Donuts… wie kent ze niet? Deze Amerikaanse lekkernij kun je tegenwoordig in elke supermarkt vinden. En er zijn zelfs speciale donutzaken die niks anders maken dan alleen de lekkerste donuts. Ook zelfgemaakt zijn ze onweerstaanbaar lekker. Met ons recept durf ik zelfs te zeggen dat ze lekkerder worden dan die uit de winkel!
En je kunt na het bakken natuurlijk eindeloos variëren met het glazuur. Ga je voor klassiek glazuur van poedersuiker, of toch liever voor een zachte chocolade ganache? Misschien vind je de donuts (net zoals ik!) wel het lekkerst zonder glazuur. Gewoon, met een laagje kristalsuiker. Hoe dan ook maak je met dit recept heerlijk zachte, fluffy donuts die elke keer lukken.
Met dit recept bak je zo’n 12-15 donuts.
Ingrediënten:
- 14 gr (2 zakjes) gedroogde gist
- 300 ml handwarme melk
- 50 gr kristalsuiker
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 550 gr tarwebloem
- 3 eieren
- zonnebloemolie, om in te bakken
En verder:
- 100 gr kristalsuiker
- 1 eetlepel kaneel
Donut glazuur (optioneel)
- 250 gr poedersuiker
- 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 3 el (frambozen)siroop
Donuts maken – bereiding:
Meng de warme melk met de gist en de helft van de suiker in een kom. Laat dit mengsel daarna zo’n 10 minuten staan, totdat het schuimig wordt. Smelt daarna de boter en meng dit door het gistmengsel. Voeg dan ook direct de rest van de suiker, de bloem en de eieren toe.
Bestuif je werkblad nu met bloem en kneed het geheel tot een zacht (en een beetje plakkerig!) deeg. Als het deeg goed gemengd is, laat je het in een kom rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer een uur.
Kneed het deeg daarna opnieuw en rol het uit totdat een plak van een centimeter dik. Steek vervolgens cirkels uit het deeg. Ik gebruik hiervoor ’n koekjessteker met een diameter van 8 cm. Steek uit het midden van elke cirkel een kleinere cirkel van zo’n 3 cm. Tip: Je kunt hier een dop van een plastic fles voor gebruiken!
Leg de donuts nu op een bakplaat waarop je ’n vel bakpapier hebt gelegd. Laat ze daarna nogmaals 30 minuten rijzen.
Verhit de olie daarna tot 175°C. Bak de donuts hier aan beide kanten goudbruin in. De donuts moet je tussentijds eenmaal omdraaien, zo worden ze het mooist.
Laat de gebakken donuts daarna uitlekken op keukenpapier. Meng tenslotte de kristalsuiker met de kaneel en bestrooi hier de (nog warme) donuts hiermee. – Eet smakelijk!
Donuts glazuren
Ga je voor donuts met glazuur? Ga dan als volgt te werk: Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Voeg hier de poedersuiker en siroop aan toe en roer totdat je een gladde massa hebt. Is het glazuur té dik? Voeg dan een beetje water toe. Om te glazuren houd je ze (met een vok) even in de glazuur en laat je ze daarna op ’n vel bakpapier drogen.
Je kunt de donuts nu ook versieren met hagelslag of sprinkles.
Probeer ook eens…
Ben je gek op gebak dat in olie wordt gebakken? Probeer dan ook eens onze Cannoli Siciliani of deze Oranje Cronuts!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.