Home Receptenbijgerecht Zuurgoed, zoals in een restaurant
zelf zuurgoed maken Surinaams tafelzuur recept

Zuurgoed, zoals in een restaurant

door admin

Bij Surinaamse en Caribische restaurants krijg je bij je maaltijd altijd wat zuurgoed. Soms alleen komkommer, maar meestal een mix van groenten die hun smaak krijgen van ’n mengsel van azijn, piment, kruidnagels en suiker. In de marinade gaat vaak ook een hete peper, waardoor het zuurgoed een lekkere, pittige ‘kick’ krijgt.

Ik ben zelf gek op zuurgoed. Het liefst heb ik het elke dag als bijgerecht op tafel. Het is ook ’n fijne manier om nog snel even een extra portie groenten naar binnen te krijgen. En wees eerlijk… van die regenboogkleuren wordt toch iedereen vrolijk?

De truc om lange repen komkommer te snijden

Wat in restaurants en broodjeszaken meteen opvalt is dat de komkommer en wortel vaak in van die mooie, lange plakken is gesneden. Thuis snijd je komkommers misschien eerder in plakjes of schijven, maar deze lange, schuine repen lijken wel gemaakt voor op ’n broodje. Hoe zorg je ervoor dat jouw zuurgoed óók in die vorm gesneden wordt?

Het geheim is dit: snijd de komkommer (en wortel) eerst in de lengte doormidden en vervolgens in een zo’n extreem mogelijke hoek. Dus niet in plakjes, die je haaks snijdt, maar houd je mes echt flink schuin. Zo krijg je lange plakken met veel oppervlakte. Zou houden ze de marinade beter vast en zijn ze ideaal voor op ’n broodje, bijvoorbeeld met pom of zoutvlees.

Liever een video van zuurgoed?

In onderstaande video zie je in minder dan 2 minuten hoe ik de groenten snijd en hoe ik het zuurgoed maak:

Recept voor zuurgoed

Nu je weet hoe je de groenten voor zuurgoed moet snijden, is het tijd voor het recept! Je maakt de ingemaakte groenten op de volgende manier:

Ingrediënten:

 • 1 komkommer, in plakjes
 • 1 rode ui, in halve ringen
 • 2 winterwortels, in plakjes
 • 1 rode paprika, in reepjes
 • 200 ml azijn
 • 350 ml water
 • 3 tl zout
 • 3 el suiker
 • 10 kruidnagels
 • 10 pimentbessen
 • Optioneel: 1 madame Jeanette peper
 • Optioneel: een snufje Ve-Tsin of E621*

*De Ve-Tsin is niet persé nodig voor het recept, maar hierdoor smaakt je zuurgoed wél precies zoals het zuurgoed dat je in restaurants krijgt.

Bereiding:

Snijd de groenten in plakjes en doe ze in een grote pot. Maak vervolgens de marinade door de azijn samen met het water, het zout, de suiker, de kruidnagels en de pimentbessen te koken. Eén minuut is genoeg. Voeg vervolgens de hete marinade bij de groenten in de pot.

Hou je van heet? Voeg er dan ook de madame Jeanette peper aan toe. Hiervoor geldt: hoe kleiner je de peper snijdt, hoe heter het zuurgoed wordt. Wil je dat je zuurgoed écht smaakt zoals in ’n restaurant? Voeg er dan ook een snufje Ve-Tsin aan toe.

Sluit de pot af en schud hem goed. Zuurgoed is ’t lekkerste wanneer je het één of twee dagen in de koelkast laat staan. – Eet smakelijk!

Samenwerking met WÜSTHOF

De video die bij dit recept hoort is gemaakt in samenwerking met WÜSTHOF. Deze Duitse fabrikant van koksmessen is één van mijn persoonlijke favorieten. Ik gebruik hun Chef’s Knife uit de Classic collectie al jaren en deze is echt ideaal om grote stukken groente in één keer goed door te snijden.

Dat is meteen ook mijn advies voor wanneer je zelf aan de slag gaat met zuurgoed. Gebruik altijd een goed mes dat lekker wat gewicht heeft en fijn in de hand ligt. De messen van WÜSTHOF zijn dat gegarandeerd! Die zijn en blijven scherp, zodat ze een leven lang meegaan. Wat mij betreft absoluut onmisbaar in de keuken!

Summary
Recipe Name
zuurgoed zoals in een restaurant
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2304 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend