Awa di lamunchi is siroop van limoen uit Curaçao. Het is een lekker verfrissend drankje dat supersnel te maken is. Je tovert deze Antilliaanse ‘limeade’ binnen een kwartiertje op tafel!
Op de Antillen drinken we dit zoete drankje wanneer het écht heet is. Vlak voor het regenseizoen lopen te temperaturen op tot soms wel 40 graden. In zo’n geval biedt een glaasje awa di lamunchi verkoeling.
Het enige dat je voor dit recept nodig hebt zijn limoenen, suiker en water. Het suiker en een klein gedeelte van het water worden samen gekookt, zodat de suikerkristallen oplossen. Daarna wordt het sap van de limoenen toegevoegd. Als laatste wordt de dikke siroop aangelengd water naar smaak. Een kind kan de was doen!
Tip: om de calorieën terug te dringen kun je het drankje ook met stevia zoeten.
Liever een video?
In onderstaande video kun je in 25 seconden zien hoe ik de Antilliaanse Awa di Lamunchi maak:
Ingrediënten:
- 3 limoenen, sap + schil
- 100 gr kristalsuiker
- 1 Liter water
Bereiding awa di lamunchi
Schil de limoenen met een dunschiller. Kook de suiker vervolgens met 100ml water en de limoenschillen.
Laat het geheel enkele minuten zachtjes koken, totdat het groen kleurt.
Laat de siroop daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
Pers de (geschilde) limoenen uit en meng het sap met de siroop die je zojuist gekookt hebt.
Voeg nu de rest van het water toe en serveer de awa di lamunchi met ijsblokjes – drink smakelijk!
Awa di lamunchi in ons kookboek
Je vindt dit recept ook in ons kookboek ‘De Complete Antilliaanse Keuken. In dit boek vind je nog 300 andere traditionele recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben geprobeerd een compleet beeld te geven van de Antilliaanse keuken. Daarom kun je naast hoofdgerechten ook heerlijke snacks, taarten, drankjes en zelfs snoep in ons boek vinden.
Probeer ook eens
Ben je gek op siroop van tropische vruchten? Probeer dan ook eens deze stopi di tamarein (tamarindesiroop)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.