Deze hartige wafelsticks maak je met pompoenpuree, kurkuma en paprikapoeder. Ze worden na het bakken gevuld met vegan kaviaar en crème fraîche. Ja echt, want zelfs van deze producten is tegenwoordig een plantaardige versie!
Dit jaar had ik geluk met pompoenen uit eigen tuin. Die groeiden daar ‘zomaar’ van wat zaadjes die ik in de voorjaar in de grond had gestopt. De zaadjes kwamen ook weer gewoon uit ’n pompoen van de supermarkt. De moeite waard om eens te proberen!
Vegan kaviaar
Ik hoor je denken: “kaviaar zijn toch ingemaakte visseneitjes? Hoe kan dat nou vegan zijn?”. Dat zit zo: het Deense bedrijf Cavi·art maakt sinds 1988 plantaardige kaviaar op basis van zeewier. En laat me je wat zeggen… die is lekker!
Nu heb ik vaker ‘vegan kaviaar’ geproefd en ik was daar eigenlijk nooit zo’n fan van. Het miste toch altijd iets qua textuur of smaak. Maar de kaviaar van Cavi·art is écht anders. Een waardig alternatief voor ‘the real thing’. En weet je wat zo mooi is… je hoeft er dus niet helemaal voor naar Denemarken. In Nederland wordt het namelijk verkocht als ‘vegan kaviaar’ van het eigen merk van Albert Heijn. Dát is nog eens makkelijk!
Vegan crème fraîche
Dan nog zo’n product – crème fraîche. Dat is zuivel, right? Wrong! Je kunt namelijk ook genoeg plantaardige versies vinden in de winkel. Gemaakt van soja, amandel of haver. Maar mijn favoriet blijft toch wel zelf maken.
Hiervoor heb je 200 gr geweekte cashewnoten nodig (12 uur laten weken), het sap van 2 limoenen, een snufje zout, edelgist en 3 el water. In de blender ermee en je eigen vegan crème fraîche is klaar. Eet jij nu niet persé plantaardig? Dan kun je natuurlijk ook gewone crème fraîche voor dit recept gebruiken.
Van dit recept maak je zo’n 15-20 wafelsticks
Ingrediënten:
- ½ ronde pompoen
- 150 ml plantaardige melk (amandel, haver of soja)
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 el zonnebloemolie
- ½ tl zout
- 2 tl kurkuma
- 2 tl paprikapoeder
en verder…
- 150 ml (vegan) crème fraîche
- 1 tl dillenaaldjes
- Zout en peper naar smaak
- 50 gr vegan kaviaar
- wat gehakte bieslook, om te bestrooien
Bereiding pompoen wafelsticks met kaviaar
Halveer de pompoen en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens de helft van de pompoen in stukken en breng die aan de kook in licht gezouten water. Laat de stukken zo’n 5-8 minuten koken, totdat ze gaar zijn. Pureer de pompoen tenslotte met een staafmixer of blender.
Meng nu de plantaardige melk met de pompoenpuree. Voeg hier het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zonnebloemolie, zout, kurkuma en paprikapoeder aan toe en roer het geheel tot een dik beslag. Het beslag moet ongeveer zo dik zijn als vla.
Verhit een wafelijzer en smeer hem in met ’n beetje olie. Bak telkens een soeplepel van het beslag tot een mooie, stevige wafel. Laat de wafels na het bakken afkoelen en snijd ze tenslotte in reepjes.
Meng de crème fraîche met de dillenaaldjes en zout en peper naar smaak en doe het in een spuitzakje. Vul de vakjes van de wafelsticks om en om met ’n lepeltje vegan kaviaar en een toefje crème fraîche. Bestrooi ze tenslotte met wat gehakte bieslook. – Eet smakelijk!
Liever een video?
In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de pompoen wafelsticks met vegan kaviaar maak:
- Dit recept is gemaakt in samenwerking met Cavi·art.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.