Het is weer vega vrijdag! En vandaag geef ik je ons ‘geheime’ recept dat we gebruiken om de kinderen stiekem extra veel groenten te laten eten. Met deze vegan paprika pasta zet je binnen 30 minuten een gezonde maaltijd op tafel met héél veel groenten. Door de cashewnoten die je door de saus mengt, lijkt de saus wel ’n echte roomsaus… maar dan dus helemaal plantaardig.
De saus voor deze vegan paprika pasta wordt gepureerd en lijkt na ’t koken op een ‘gewone’ tomatensaus. Qua uiterlijk dan, want de smaak is echt hemels! Dat pureren kun je trouwens op twee manieren doen: óf van tevoren in de blender, óf achteraf met de staafmixer. Wij kiezen zelf altijd voor optie 1. Hier heb je wel ’n sterke blender voor nodig!
Saus over of naast de pasta?
Eén ding wat ik — samen met heel veel andere Nederlanders en Antillianen — vroeger vaak deed was pasta koken en die dan op een bord scheppen met ’n lepel saus erover. Toen ik mijn (Italiaanse) vrouw leerde kennen was dat snel afgelopen: in Italië is dat blijkbaar écht een doodzonde om te doen!
Daar zweren ze erbij dat de saus al in de pan met álle pasta moet worden gemengd. Dus na het koken gaat de pasta terug in de pan en gaat de saus erbij. Goed roeren en daarna pas op je bord scheppen. Met goede reden overigens: op die manier blijft de saus veel beter aan de pasta kleven en kunnen de smaken goed intrekken. Dus je weet het… eerst de pasta met de saus mengen (in de pan) en daarna pas opscheppen hè!
Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van of je er nog wat bij eet.
Ingrediënten:
- 400 gr (vlinder)pasta
- 3 rode puntpaprika’s
- 200 ml tomaten passata
- 50 gr cashewnoten
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 1 boswortel of ½ winterwortel
- 1 Spaanse peper (optioneel)
- ½ tl gedroogde oregano
- 1 tl zout
- ½ tl gemalen zwarte peper
- ½ tl paprikapoeder (het liefst gerookt)
- zongedroogde tomaten, om te garneren
- gehakte peterselie en basilicum, om te garneren
Bereiding vegan paparika pasta
We beginnen met het maken van de saus. Hiervoor doe je de puntpaprika’s samen met de passata, de cashewnoten, de ui, de knoflook, de bleekselderij, de wortel en de Spaanse peper in de blender. Maal het geheel fijn tot een gladde saus. Is de saus écht te dik? Voeg dan wat water toe.
Verhit nu een sauspan op matig vuur en giet de inhoud van de blender daarin. Breng de saus vervolgens aan de kook en voeg dan ook de oregano, het zout, de peper en het paprikapoeder toe. Roer de saus voor de vegan paprika pasta goed door en zet de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de saus zo een kwartiertje zachtjes pruttelen terwijl je de pasta gaat koken.
Om de pasta te koken vul je ’n grote pan met 2,5 Liter water en een eetlepel zout. Breng dit daarna aan de kook en voeg de pasta toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet daarna het water af en doe de pasta terug in de (droge) pan.
Giet de saus nu over de pasta en roer goed. Verwarm de vegan paprika pasta vervolgens nog ’n minuutje, totdat de saus iets indikt en goed aan de pasta blijft kleven. Maak de pasta tenslotte af met in stukjes gesneden zongedroogde tomaten, peterselie en basilicum en serveer ‘m daarna meteen. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je op zoek naar meer vegan gerechten? Probeer dan ook eens onze vegan paella met zeekraal of deze stoofschotel met okra!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.