De Cubano Sandwich uit de film ‘Chef’ is een mythe op zichzelf! Een heerlijk zacht Cubaans broodje… kruidig gebakken schouderham… een flinke lik mosterd… misschien is dit wel dé ultieme tosti!
Samen met Rudy van Baking Bread NL maakte ik deze legendarische sandwich. Ik richtte me met name op de bereiding van de ham en Rudy nam het broodbakken voor zijn rekening. We maakten de ‘Cubano’ deze keer dan ook helemaal ‘from scratch’. Dus met een (rauwe) schouderham van de slager en met heerlijk zacht zuurdesembrood.
Wil jij de Cubano sandwich ook maken? Bekijk dan snel onze video of lees het recept.
Tip: heb je op dit moment nog geen desemstarter, maar wil je tóch graag de sandwich maken? Geen probleem: met 14 gram gist kun je het brood ook prima laten rijzen!
Dit recept is voor 6 rijkelijk belegde (grote!) sandwiches. Ik zou zeggen dat een portie ’n halve sandwich is, dus is dit recept voor 12 porties.
Bekijk de video
Ik zou je écht willen aanraden om de video te bekijken van dit recept. Daarin geeft Rudy zó ontzettend veel kennis en tips over het maken van de broodjes dat je ‘m eigenlijk niet mag missen 😉
Ingrediënten:
- 6 Cubaanse broodjes*
- 2 kilo gebakken schouderham**
- 250 gr ham in plakjes
- 400 gr kaas, in plakken
- 300 gr Franse mosterd
- 200 gr augurken, in lange plakken
- 100 gr roomboter, om te bestrijken
*Voor de broodjes:
- 1 KG tarwebloem
- 680 ml lauwwarm water
- 50 gr suiker
- 20 gr zout
- 130 gr roomboter
- 200 gr desemstarter OF 14 gr gedroogde gist
Bereiding van de Cubano broodjes
In de video geeft Rudy enorm veel tips en kennis over het maken van de broodjes. Het is dus absoluut ’t beste wanneer je de video bekijkt voor de uitleg. (Geloof me, ’t is écht de moeite waard!)
Hieronder volgt een zeer korte geschreven beschrijving voor het maken van de Cubaanse broodjes:
Maak een deeg door de bloem met de suiker, het zout en de desemstarter (of het gist) te mengen en hier ongeveer de helft van het water aan toe te voegen. Blijf vervolgens zoveel water toevoegen, mits het deeg het nog opneemt. Door het deeg lang te kneden, ontwikkelen de gluten zich en kan het best veel water opnemen.
Vouw het deeg daarna enkele malen dubbel over zichzelf. Laat het deeg voor de pan Cubano vervolgens een half uur rusten. Kneed daarna de roomboter door het deeg en laat het opnieuw een uur rusten.
Verdeel het deeg vervolgens in zes gelijke delen en rol hier bolletjes van. Laat de bolletjes een uur rijzen op een warme plek. Rol ze vervolgens uit tot stokbroodjes, maar zonder puntjes aan de uiteinden te maken. Leg de broodjes opnieuw op een warme plek weg, zodat ze kunnen rijzen. Ditmaal moet dat zeker enkele uren, totdat ze in volume zijn verdubbeld.
Verwarm tenslotte de oven voor op 230 graden en bak de pan Cubano in 15 minuten goudbruin en gaar.
**Voor de schouderham:
- een schouderham van circa 2 kilo
Voor de pekel
- 300 ml sinaasappelsap
- 200 ml water
- 50 ml azijn
- 50 ml rum
- 100 gr zout
- 50 gr suiker
- 7 teentjes knoflook, geperst
- 1 el tijm
- 1 el rozemarijn
- 3 laurierblaadjes
- 1 el oregano
- 1 el peperkorrels
Voor de Mojo-marinade
- 100 ml olijfolie
- 1 el oregano
- 2 el korianderblaadjes
- 1 tl zwarte peper
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- 2 tl muntblaadjes
- 5 teentjes knoflook, in stukjes
- 100 ml van de pekel
Bereiding schouderham
Meng alle ingrediënten voor de pekel en leg de schouderham hier ten minste 12 uur (maar liever een hele dag!) in. Zorg ervoor dat de ham gekoeld blijft en dat hij luchtdicht is afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld in een tupperware doos of, zoals ik deed, in een ziplock zak.
Tip: De traditionele, Cubaanse mojo marinade wordt gemaakt met bittere sinaasappel of Laraha. Deze vrucht kennen wij van de Blue Curaçao, maar het is in Nederland erg moeilijk te krijgen. Om toch dat bittertje terug te laten komen, doe ik citroen- en sinaasappelschillen in de pekel.
Haal de ham vervolgens uit de marinade en leg hem in een grote schaal. Meng daarna alle ingrediënten voor de Mojo-marinade. Smeer de ham daar rijkelijk mee in en laat hem zo nog minstens 2 uur marineren.
Verwarm de oven daarna voor op 200 graden. Bak de schouderham 30 minuten op 200 graden en verlaag de temperatuur daarna naar 170 graden. Laat de schouderham op die manier nog zo’n 90 minuten bakken.
Haal de ham uit de oven en laat hem op kamertemperatuur komen. Koel de ham tenslotte enkele uren in de koelkast. Dit is belangrijk, zodat je hem daarna makkelijk in plakken kunt snijden voor op de Cubano sandwiches.
Bereiding Cubano Sandwiches
Om de sandwich te maken, neem je een Cubaans broodje en je halveert die. Bestrijk de binnenkant van de broodjes met wat gesmolten boter en leg de broodjes met de binnenkant beneden op een grill. Grill ze op die manier alvast even voor.
Haal de broodjes weer van de grill af en besmeer beide helften royaal met mosterd. Leg er daarna plakjes ham (uit de winkel), plakken schouderham, kaas en augurk op. Leg de bovenkant van het broodje op de augurk.
Besmeer daarna zowel de boven- als onderkant van het broodje met boter en plaats hem opnieuw onder de grill. Een contactgrill werkt het beste, omdat de broodjes dan meteen aan de boven en onderkant hitte krijgen.
Snijd de sandwiches na het grillen doormidden en serveer ze warm. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op zelfgebakken broodjes? Probeer dan ook eens onze broodjes met pittige gehaktvulling!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.