Is het een Surinaamse bara? Is het een Amerikaanse corn dog? Nee! Of ja, eigenlijk toch wel. Allebei dus. Een kruising tussen beiden. Jeetje, hoe leg ik dit uit? Onze ‘bara corn dogs’ zijn worstjes met een jasje. En dat jasje is wat mij betreft de perfecte mix tussen een bara en een corn dog. Snap je ‘m nog?
We maken deze snack met een mix van maïsmeel, bloem en gemalen splitlinzen, oftewel urdi. Dit kun je in de meeste Surinaamse en Chinese toko’s vinden. Soms is het al gemalen en anders kun je de splitlinzen zelf malen met een goede blender. Lukt het je niet om de urdi op de kop te tikken? Dan kun je ook prima kikkererwtenmeel gebruiken. Daar worden deze bara corn dogs net zo lekker mee.
Daarnaast gaan we het beslag lekker kruiden. Met massala, knoflook, komijn… en dan tóch dat beetje suiker dat je van de Amerikanen gewend bent. Het resultaat? Een echte sweet and spicy snack. En dat allemaal om een simpel knakworstje.

De corn dog maker van Maxima
Bij het maken van deze bara corn dogs heb ik eigenlijk ’n beetje valsgespeeld: ik gebruikte namelijk deze ‘corn dog maker‘ van Maxima Kitchen Equipment. Bij Maxima maken ze degelijke horeca apparatuur, waarvan het kleinste model meestal geschikt is voor ’n ‘gewone’ keuken. Zo ook dit apparaat dat ik van ze mocht testen.
Een echte purist zou dan meteen zeggen dat corn dogs eigenlijk gefrituurd moeten worden, en dat klopt ook. Maar mensen, wat is dit apparaat handig zeg! Door de zware, gietijzeren platen kan het beslag niets anders dan veranderen in de perfecte corn dog. Het heeft gewoon geen keus en móet de mooie ruitjesvorm van de plaat aannemen. Je ziet ’t al op de foto’s: alles wat uit deze corn dog maker komt is picture perfect.
Overigens gebruik ik het apparaat ook voor het maken van cake pops of lolly’s. Gewoon ’n stokje neerleggen en wat cakebeslag erover gieten. Na 5 minuten is de cake-lolly klaar. En die zijn — met wat gesmolten chocolade en sprinkles — weer de perfecte kindertraktatie.
Bakken of frituren?
Nog een voordeel: je gebruikt in deze corn dog maker bijna geen vet. Een héél klein beetje olie dat je met ’n kwastje in de vorm smeert is genoeg. Zo worden de bara corn dogs dus ’n stuk gezonder dan in de frituur.
Heb jij thuis geen corn dog maker? Geen probleem natuurlijk! Dan kun je de bara corn dogs ook prima op de traditionele manier bakken, dus in de friteuse of in een pannetje met olie.
Van dit recept maak je 10 bara corn dogs. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept simpelweg halveren of verdubbelen.
Ingrediënten:
- 1 blik (10 stuks) knakworsten
- 100 gr tarwebloem
- 75 gr maïsmeel (harina P.A.N.)
- 50 gr urdi of kikkererwtenmeel
- 1 el suiker
- een flinke snuf zout
- 1 zakje (16 gr) bakpoeder
- 150 ml water
- 1 ei
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 tl masala of kerrie
- 1/2 tl komijnpoeder
- 10 satéprikkers
- optioneel: 1/2 fijngesneden madame Jeanette peper
- optioneel: olie, om in te frituren

Bereiding bara corn dogs
Bereid je de bara corn dogs in de frituur? Verwarm die dan voor op 170 graden Celsius. Gebruik je een corn dog maker? Dan mag je deze stap overslaan.
Steek in elk knakworstje een satéprikker die je zo’n 10 cm uit laat steken. Meng vervolgens de bloem, maïsmeel, urdi of kikkererwtenmeel, suiker, zout met de bakpoeder in een grote kom.
Voeg hier ook de masala, komijnpoeder, knoflook en eventueel wat hete peper aan toe. Roer het geheel goed door elkaar. Maak daarna een kuiltje in het midden en doe hier het water en het ei in. Meng alles goed door, zodat je een dik, glad beslag krijgt. Het beslag mag lijken op dat van Amerikaanse pannenkoeken.
Is jouw beslag te dun? Voeg dan wat extra maïsmeel toe. Is het juist te dik en lijkt het meer op deeg? dan mag er nog wat water bij.
Doop de knakworstjes in het beslag en leg ze vervolgens in de corn dog maker of in de hete olie. Bak of frituur de bara corn dogs in zo’n 5 minuten gaar en goudbruin. Leg ze vervolgens op een bord of schaal om ze te serveren – Eet smakelijk!
TIP: de bara corn dogs zijn heerlijk met ’n sausje van mosterd en mayonaise (gemengd)
Probeer ook eens…
Ben je gek op pittige snacks? Probeer dan ook eens onze gehaktbroodjes met spicy kerriegehakt!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.