor de meest bekende soort, namelijk de Pesto alla Genovese – die uit Genua dus, met onder andere pijnboompitten, basilicum en Parmezaanse kaas.
De echte pesto alla Genovese vs. namaak
Wist je trouwens dat “Pesto alle Genovese” een beschermde naam is? Alleen sauzen die exact de juiste ingrediënten hebben mogen de naam dragen. In veel commerciële pesto’s zitten cashewnoten in plaats van pijnboompitten en ook ontbreekt de Pecorino (schapenkaas) meestal. Jammer, want daar komt nu net de meeste smaak vandaan.
In ons recept houden we dan ook vast aan het traditionele recept voor de pesto alla Genovese – de enige echte!
Voor 1 potje heb je nodig:
Ingrediënten:
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr basilicumblaadjes
- 20 gr pijnboompitten
- 30 gr Pecorino Romano, geraspt
- 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 50 ml olijfolie
- zout naar smaak
Bereiding pesto alla Genovese
Je kunt de saus ook maken door alles in de keukenmachine of blender te doen en ’t fijn te malen, maar wil je het op de traditionele manier doen, dan gaat het zo:
Plet de knoflooktenen in een vijzel en voeg een snufje zout toe. Maal dit, totdat de knoflook helemaal fijn is. Voeg vervolgens de basilicum toe en maal dit (met draaiende bewegingen) ook fijn met de vijzel.
Nu mogen de pijnboompitten en de Pecorino Romano erbij. Stamp deze plat en maal ze met de rest van de ingrediënten tot een stevige massa. Als laatste giet je beetje bij beetje wat olijfolie bij de pesto, totdat het de dikte heeft die jij wilt. Je kunt dus meer of minder olijfolie gebruiken dan staat aangegeven bij de ingrediënten!
Als alles goed gemengd is voeg je ook de Parmezaanse kaas toe. Meng de saus nogmaals goed en maak hem af met zout naar smaak. Bewaar de pesto in de koelkast.
TIP: Wanneer je ervoor zorgt dat het in een schone pot zit en altijd bedekt is met een laagje olijfolie, kun je de pesto héél lang goed houden.
Serveer de saus over een bordje spaghetti of op stokbrood – eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op kruidige sausjes? Probeer dan ook eens deze klassieke chimichurri saus!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.