Salmou di barí is een gerecht dat we op de Antillen graag met kerst eten. Maar ik vind deze lekkere zalm op zuur juist super geschikt voor ’n warme zomerdag. Het is eigenlijk ‘onze’ versie van een Peruaanse ceviche. De zalm wordt door zuur ‘gekookt’ in een marinade van azijn, uien en specerijen.
Als je goed oplet, heb je waarschijnlijk meteen door dat Antilliaanse sùlt ongeveer op dezelfde manier wordt gemaakt. Dus voor wie (net zoals ik) niet van varkensoren houdt, is deze versie met zalm echt een uitkomst.
Salmou of pékelé?
Dit gerecht wordt ook wel ‘pékelé’ genoemd. Die naam slaat terug op de marinade (pekel) waarin de zalm wordt gelegd. Andere mensen kiezen voor de benaming ‘salmou di barí’ (zalm uit het vat), zodat je meteen weet wat het hoofdingrediënt van het gerecht is.
Hoe je dit gerecht ook noemt – het is een heerlijk bijgerecht of tussendoortje!
Hoe bewaar je salmou di barí?
De zalm wordt 24 uur gezuurd in de marinade. Daarna is hij klaar om te eten. Je houdt de salmou di barí een week goed in de koelkast, mits alle ingrediënten onder de marinade blijven en dus niet aan de lucht blootgesteld worden. Je kunt het ’t beste in een afgesloten (plastic) bakje bewaren.
Dit recept is voor 4-6 porties
Ingrediënten:
- 500 gr zalmfilet, zonder huid
- 2 rode uien, in ringetjes
- 1 madame Jeanette peper, in ringetjes
- 3 laurierblaadjes, gescheurd
- 1 el pimentbessen
- 2 kruidnagels
- 150 ml natuurazijn
- 250 ml water
- 2 tl zout
- 2 el suiker
- optioneel: een snufje ve-tsin / glutamaat
Bereiding salmou di barí
Snijd de zalm in reepjes en leg die samen met de uienringen, de ringetjes madame Jeanette peper en de gescheurde laurierblaadjes in een grote schaal. Doe hier ook de pimentbessen en kruidnagels bij.
Vervolgens maak je de marinade door de azijn samen met het water, het zout, de suiker en (eventueel) de ve-tsin te koken. Het mengsel hoeft maar enkele seconden te koken, totdat de suikerkristallen zijn opgelost.
Laat de marinade afkoelen tot lichaamstemperatuur en giet het vervolgens over de zalm in de schaal. Dek de schaal af en zet hem vervolgens 24 uur in de koelkast. Na die tijd is de salmou di barí klaar om voor gebruik. Eet smakelijk!
Liever een video?
In onderstaande video zie je in minder dan een minuut hoe ik de Salmou di barí maak:
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met zalm? Probeer dan ook eens onze 10 minute pasta of de Antilliaanse flensjes met zalm
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.