Een broodje zoutvlees is een echte traktatie. Een knapperig broodje, rijk belegd met boterzacht vlees in een zoetzure saus. Het is één van de meest bekende belegde broodjes bij de Surinaamse toko. Ook op de Antillen eten we graag zoutvlees. We noemen het daar ‘karnisá’.
Wat voor vlees is zoutvlees?
Zoutvlees is gepekeld rundvlees dat door zout en conserveermiddelen lang goed blijft. Het kenmerkende aan het vlees is dat het zelfs na lang stoven zijn roze kleur behoudt. Je moet het vlees voordat je het gebruikt eerst ontzouten door het in een pan met water te koken. Daarna is het klaar voor gebruik en kun je het verwerken in stoofgerechten, soep of er natuurlijk een broodje zoutvlees van maken!
Zoutvlees kun je in de meeste Surinaamse toko’s vinden. Het zit dan in een emmertje of in een vacuümverpakking. De meest bekende merken zijn Masterbeef en Canabeef. Ook het merk Lufo produceert zoutvlees en heeft zelfs een kant-en-klare variant. Die is al ontzout en kun je dus meteen gebruiken.
Zoutvlees zelf maken
Toch geef ik er de voorkeur aan om het zoutvlees zelf te maken, en ik zal je zeggen waarom. Dat heeft namelijk twee redenen:
1. In commercieel geproduceerd zoutvlees zit niks om het vlees smaak te geven behalve zout en suiker. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van één van de pakjes. Je zult zien dat er naast zout en suiker (dextrose) alleen nog conserveermiddelen zijn toegevoegd. Dat is ten eerste nitriet, dat is voor het behoud van de roze kleur van het vlees. Daarnaast zitten er nog andere middelen in, allemaal benoemd met een E-nummer. Wat mij betreft niet nodig om het vlees smaak te geven.
2. Zoutvlees uit de winkel is vaak ont-zet-tend slecht vlees. Daarmee bedoel ik dat het ’n slecht stuk van de koe is. Wanneer je een kilo zoutvlees koopt en net als ik niet zo gek bent op zenuwen en stukken vet, houd je misschien maar 1/3 van het gewicht over aan “echt vlees”. Als je pech hebt, kun je zo’n 600 gram weggooien omdat het bestaat uit bot, kraakbeen en andere niet-eetbare stukken. Jammer, toch?
Daarnaast is het echt ontzettend makkelijk om zelf zoutvlees te maken. Je kunt zo zelf beslissen welk (mooi) stuk vlees je gebruikt… je kunt zelf kiezen of je conserveermiddelen toevoegt en het beste: door kruiden en specerijen aan de marinade toe te voegen kun je het vlees ook nog eens extra smaak geven.
Speciaal zout om het vlees roze te houden
Je kunt er bij het maken van zoutvlees voor kiezen om het op de natuurlijke manier te doen of om een gedeelte nitrietzout (ook wel colorosozout genoemd) toe te voegen. Aan dit speciale zout is 0,6% nitriet toegevoegd, wat ervoor zorgt dat het vlees zijn roze kleur behoudt. Daarnaast remt het de groei van bacteriën in de pekel.
Wil je dit niet toevoegen, dan kun je ook prima gewoon zout gebruiken. Het vlees smaakt dan hetzelfde, alleen kleurt het bruin, zoals normaal stoofvlees.
Ingrediënten voor het zoutvlees:
- 800 gr rundvlees
bijvoorbeeld klapstuk, borststuk of riblappen - 1 liter water
- 175 gr zout OF nitrietzout
- 75 gr bruine suiker
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl peperkorrels
- 10 pimentbessen
- 10 kruidnagelen
- 3 laurierblaadjes
Bereiding zelfgemaakt zoutvlees
Kook als eerste het water en los het zout en de suiker erin op. Voeg daarna alle overige kruiden / specerijen toe aan de marinade en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd het rundvlees vervolgens in grote stukken, van ongeveer 200 gram.
Neem nu een afsluitbare schaal (b.v. tupperware of een bak waarin salade heeft gezeten) en leg de stukken vlees hier in. Vul de schaal daarna af met de marinade. Het is belangrijk dat het vlees helemaal onder de marinade staat, anders kan het gaan bederven.
Doe de deksel op de schaal en laat het vlees minstens 5 dagen (maar liever een week) in de koelkast staan. Na een week kun je het zoutvlees gebruiken in je favoriete gerecht. Je kunt het ook in een diepvrieszakje invriezen en op een later tijdstip gebruiken.
Leuk weetje: Door de grote hoeveelheid zout blijft het vlees zelfs in de vriezer zacht.
Wanneer je het zoutvlees wilt gebruiken, moet je het eerst ontzouten door het ÓF een nacht in ruim koud water te leggen, ÓF zo’n 10 minuten te koken in een pan met minstens 2 liter water.
Nu is het tijd om je broodje zoutvlees te maken. Hiervoor gebruiken we zelfgemaakte Surinaamse puntjes (videorecept), maar je kunt natuurlijk ook andere broodjes zoals pistoletten of kaiserbroodjes gebruiken.
Hieronder geef ik je het recept voor de bereiding van het zoutvlees. Wat er verder nog op de broodjes gaat zijn plakjes avocado en wat ingemaakte komkommer. Een beetje sambal of pika is natuurlijk ook altijd een goed idee!
Dit recept is voor 4-5 broodjes
Ingrediënten:
- 500 gr zoutvlees
- 2 el roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el donkere sojasaus of ketjap manis
- 2 el ketchup
- 1 el tomatenpuree
(de helft van een klein blikje) - 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- optioneel: wat fijngesneden hete peper
Bereiding broodje zoutvlees
Begin met het ontzouten van het vlees. Hiervoor snijd je het vlees in kleine blokjes en kun je het vlees zo’n 10 minuten koken in een pan met ruim water. Daarna giet je het water af. Kook het vlees vervolgens in nieuw water totdat het gaar is. Afhankelijk van het soort vlees is dat zo’n 45-60 minuten. Giet ook dit water daarna af.
Verhit vervolgens de roomboter in een pan op matig vuur. Fruit hierin de ui en knoflook, totdat de ui glazig ziet. Voeg het zoutvlees toe en voeg daarna ook de sojasaus, de ketchup, de tomatenpuree, het paprikapoeder en eventueel wat hete peper toe. Roer het geheel goed door.
Zo mag het vlees nog een kwartiertje sudderen. Vind je dat de saus té dik wordt? Voel je dan vooral vrij om een beetje water toe te voegen. Na zo’n 15 minuten is het zoutvlees klaar en kun je de broodjes beleggen.
Snijd je broodje open, doe er vervolgens twee flinke eetlepels van het zoutvlees op en maak ‘m af met wat ingemaakte komkommer, plakjes avocado en wat extra sambal. Eet smakelijk!
Tip: Je kunt ook andere dingen toevoegen aan het broodje zoutvlees, bijvoorbeeld: Geroosterde paprika, sla of spinazieblaadjes, rode kool, rode ui, etc.
Probeer ook eens…
Ben je gek op pittig belegde broodjes? Probeer dan ook eens onze gehaktbroodjes of ga voor ’n echte Surinaamse bara
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.