Deze geurige saffraanrijst met kip en wortel is een heerlijke maaltijd met ’n Perzisch tintje. Je kunt dit gerecht van elke soort basmatirijst maken. In de regel geldt: hoe langer de korrel, hoe lekkerder! Zorg er in ieder geval voor dat je geen gebroken rijst gebruikt.
First things first: je kunt basmatirijst dus prima op de normale manier koken. Dan issie in een kwartiertje klaar en dan smaakt hij best. Maar er is écht niks te vergelijken met rijst die op de Perzische manier is klaargemaakt. Het kost je meer tijd, maar het resultaat is écht ongelooflijk lekker!
Ik at de rijst zo voor het eerst bij een Iraanse vriendin thuis. Haar moeder had het klaargemaakt en vertelde dat goed bereide rijst daar zó belangrijk is, dat men een echtscheiding kan aanvragen wanneer de partner geen lekkere rijst kan koken. Hoewel er weinig speciale ingrediënten in gaan, is de bereidingswijze hetgeen dat de rijst zijn authentieke smaak en vorm geeft. Echt de moeite waard om dat eens te proberen en ik laat je graag zien hoe…
Specerijen zelf malen
In dit gerecht zijn de specerijen de échte smaakmakers. Er gaat (natuurlijk) saffraan door de rijst. Daarnaast gaat er door de kip met wortel ’n flinke dosis paprikapoeder en komijn. Als kerst op de taart gebruiken we er ook versgemalen kardemom in. Zo weet je zeker dat jouw bordje straks een ware smaakexplosie wordt!
Ken je dat: je koopt ’n potje peper of nootmuskaat in de supermarkt en doet er wat van door je eten. Niet te proeven… of in ieder geval: niet zoals peper of nootmuskaat hóórt te proeven! Ik ben wat eten betreft niet echt een snob, maar met specerijen moet je geen grappen maken. Wanneer die eenmaal gemalen zijn, moeten ze niet te lang in de winkel staan, anders gaat de smaak er (net zoals bij gemalen koffie!) in rap tempo af.
Geen wonder dus, dat de superfijn gemalen specerijen uit de supermarkt geen smaak meer hebben… En dat is jammer, want dat gaat natuurlijk ten koste van je gerecht. Mijn advies is dus: zelf malen! Deze regel heb ik thuis voor een aantal specerijen: zwarte peper, nootmuskaat, kardemom, saffraan en daarnaast ook voor koffie.
Van Beekum Specerijen
Zoals je op de foto al kunt zien, gebruiken wij graag de specerijen en kruiden van ‘van Beekum specerijen’. Deze specialist op het gebied van smaakmakers heeft een prachtige online winkel waar je terecht kan voor álles wat het leven (ok, je maaltijd…) smaak geeft.
Het fijnste van de webwinkel vind ik dat je zelf kunt kiezen in welke hoeveelheid je de specerijen koopt. Van zoiets als sumak koop ik kleine hoeveelheden, omdat ik het alleen soms in het eten gebruik. Maar kaneel koop ik echt letterlijk per kilo. Dat gaat hier thuis zó hard met alle lekkere baksels, ontbijtjes met havermout en pannenkoeken.
Enne… ik hoef jullie natuurlijk niet uit te leggen dat het echt enorm in de prijs scheelt als je grotere hoeveelheden koopt. Even een kleine rekensom: Een kilo kaneel kost je €10,99 en een pot van 150 gram kost €2,99. Dát noem ik nog eens besparen!
Echte saffraan of namaak?
Nog een laatste reden waarom ik graag bij van Beekum specerijen shop: alles is van goede kwaliteit. En bij zoiets als saffraan is dat écht noodzakelijk. Het is maar goed dat saffraan bijna niets weegt, want het is ongeveer 3x zo duur als goud. Het zal je dan ook niet verrassen dat er enorm gesjoemeld wordt met andere ingrediënten. Als je iets goedkoops als saffraan kunt verkopen, ben je binnen no-time schatrijk. Maar eerlijk is het natuurlijk niet.
De winkels staan echt vol met imitatie-saffraan. Soms komt het in poedervorm (als het echt goedkoop is, is het meestal gewoon kurkuma) en soms zie je zelfs iets dat écht op saffraandraden lijkt (dan is het waarschijnlijk saffloer, bloemblaadjes van ’n andere plant)
Anyway – voor een leek is het dus lastig inschatten of je wel echte saffraan te pakken hebt, zeker als je online shopt. Maarre… bij deze mijn zegel: bij van Beekum specerijen is de saffraan de “échte saffraan uit Iran” en van prima kwaliteit! Je ruikt ‘m bijna door het glazen potje heen, zo sterk issie!
En met dat potje kun je zo’n 3-4x dit gerecht maken. Zeker de moeite waard dus.
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de saffraanrijst
- 300 gr basmatirijst
- 1 tl zout
- een aardappel, in plakjes
- 1 el olijfolie
- Enkele saffraandraadjes
Voor de kip
- 500 gr kip dijfilet
- 50 gr roomboter
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 wortels
- 100 gr rozijnen
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 3 kardemompeulen
- 2 tl (gerookt) paprikapoeder
- Een snufje kaneel
- ½ tl kerriepoeder
Bereiding saffraanrijst
Begin ’s ochtends met het wassen en weken van de rijst. Hiervoor leg je de rijst in een vergiet en spoel je hem goed door met koud water, totdat het water helder is. Daarna leg je de rijst in een kom met ruim water. Doe dit voor tenminste 3 uur.
Een uur voordat je wilt gaan eten, giet je het water af. Verhit daarna een pan met ruim water en doe er een theelepel zout in. Kook de rijst hier zo’n 5 minuten in, totdat het halfgaar is. Giet ook dit water af.
Meng ondertussen de saffraandraadjes met 3 el heet water en laat dit even staan.
Verhit de olie op laag vuur in een stoofpan. Nu komt de truc: Snijd de aardappel in plakjes van ongeveer 5 mm en leg die op de bodem van de pan, totdat die bedekt is. De aardappel beschermt de rijst straks tegen de meeste hitte en zorgt ervoor dat de saffraanrijst heerlijk zacht en ‘fluffy’ wordt.
Stort de rijst nu op de aardappel en zorg ervoor dat het meer in het midden van de pan ligt dan aan de randen. Een beetje in een piramidevorm.
Giet het water met de saffraan over de rijst, maar roer niet. Nu zal de helft van de saffraanrijst geel kleuren door de saffraan en de andere helft blijft wit.
Zet de deksel op de pan en laat de saffraanrijst op héél laag vuur een uur stomen. Ga ondertussen verder met het bereiden van de kip.
Bereiding kip en wortel
Sijd de dijfilet in reepjes en kruid ze met de komijn, de koriander, de peper, het zout, het paprikapoeder, de kaneel en de kerrie. Open de kardemompeulen en haal de zaadjes eruit. Om de meeste smaak te krijgen, kneus je de zaadjes of maal je ze met een vijzel. Doe deze ook bij de kip en voeg de olijfolie toe.
Verhit daarna de boter op matig vuur en fruit hierin de ui en de knoflook totdat de ui glazig ziet. Voeg de kip hieraan toe en bak het geheel even door. Rasp de wortels met een grove rasp en voeg die toe aan de kip. Doe nu ook de rozijnen in de pan.
Op dit moment kun je ’n half kopje water aan het gerecht toevoegen. Dit verdampt tijdens het koken, maar houdt de andere ingrediënten lekker zacht. Bak de kip op deze manier in zo’n 30 minuten goudkleurig en gaar.
Serveer de saffraanrijst met de kip en wortel. Bonus bij dit gerecht: de gebakken plakjes aardappel onderin de pan. Die zijn misschien nog wel het lekkerste van alles! – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met kip? Probeer dan ook eens onze kipspiesjes op suikerriet!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.