Home Receptenhoofdgerechten Vegan Paella met citroen en zeekraal
vegan paella met citroen en zeekraal recept

Vegan Paella met citroen en zeekraal

door admin

Paella is zo’n beetje het nationale gerecht van Spanje. De meeste mensen associëren het dan ook met zon, zee en strand. Het is een klassiek rijstgerecht dat je in een brede pan maakt, zonder deksel. De meeste versies van paella worden gemaakt met een combinatie van vlees, vis en schelpdieren. Onze versie is helemaal vegan! Toch mis je het vlees en de vis niet; door de toevoeging van geblancheerde zeekraal heb je tóch die zilte bite!

Eet je niet vegan? Dan zou je over deze paella nog wat geraspte parmezaanse kaas kunnen strooien. En om hetzelfde restultaat te behalen, maar het gerecht wél vegan te houden, kun je hetzelfde doen met wat edelgistvlokken. Gewoon, voor wat extra-extra smaak. Dat hoeft overigens niet persé – door de mooie ingrediënten is deze paella namelijk al hartstikke lekker!



Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 200 gr cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • de geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • wat Saffraan, genoeg voor 4 porties rijst*
    1 tl tijm
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml bouillon (mag van een blokje!)
  • 200 gr paella- of risottorijst
  • 200 gr zeekraal
  • 150 gr doperwten (diepvries)
  • zout en peper naar smaak
  • om te serveren: een citroen in partjes, gehakte bosuitjes en peterselie

*Wij gebruiken Saffraan in poedervorm van het Italiaanse merk ‘Leprotto’. Deze zit in kleine envelopjes en is al afgepast aan 4 porties rijst.

In Nederland kun je in de supermarkt saffraandraadjes vinden. Deze moet je eerst ‘n half uur in warm water laten weken. Je gebruikt dan zowel het water als de saffraandraadjes.

Tip: Saffraan is een extreem duur ingrediënt. Gelukkig heb je er maar héél weinig van nodig, minder dan een tiende gram. Omgerekend kost saffraan zo’n €30.000,- per kilo (ja, serieus!) . Heb je ergens saffraan gevonden die beduidend goedkoper is? Dan is het waarschijnlijk kurkuma of saffloer. Je kunt de echtheid van saffraan testen door de draadjes in warm water te weken. Kleurt het water oranje én blijven de draadjes gekleurd? Dan is het echte saffraan. Zijn de draadjes na het weken wit geworden? Dan is het namaak.

vegan paella met citroen en zeekraal recept

Bereiding vegan Paella met zeekraal

Neem de breedste pan die je hebt, het liefste eentje met een dikke bodem. Verhit de olijfolie op matig vuur en fruit hierin de ui, totdat deze glazig ziet. Voeg er nu ook de geperste knoflookteentjes aan toe en fruit dit samen nog ‘n minuutje extra. Voeg vervolgens ook de paprika en cherrytomaten toe.



Doe nu ook de saffraan, het paprikapoeder, de tijm en de laurierblaadjes in de pan en laat het geheel even samen sudderen. Doe ook de geraspte citroenschil en het citroensap in de pan. Voeg vervolgens ook nog de doperwten en de rijst toe en zet het vuur iets hoger. Laat de rijst in ongeveer 5 minuten de smaken van de groenten en specerijen opnemen.

Voeg vervolgens de witte wijn toe en roer het geheel nog eenmaal goed door. Doe daarna ook de bouillon in de pan en zet het vuur zacht. om de juiste textuur voor de paella te krijgen is het belangrijk dat je vanaf nu niet meer roert, anders krijg je ‘n (plakkerige) risotto!

Het duurt ongeveer 30 minuten totdat de rijst gaar is. In de tussentijd kun je af en toe ‘n klein beetje extra bouillon toevoegen als je denkt dat de rijst té droog kookt.

Neem enkele minuten voor het einde van de kooktijd een tweede pan en verhit hier zo’n anderhalve liter water in. Doe de zeekraal in het kokende water en blancheer het in ongeveer 2 minuten, totdat het een felgroene kleur heeft. Giet het kookwater vervolgens af.



Serveer de paella in de pan of op een bord. Je kunt de zeekraal er overheen strooien, of (zoals wij deden) in een ring rondom de rijst leggen. Maar de paella af met wat extra olijfolie, een snufje gerookt paprikapoeder, citroenpartjes en wat gehakte bosui en peterselie. – Eet smakelijk!

vegan paella met citroen en zeekraal recept

Probeer ook eens…

Ben je gek op rijstgerechten? Probeer dan ook eens onze Nigeriaanse Jollof Rice!

Disclaimer w.b. de paella

We zijn ervan op de hoogte dat dit géén traditionele Spaanse paella is. Het is slechts onze versie van een bekend gerecht. Het is dus niet nodig om ons te laten weten dat je Spaanse oma het anders maakt. Wij maken de paella met onze eigen twist, in dit geval is dat vegan, met de toevoeging van zeekraal, paprika en doperwten. Eet jij ‘m liever op de traditionele manier? Ook helemaal prima! 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan paella met citroen en zeekraal - recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 768 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend