Ein-de-lijk is het dan zover… De eerste twee afleveringen van onze documentaire staat online! Na maanden bloed, zweet en tranen in het project te hebben gestopt is het eerste resultaat van ‘Zwart op Wit’ (Portret van de Creoolse keuken in Nederland) nu online te zien.
In de afgelopen maanden hebben we héél veel mensen geïnterviewd die op hun eigen manier professioneel bezig zijn met de Creoolse keuken. In elke aflevering zien we er daar een aantal van.
Deel 2: ROOTS
In deze tweede aflevering kijken we naar onze West Afrikaanse roots. Hoe is de keuken ontwikkeld vanuit dat startpunt? En hoe is dat in zijn werk gegaan?
Deel 1: TRADITIE
Deze aflevering gaat over “traditie”. We hebben daarom verschillende chefs aan het woord gelaten die zich bezighouden met het traditionele eten van hún land van herkomst. Als eerste is dat Chef Raily van Banda Bou Catering. Raily is afkomstig uit Curaçao. Samen met zijn vrouw Farridah (Bonaire) richt hij zich vooral op de gerechten uit de ABC-eilanden. Dus lekkere pastechi, stobá’s en zelfs traditioneel snoepgoed.
Suriname en Sint Maarten
Daarna is het woord aan Chef Quincy. In het gelijknamige restaurant serveert hij gerechten uit Suriname. Niet alleen de bekende pom, roti en barbecuegerechten, maar ook authentieke gerechten uit de Surinaams-Creoolse keuken. Te denken valt dan aan pindasoep, cassavesoep en ‘heri heri.’
Als laatste interviewen we chef Anthony Gibs van restaurant Caribbean Swing. Anthony is afkomstig uit Sint Maarten en runt samen met zakenpartner Jaista Polak en hun derde partner Leo dit kleurrijke restaurant. Hij laat ons zien hoe het eten van Sint Maarten eruit ziet: gestoofde ossenstaart, johnny cakes en natuurlijk zelfgemaakte ‘jerk’ kruiden.
Experts aan het woord over de Creoolse keuken
De chefs worden afgewisseld door commentaar van experts: Sunshine Summerville van stichting Inclusia én hoofd van de ‘poetry slam Rotterdam’ voorziet deze aflevering van de nodige kennis van de geschiedenis. En Dolores Hart (docent en eigenaar van een goedlopend cateringbedrijf) deelt vanuit haar ervaring en kennis prachtige anekdotes uit de Surinaamse cultuur.
Het was voor ons een eer om al deze mooie mensen te interviewen. De steun en medewerking uit de ‘Soul Food community’ was voor dit project overweldigend. En dan kwam daar zelfs de perfecte titelsong zomaar uit de lucht vallen. Curaçaose zanger Jahari maakte voor de soundtrack het nummer “Krioyo”, wat letterlijk “Creools” betekent. In het nummer zingt hij over de Creoolse cultuur van de Antillen én benoemt hij specifieke gerechten uit de keuken.
Met zoveel liefde en medewerking is de documentaire echt “By our people, for our people“!
In 'Zwart op Wit' schets ik een portret van de Creoolse keuken in Nederland. In deze vijfdelige documentaire gaan we langs alle aspecten, van de roots tot aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Deze keer oog voor de traditionele gerechten uit onze keukens.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.