Home Receptengezond Gestoofd Tajerblad
tajerblad tayerblad tayawiri recept soulfood

Gestoofd Tajerblad

door admin

Tajerblad is een groente waarmee je alle kanten op kunt. Deze bladgroente heeft van zichzelf namelijk een hele zachte smaak en je zou kunnen zeggen dat hij daarom ‘overal bij past’. Omdat het zo zacht is, ben ik van mening dat een recept ermee vooral niet té ingewikkeld of te sterk gekruid moet zijn. We willen het tajerblad natuurlijk niet overschaduwen met andere ingrediënten. In dit recept stoven we het daarom heel kort (want koken totdat er onderin de pan nog een papje ligt is óók zonde!) met wat rode palmolie, ui en zachte kruiden.

Voor wie het tajerblad nog niet kent: het is het blad van de tajerplant. (Joh…) Overigens is dat niet precies dezelfde plant waar ook de pom tayer vanaf komt, maar wel een soort uit dezelfde familie. Wil je het heel specifiek? Het is het blad van de Xanthosoma Brasiliense.

Het heeft in verschillende landen verschillende namen, enkele daarvan zijn: Tajerblad, olifantsoor (door de mooie vorm van het blad, natuurlijk!) tayerblad, tajawiri, boterblad, Surinaamse spinazie, Tahitian spinach (Engels), daun kimpul (Maleis).



Waar vind je tajerblad?

Je kunt de groente vinden in de meeste Surinaamse en Afrikaanse toko’s. Ook de grote Chinese supermarkten hebben het meestal in hun assortiment. Daar vind je het bij de Afrikaanse producten.

Dit recept is voor 4 personen, verdubbelen of halveren kan trouwens prima!

Ingrediënten:

  • 500 gr tajerblad
  • 1 el rode palmolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el zachte kruiden*

* Voor de kruiden gebruikte ik het bekende potje ‘Complete Seasoning‘ van het merk Badia. Deze kruidenmix is op de Antillen misschien wel hét meest gebruikte ingrediënt. Het is een mix van verschillende groenten (ui, knoflook) en kruiden (selderij, peterselie, tijm). Ook zitten er in de mix al zout en smaakversterker. Het smaakt ’n beetje als de kruiden uit kruidenboter.

Gebruik jij deze mix niet? Doe dan 1 verkruimeld bouillonblokje door het gerecht OF gebruik 1 tl zout, 1/2 tl uipoeder, 1/4 tl knoflookpoeder en wat versgehakte selderij.



tajerblad tayerblad tayawiri recept soulfood

Bereiding gestoofd tajerblad

Begin met het wassen en schoonmaken van het tajerblad. Hiervoor was je de bladeren goed, het liefst met een zachte spons. Dit, omdat de bladeren waterafstotend zijn en ze dus een beetje kracht nodig hebben om schoon te worden. Daarna kun je de stelen verwijderen. Sommige mensen verwijderen ze helemaal, maar ik vind de bovenste (dunne) stukjes best lekker. Ik kies er daarom voor om de stelen te verwijderen vanaf het punt dat ze ‘open staan’, ongeveer op de helft.

Rol de tajerbladeren vervolgens in elkaar als ’n goede, Cubaanse sigaar en snijd ze in reepjes. Snijd de reepjes daarna doormidden, zodat je mooie stukjes blad krijgt van zo’n 3×1 cm.

Verhit vervolgens de palmolie en de zonnebloemolie in een pan op matig vuur. Fruit hierin de ui enkele minuten, totdat deze glazig ziet. Voeg hier het tajerblad aan toe, samen met de kruiden die je gebruikt.

Zet het vuur wat hoger en stoof het geheel in zo’n 5 minuten gaar. Het tajerblad zal slinken, net als spinazie. Van de palmolie gaat het mooi glimmen en krijgt het ’n beetje een gouden kleur.



Het is belangrijk om dit gerecht vooral niet te lang te stoven. 5 minuten is echt meer dan genoeg. Serveer het gestoofde tajerblad tenslotte met rijst of aardappelen en vlees, vis of een andere eiwitbron. – Eet smakelijk!

Hoe wij het tajerblad serveerden

Wij aten het gestoofde tajerblad met gebakken aardappelen; gewone en paarse truffelaardappelen – wat zien die er spectaculair uit hè? Ze smaken overigens gewoon hetzelfde als de anderen hoor… je doet ’t dus vooral voor de kleur. De aardappelen zijn gekruid met peper, zout, dille en wat barbecue-kruiden.

Daarnaast nog ’n bordje scrambled egg met kerrie, tomaat en bosui. Hiervoor gebruik je (voor 4 personen) 8 eieren, 1 tl zout, 1 el massala/kerriepoeder, 3 bosuitjes en een handvol cherrytomaten. Verhit wat olie in de pan en voeg de eieren, zout en kerrie toe. Bak de eieren, totdat ze in stukjes uit elkaar vallen. Voeg daarna de bosui en tomaten toe en bak die ook nog enkele minuten mee. En eet jij helemaal vegan? Dan kun je de eieren vervangen door tofu – net zo lekker!

Summary
recipe image
Recipe Name
Gestoofd tajerblad / tayerblad - recept via SOULFOOD.nl - VEGAN
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1586 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend