ketchup tomatenketchup tromp&^rueb

Zelf maken: tomaten ketchup

Wist je dat je ketchup heel gemakkelijk zelf kunt maken? En zoals bij veel dingen geldt ook hier dat zelfgemaakt veel lekkerder is dan tomatenketchup uit de winkel. Je kunt er namelijk je eigen smaak aan geven. Lekker zoet, of juist ’n beetje spicy… it’s up to you!

Nog ’n leuk weetje: je kunt ook ketchup maken van andere dingen dan tomaat. Bijvoorbeeld appel- of ananasketchup. In dit artikel geef ik je ’t basisrecept voor traditionele tomatenketchup, maar je kunt hier dus eindeloos mee variëren.

Appelazijn van Tromp & Rueb

Naast tomaten is een goede azijn onmisbaar in ketchup. Ik gebruik voor sauzen en marinades het liefst appelazijn van Tromp & Rueb. Deze azijn heeft een fruitige smaak en is niet zo wrang als andere soorten.

Appelazijn wordt gemaakt van appelsap dat eerst gefermenteerd wordt tot cider en daarna tot azijn. Tromp & Rueb heeft er twee soorten van in hun assortiment: de ‘gewone’ en de appelazijn natuurtroebel. Die laatste is ongefilterd en daardoor nóg zachter en voller van smaak. Probeer beide varianten eens – ze zijn te vinden in bijna elke supermarkt en ze zijn ook nog eens vriendelijk geprijsd!

Het recept voor ketchup

Van dit recept maak je 500ml ketchup. Die kan je in een pot of fles bewaren in de koelkast. Door de hoge zuurgraad blijft het dan minstens 2 weken goed.

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • Optioneel: hete peper naar smaak*
    * Ik ga voor ’n beetje pit, dus ik gebruik een Spaanse peper. Wil je de ketchup écht heet? Gebruik dan ’n Adjuma
  • 1 el zonnebloemolie
  • Mespunt zout
  • 100 gr bruine (basterd)suiker
  • 80 ml Appelazijn
  • 500 ml tomatenpassata
  • 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
  • 5 pimentbessen, gemalen
  • 2 kruidnagels, gemalen
  • Mespunt kaneel

Bereiding tomaten ketchup:

  1. Verhit de zonnebloemolie op laag vuur en fruit hierin de ui, knoflook en (eventueel) peper met een mespunt zout.
  2. Doe vervolgens de gemalen pimentbessen, de kruidnagel en de kaneel in de pan en bak dit even mee.
  3. Voeg na enkele minuten de bruine suiker toe en laat dit zachtjes smelten.
  4. Doe nu de appelazijn in de pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Voeg vervolgens de passata en de tomatenpuree toe en roer het geheel goed door elkaar.
  6. Laat de ketchup op laag vuur zo’n 15 minuten inkoken. Let op: doe geen deksel op de pan, anders verdampt het water niet.
  7. Om de ketchup helemaal glad te krijgen kun je het pureren met een staafmixer. (Dit hoeft niet persé)
  8. Laat de ketchup afkoelen en giet het in een pot of fles. Deze blijft in de koelkast zo’n 2 weken houdbaar

TIP: Gebruik je graag minder suiker? Vervang dan de helft van de bruine suiker door zoetstof, bijvoorbeeld sacharine of erythritol.

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Probeer ook eens…

Gek op zelfgemaakte sausjes? Probeer ook eens onze zoetzure saus of deze lekkere kaassaus!

.

Summary
Recipe Name
Zelf maken: tomatenketchup / ketchup - maak 't gemakkelijk met ons recept!
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1575 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Of probeer dit eens: