Arepa di pampuna zijn heerlijke pompoenpannenkoeken uit de Antilliaanse keuken. Je maakt ze met pompoen, specerijen en rozijnen in het beslag. En vooruit, houd je niet van rozijnen? Dan mag je die natuurlijk ook achterwege laten. De arepa di pampuna wordt in het Papiamentu soms ook wel ‘reskuk‘ of ‘repa di pampuna‘ genoemd. In het Nederlands zou je natuurlijk gewoon ‘pompoenpannenkoeken‘ zeggen.
Je kunt deze lekkere pannenkoeken eten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Door hun lichtzoete smaak passen ze eigenlijk altijd wel. En omdat er lekker veel pompoen in gaat, heb je meteen de nodige vitamientjes te pakken. Het is dan ook een ideaal gerecht voor (moeilijk etende) kinderen.
De Complete Antilliaanse Keuken
Dit recept is er één uit ons superdikke kookboek ‘de Complete Antilliaanse Keuken‘. Wist je dat er in ons boek maar liefst 300 RECEPTEN uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao staan? Van snacks tot hoofdgerechten en van taarten tot drankjes… echt álles staat erin!
Je shopt ’t boek voor maar €25,95 en hij wordt natuurlijk gratis bij je thuisbezorgd. Meer info of meteen even de complete inhoudsopgave bekijken, zodat je precies weet welke 300 recepten erin staan? Klik dan op de afbeelding hieronder:
Hoeveel arepa di pampuna maak je hiervan?
Dit recept is afgestemd op 4 porties. Als je de arepa di pampuna als tussendoortje wilt eten, is het zelfs voor 6 personen genoeg. Hoeveel pannenkoeken je van het recept bakt hangt natuurlijk héél erg af van hoe groot je ze maakt. Ik bak de pannenkoeken het liefst met een eetlepel beslag, zodat ze klein en handzaam zijn. In dat geval haal je er zeker zo’n 40 uit. Bak je de arepa di pampuna wat groter, zoals een CD? Dan haal je er zo’n 25 uit.
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 500 gram pompoen
- 1 tl kaneelpoeder
- 100 ml melk (meer indien nodig)
- 200 gr bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel plantaardige olie
- een snufje zout
- (optioneel) 50 gr. rozijnen
Voor dit recept gebruik je het beste een ronde, oranje pompoen of flespompoen. Beide pompoenen kun je in de supermarkt vinden.
Bereiding arepa di pampuna:
Verwijder ze zaadjes van de pompoen, schil hem en snijd hem in kleine stukken. Kook de pompoen dan in water met een theelepel zout gaar en prak het vruchtvlees met een vork of maal het met een keukenmachine.
Voeg de andere ingrediënten toe aan de pompoen en roer goed tot een dik beslag ontstaat. Houd je van rozijnen? Voeg dan op dit moment zo’n 50 gram rozijnen toe aan het beslag.
Het beslag voor de arepa di pampuna moet lijken op dat van American pancakes, niet op die van Nederlandse pannenkoeken! Is het beslag toch te dik? Voeg dan een klein beetje extra melk toe.
Verhit vervolgens olie in een pan en bak hierin 3 pannenkoekjes (1 grote eetlepel beslag per stuk) per keer totdat ze aan beide kanten bruin zijn.
Wanneer de arepa di pampuna op zichzelf gegeten worden, kun je ze eventueel met wat suiker bestrooien. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens
Ben je gek op gerechten met pompoen? Probeer dan ook eens deze (vegan) curry met pompoen en garden eggs!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.