Zoetzure kip met ananas is écht een klassieker. Deze ‘sweet ’n sour chicken’ is een combinatie van Oost en West, met invloeden uit China en de Verenigde Staten. Het beste van dit recept? Het is zó klaar!
Wij maken de zoetzure kip ‘from scratch’, dus zonder mixjes of kant-en-klaar producten. Met verse ananas wordt dit recept het allerlekkerste, maar mocht je die (in bepaalden tijden van het jaar) niet kunnen vinden, dan kun je ook prima ananasstukjes uit blik gebruiken. Let er dan wel op dat je ananas op sap hebt en niet op siroop, anders wordt het gerecht echt té zoet.
Dit recept is voor 4 porties sweet ’n sour chicken.
Ingrediënten:
- 500 gr kipfilet
- 50 gr maïzena
- olie, om in te frituren
- 1/2 verse ananas
of een groot blik ananasstukjes op sap - 5 cm gemberwortel
- 3 teentjes knoflook
- 1 el donkere sojasaus
of ketjap Manis - 1 el tomatenketchup
- een bouillonblokje (kip)
- 1 el azijn
- 1 el suiker
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 bosuitje, om te garneren
Bereiding zoetzure kip met ananas
Begin met het frituren van de kip. Hiervoor snijd je de kipfilets in hapklare stukjes en rol je deze door de maïzena. Het is de bedoeling dat elk stukje kip helemaal bedekt is met de maïzena.
Verhit olie op hoog vuur, totdat het ongeveer 160 graden is. Frituur de stukjes kip hier zo’n 5 minuten in, totdat ze goudkleurig en gaar zijn. Snijd de ananas ondertussen blokjes (als je verse ananas gebruikt natuurlijk!)
Rasp daarna de gemberwortel en de teentjes knoflook. Verhit opnieuw een eetlepel olie in de pan en fruit hier de gember en knoflook een minuutje in.
Nu mogen ook de stukjes ananas, de sojasaus, de tomatenketchup, de suiker en de azijn in de pan. Hiermee maak je straks de saus voor de zoetzure kip. Verkruimel het bouillonblokje in het gerecht en voeg 400 ml water toe. Laat het geheel zo enkele minuten zachtjes koken.
Haal de helft van de inhoud uit de pan (dus zowel vocht als stukjes ananas) en maal deze fijn in een blender of met een staafmixer. Giet het vervolgens terug in de pan en voeg nu ook de kip toe.
Laat de kip zo nog twee minuten koken en voeg tenslotte de chilivlokken toe.
Serveer de zoetzure kip met rijst. Bestrooi het gerecht ná het opdienen met dunne ringetjes van het bosuitje. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op kip? Probeer dan ook eens onze West-Afrikaanse chicken Yassa!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.