Home ReceptenBrood Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel
recept zelfgemaakte pita pitabroodjes falafel soulfood

Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

door admin

Pitabroodjes zijn lekker, licht en ideaal om te vullen met héél veel lekkere dingen. Een klassieke combinatie zijn natuurlijk pitabroodjes met falafel. Deze gefrituurde balletjes maak je van kikkererwten en héél veel kruiden. Ze zijn helemaal vegan en een prima alternatief voor vlees of ander broodbeleg.

Eet jij helemaal plantaardig? Let er dan op dat je de saus ook even aanpast. Yoghurt vervangen met sojayoghurt en mayonaise met ’n variant zonder ei en ‘you’re good to go’!

Wij eten deze pitabroodjes met falafel graag voor de lunch. Altijd als ik in Rotterdam ben, koop ik ’n broodje falafel bij de ‘falafelkraam’. Daar mag je dan zelf nog allerlei lekkere, ingemaakte groente in stoppen. Rode kool op zuur, hete pepers – zó lekker en gezond allemaal! En het beste: het zorgt ook nog ‘ns voor een regenboog op je bord!

Borden van Steelite

Nu we het toch over borden hebben… deze stevige en prachtig gekleurde frambozenrode borden kregen we onlangs van Steelite International. Dat is een Engelse serviesproducent die zich voornamelijk richt op hotels en restaurants.

Hun unieke serviezen worden inmiddels naar meer dan 140 landen verscheept. En zo kregen wij dus ook ’n pakketje uit Engeland. Ik was best een beetje bang, want borden met de post? Dat kán toch bijna niet goed gaan? Maar de borden van Steelite waren gewoon écht opgewassen tegen het ruwe handelen in het transport. Wat een stevigheid, hey! Nu ben ik thuis ook iets minder bang om er één te breken…

Ook het schattige kannetje is van dezelfde lijn. In dit geval was het ideaal om nog wat extra saus in te serveren. Ben je benieuwd geworden naar dit servies in frambozenrood? Je vindt alle info over de ‘craft Raspberry’ lijn op de website van Steelite International.

Dit recept is voor 10 broodjes met falafel

recept zelfgemaakte pita pitabroodjes falafel soulfood

Ingrediënten:

Voor de falafel

  • 500 gr gedroogde (rauwe!) kikkererwten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • Een bosje peterselie, gehakt
  • Een bosje koriander, gehakt
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 el bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl zout (naar smaak)
  • Olie, om in te frituren

Voor de saus

  • 2 el Griekse Yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • Een paar takjes koriander, gehakt
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 teentje knoflook, geperst

Voor de pitabroodjes

  • 500 gr tarwebloem
  • 275 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 7 gr (1 zakje) gedroogde gist
  • 1 tl zout

En verder groenten naar keuze, bijvoorbeeld:

  • Augurken, in plakjes
  • Rode kool op zuur
  • Uien op zuur
  • Ingemaakte hete pepers
  • Plakjes komkommer
  • Reepjes paprika
recept zelfgemaakte pita pitabroodjes falafel soulfood

Bereiding falafel

Laat de kikkererwten ten minste uur 24 weken in ruim koud water. Giet het water daarna af. Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Het mengsel wordt ongeveer zo dik en zacht als cupcake-beslag.

Proef of de falafel goed op smaak is en voeg er eventueel meer zout of kruiden naar smaak aan toe.

Verhit daarna de olie in een frituurpan of wok tot 180 ºC. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.

Bereiding saus

Meng alle ingrediënten voor de saus en zet deze apart. De saus gaat als laatste in de broodjes, dus wanneer de falafel en groenten er al in zitten.

Bereiding pitabroodjes

Doe het water in een kom en voeg hier het gist aan toe. Laat dit zo’n 10 minuten staan, totdat het begint te schuimen. Meng vervolgens de bloem met het zout, de olie en het water tot een soepel deeg. Is het deeg erg plakkerig? Dan kun je prima nog wat extra bloem toevoegen.

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats rijzen. Na ongeveer een uur zal het in volume zijn verdubbeld en kun je verdergaan met de volgende stap.

Verdeel het deeg in 5 gelijke stukken en rol deze uit tot een ovaal. Deze gaan we na het bakken doormidden snijden, dus elke ovaal wordt in totaal 2 broodjes. Het deeg moet ongeveer zo’n 5 mm dik zijn.

Leg de ovalen op ’n met bakpapier beklede bakplaat en verwarm de oven voor op 230 graden.  Wanneer de oven warm is (meestal duurt dit zo’n 10 minuten) kunnen de broodjes gebakken worden.

Bak de pitabroodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. In de eerste minuten zie je ze zichzelf helemaal opblazen met lucht. Hierdoor krijg je straks die kenmerkende ‘pocket’, waarin je de falafel kunt doen.

Na het bakken kun je de broodjes doormidden snijden. Snijd ze eventueel iets beter open, als dat in de oven nog niet is gebeurd. Vul de pitabroodjes met de falafel, saus en wat ingemaakte groenten naar keuze. – Eet smakelijk!

recept zelfgemaakte pita pitabroodjes falafel soulfood

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgebakken broodjes? Probeer dan ook eens onze heerlijke gehaktbroodjes (gevuld met pittig kerriegehakt)!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1612 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend