Je hebt het waarschijnlijk al in de stories gezien… vandaag hebben we onze drie maandelijkse voorraad Aziatische ingrediënten geshopt bij ‘de grote Chinese supermarkt’. Kilo’s rijst, liters sojasaus, sesamolie en gyozavellen. En die laatsten hebben we meteen omgezet in deze heerlijke gyoza met gehakt, bosui en gember.
Je maakt ze heel gemakkelijk, door eerst ’t gehakt aan te maken en daar vervolgens balletjes van te draaien. Die vouw je in de gyoza vellen die je kant en klaar kunt kopen. Je vindt die overigens ook bij de grotere supermarkten. Meestal in de vriezer.
Met ’n dipsausje van soja, ketchup en sesamolie erbij zijn de gyoza helemáál onweerstaanbaar lekker. Maak jij ze gauw ook eens?
Van dit recept maak je zo’n 25-30 gyoza’s
Ingrediënten:
voor de gyoza
- 300 gr half of half gehakt
- 30 gyoza vellen
- 3 bosuitjes, heel fijngesneden
- 100 gr paksoi, alleen het groene blad
- 3 cm gemberwortel, geraspt
- 2 teentjes knoflook
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 el mirin (of meng 3 tl azijn met 1 tl honing)
- 1 el sesamolie
voor de saus
- 2 el tomatenketchup
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el sesamolie
- optioneel: wat cayennepeper of chilivlokken voor extra pit
Bereiding van mijn gyoza
Laat als eerste de gyoza vellen ontdooien. Ik laat ze altijd in ’n iets vochtige theedoek liggen. Snijd vervolgens de bosuitjes en paksoi (bladeren) heel fijn en meng deze door het gehakt.
Rasp de gember en de knoflook ook in het gehakt. Voeg vervolgens de sojasaus en mirin toe en kneed het daarna tot een samenhangend geheel.
Pak nu telkens ’n gyoza velletje en doe hier een balletje van het rauwe gehaktmengsel in. Het balletje mag ongeveer zo groot zijn als een walnoot. Maak daarna de randen van het gyozavel een beetje nat met je vinger die in water is gedoopt.
Vouw de gyoza dicht door het vel dubbel te klappen en de voorkant als ’n harmonica dicht te vouwen. Je kunt hem natuurlijk ook ‘gewoon’ dichtklappen en met ’n vork de randjes aandrukken, dat is nóg makkelijker.
Verwarm nu de sesamolie op middelhoog vuur en leg de gyoza in de pan met de platte kant onder. Laat ze zo enkele minuten bakken en voeg daarna ’n espressokopje water toe. Doe de deksel op de pan en laat de gyoza zo 10 minuten zachtjes stomen.
Haal na enkele minuten de deksel van de pan en laat het water verdampen. Als al het water is verdampt en de gyoza opnieuw aan ’t bakken zijn, mag je ze uit de pan halen. Meng de ingrediënten van de saus door elkaar en serveer de saus samen met de gyoza. Eet smakelijk
Probeer ook eens…
Gek op kleine pasteitjes met ’n lekker gekruide vulling? Probeer dan ook eens deze vegan empanada’s of onze Antilliaanse pastechi!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.