Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Het is helemaal plantaardig (vegan) en lijkkt qua structuur en bite op kip. Zelfs na lang koken of bakken behoudt seitan zijn stevige bite en daarom is het ook zo geliefd als vervanging voor vlees.
Je kunt seitan tegenwoordig kant en klaar kopen in de supermarkt. Daar vind je het in bakjes in het koelschap, bij de andere vegetarische producten. Kant en klare seitan is natuurlijk makkelijk maar minder lekker en een stuk duurder dan zelfgemaakte. En dan zelf maken kan op twee manieren…
Seitan maken met gluten
Bij de meeste molens en bakwinkels kun je tarwegluten per kilo kopen. Om seitan te maken kun je deze dan mengen met bouillon, sojasaus en kruiden. Of bijvoorbeeld met een extra likje tomatenpuree. Het ligt er maar net aan welke smaak je de seitan op dat moment wilt meegeven.
Tarwegluten zijn een beetje prijzig, maar ze maken het proces wel makkelijk en snel. Gewoon een minuut of 5 kneden met alle smaakmakers en daarna kan de seitan de pan of oven in. Je hebt hierbij geen afval, dus het is ook nog ‘ns efficiënt.
Om seitan voor 4 personen te maken kun je 120 gr tarwegluten mengen met 150 ml bouillon. Voeg een geperst teentje knoflook, een eetlepel sojasaus en een theelepel tomatenpuree toe voor ’n mooie consistentie. En daarna nog wat kruiden naar keuze.
Vervolgens kneed je de seitan in een paar minuten tot een stevig deeg. Dit rol je uit tot ’n ‘worst’ van zo’n 4cm doorsnede en die kook je in 30 minuten (in water of bouillon), totdat het in volume is verdubbeld. Vervolgens kun je het snijden en gebruiken in recepten waar normaal vlees in gaat.
Seitan maken van bloem
De andere manier om seitan te maken gaat nog ’n stapje terug: van bloem dus. In tarwebloem zitten zowel gluten als zetmeel en het is de bedoeling dat het zetmeel van de gluten verwijderd wordt. Dit doe je, door een deeg te maken van bloem en water. Dit kneed je stevig door, totdat de gluten goed ontwikkeld zijn. Daarna ga je het deeg spoelen met water. Hierdoor komt het zetmeel los en spoelt weg.
Nu houd je de gluten over, die je daarna in de bouillon kan koken en kan verwerken in je favoriete recept. Ik vind ’t zelf het lekkerste om de seitan in kleine stukjes te snijden en dan te bakken met paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Net zoals je met kipfilet zou doen. De seitan krijgt dan ’n lekker krokant korstje en blijft van binnen zacht en sappig.
Vind je ’t niet erg om wat meer werk te verrichten voor je eigen, zelfgemaakte seitan? Ik vertel je vast: het is een heel leuk proces en het kost je niet veel meer dan ’n pak bloem! Hieronder volgt het recept om seitan te maken met bloem.
Dit recept is voor 6-8 porties. Inviezen is mogelijk. In de koelkast blijft de seitan 3 dagen goed.
Ingrediënten:
- 1 Kg tarwebloem
- 1 tl zout
- 500 ml water
- bouillon, om in te koken
Bereiding seitan van bloem
Meng de bloem met het zout. Voeg er daarna zoveel water aan toe totdat je een soepel deeg krijgt. Kneed het deeg zo’n 15 minuten met de hand óf 5 minuten met een kneedmachine, totdat het elastisch is.
Maak van het deeg ’n gladde bol en leg die in een kom met koud water. Het deeg moet onderwater staan. Laat het deeg zo een half uurtje rusten in het water.
Giet het koude water weg en vul de kom opnieuw, maar nu met lauwwarm water. Nu begint het proces om seitan te maken écht: kneed het deeg onderwater. Je bent misschien bang dat het helemaal oplost, maar ik beloof je dat dat niet gebeurt.
Je zult merken dat het deeg gedeeltelijk wegspoelt. Het zetmeel spoel je namelijk uit ’t deeg en de gluten blijven over. Kneed net zo lang, tot je alleen de gluten overhoudt. Je kunt dit testen door het deeg in een nieuwe kom met water te leggen. Wanneer het water niet direct wit wordt, is de seitan klaar.
Je kunt het water met ’t zetmeel nu wegspoelen, maar ook gebruiken om soepen of saus te binden, of als basis voor pannenkoeken.
Als je de seitan goed gespoeld hebt, kun je het ’t beste stevig met je handen aandrukken, zodat het wat compacter wordt. Snijd het nu in 4 stukken en kook deze stukken zo’n 30 minuten in ruim bouillon. Je zult zien dat het tijdens het koken zo’n beetje in volume verdubbelt!
Haal de seitan na het koken uit de bouillon en verwerk het in je favoriete gerecht, zoals mensen ook met kipfilet zouden doen. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je op zoek naar meer plantaardige gerechten? Probeer dan ook eens onze krokant gebakken oesterzwammen of deze Antilliaanse stoofschotel zonder vlees!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.