Home Receptenbarbecue Barbecue pastechi • met smoked pork cheek
barbecue bbq smoked pork cheek varkenswangen antilliaanse pastechi recept

Barbecue pastechi • met smoked pork cheek

door admin

Af en toe onstaan er uit nood geweldige ideeën. En volgens mij zijn deze ‘barbecue pastechi‘, of ‘smoked pork cheek pastechi‘ daar wel een fijn voorbeeld van. Je maakt ze met een vulling van langzaam gerookte varkenswangen. Daarmee zijn ze ’n tikkie zoet en hebben ze écht die authentieke barbecue smaak.

Je kunt deze pastechi prima van tevoren maken en invriezen. Wanneer je ze dan wilt gaan eten, kunnen ze bevroren in de hete olie worden afgebakken. Onze vriezer ligt er inmiddels vol mee, want het is hier thuis ’n échte favoriet geworden. Hoe dat zo kwam? Let me tell you…

Varkenswangen – is dat een geintje?

Nee, echt! Varkenswangen. Ik kocht ze een tijdje geleden bij ’n online slager, omdat ik er al eerder hele goede verhalen over had gehoord. Blijkbaar zit er in de wangen van het varken een heel mooi stukje vlees. Goed doorregen, mooi rood van kleur. En geen ‘rare structuur’ zoals orgaanvlees dat heeft, maar gewoon een heel mooi stukje spier. Als ik het zou omschrijven, zou ik zeggen dat ’t smaakt als spareribs, maar dan zonder bot. Simpel.



Ik kocht er dus een kilo van en die legde ik op de barbecue. Na uren roken en daarna langzaam stoven waren ze klaar. Perfect draadjesvlees met een lekker rokerige bbq-smaak. Alleen een kilo is na bereiding niet zo veel. Zeker niet als je de volgende dag gasten krijgt en dus met ’n gezelschap van 9 bent (grotendeels kinderen trouwens, dus geheel volgens de maatregelen… voordat je ’n BOA op me af wil sturen) 😉

barbecue bbq smoked pork cheek varkenswangen antilliaanse pastechi recept

Dat vlees gaan we verstoppen

Geen probleem natuurlijk, dat vlees gaan we gewoon ergens in verstoppen, zodat het meer lijkt. Een beetje economisch denken he! En zo was het idee voor deze barbecue pastechi geboren. Achteraf gezien is het vlees van de ‘pork cheek‘ misschien nog wel lekkerder zo. Met een knapperig jasje van deeg en dan van binnen die rokerige barbecue pulled pork. Helemaal goed, gewoon!

Maak jij deze pastechi (of alleen de vulling) nou ook binnenkort? Let er dan op dat de barbecue vooral niet te heet is! Voor het beste resultaat mag het vlees langzaam worden gerookt en daarna gegaard in de pan. Dat laatste stukje kan trouwens ook op de barbecue, maar het hoeft niet. Je kunt de pan ook op het gasfornuis of in de oven zetten. Als het maar langzaammm gebeurt dus.

Dit recept is voor 20-25 (kleine) pastechi.



Ingrediënten:

voor het vlees

  • 1 Kg varkenswangen, vliesjes verwijderd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl koriander
  • cayennepeper, zout en peper naar smaak

voor de saus

  • 200 ml appelsap
  • 100 ml Sherry of droge witte wijn
  • 50 gr rozijnen
  • 1 (kleine) ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 3 el azijn
  • 3 el bruine suiker of rietsuiker
  • zout, peper en hete peper naar smaak

voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje / 16 gr bakpoeder
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ei, geklutst
  • 200 ml water
barbecue bbq smoked pork cheek varkenswangen antilliaanse pastechi recept

Bereiding barbecue pastechi

We beginnen natuurlijk met het bereiden van het vlees. Dat heeft een paar uurtjes nodig, dus laten we snel beginnen! Verwijder de vliesjes van de onderkant van de varkenswangen en doe ze samen met de olie en specerijen in een kom. Marineer het vlees hierin en laat het minstens ’n half uur staan.



Steek dan de barbecue of smoker aan. Het is belangrijk dat het vlees langzaam gerookt wordt. Heb je een thermometer in de barbecue? Ga dan voor een temperatuur tussen de 80 en 120 graden. Leg het vlees op ’t rooster en laat het zo een uur op lage temperatuur roken. Wat extra hout tussen de kolen is hierbij natuurlijk ’t fijnste!

Na dit uur mag je de stukken vlees in een (gietijzeren) koekenpan doen. Voeg nu alle ingrediënten van de ‘saus’ toe en dek de pan af met ’n laagje aluminiumfolie. Laat het vlees zo langzaam in het vocht garen. Dat mag op de barbecue, maar ook op het vuur of in de oven. Na zo’n 2 uur langzaam stoven valt het vlees in draadjes uit elkaar en is je vulling klaar. Is de vulling nog té vochtig? Laat de pan dan nog even zonder folie op het vuur, zodat het kan verdampen.

Maak tenslotte het vlees heel fijn met twee vorken of een aardappelstamper. Laat de vulling voor de barbecue pastechi daarna afkoelen tot kamertemperatuur, terwijl je ondertussen het deeg maakt.

Deeg voor pastechi maken

Doe alle ingrediënten — behalve het water — in een kom en meng ze daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Dan kun je wat extra bloem toevoegen. Is het juist te droog? Dan mag er nog wat water bij!

Als je met een keukenmachine kneedt, is 3 minuten genoeg. Met de hand kun je ’t beste zo’n 10 minuten kneden.



Wanneer je het deeg hebt gekneed, laat je het 30 minuten rusten onder plasticfolie. Zo wordt het lekker zacht en is het straks gemakkelijk uit te rollen.

Rol het deeg vervolgens uit totdat een lap van zo’n 3 millimeter dik. Steek daarna cirkels uit het deeg. Dit worden straks de pastechi.

Vul elke deegcirkel met een eetlepel van de vulling. Bestrijk de randjes van de cirkel daarna met wat water en vouw het deeg dubbel. Druk de randjes van de pastechi karni tenslotte goed aan met een vork.


TIP: Je kunt hiervoor ook ’n pastechi-vormer gebruiken. Ik vind dat zelf een stuk handiger. De pastechi worden zo ook allemaal exact even groot. Wij gebruiken thuis de volgende set – die is niet duur en je hebt meteen 4 verschillende groottes! De onderkant van de vorm kun je ook meteen gebruiken om de cirkels uit te steken. Handig!


Wanneer je alle pastechi hebt gevuld is het tijd om te bakken!

Verhit hiervoor een frituurpan of pannetje met olie voor op 170 graden. Frituur de pastechi daarna in de olie totdat ze goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Laat ze tenslotte even afkoelen op keukenpapier – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op Antilliaanse pastechi, maar heb je geen zin om de barbecue aan te steken? Probeer dan ook eens onze pastechi met kaas of die met gehakt!

Summary
recipe image
Recipe Name
Barbecue pastechi • pasteitjes met smoked pork cheek als vulling
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1051 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend