Home Recepten Vegan empanadas • gevuld met jackfruit (glutenvrij!)


vegan empanadas empana recept antilliaans colombiaans venezolaans

Vegan empanadas • gevuld met jackfruit (glutenvrij!)

door admin

Empanadas (op de Antillen noemen wij ze empaná) zijn kleine pasteitjes die gemaakt zijn van maïsmeel. Ze worden meestal gevuld met kip of gehakt. Deze versie is helemaal vegan. Een mooie bijkomstigheid is dat de empanadas ook nog eens glutenvrij zijn. Doordat het deeg wordt gemaakt van maïs zijn ze dus niet alleen plantaardig, maar ook geschikt voor mensen die geen gluten willen of mogen eten.

Voor de vulling van deze empanadas gebruiken we jonge jackfruit op zout water. Deze vrucht valt na bereiding in draadjes uit elkaar en lijkt daarmee héél erg op vlees. Het heeft de structuur van pulled pork en met de speciale saus smaakt het daar ook naar. Ongelooflijk, maar écht waar!



Colombiaanse empanadas

Empanadas worden in veel verschillende landen gegeten. Meestal worden ze gemaakt van tarwebloem en in de oven gebakken. In Colombia en Venezuela doen ze het anders. Daar maken ze ze van maïsmeel en gaan ze in de frituur. Ook op de Antillen kennen we deze versie. En wat mij betreft is het ook de állerlekkerste manier om empanadas te maken!

Van dit recept maak je zo’n 15-20 empanadas.

Wij frituren ze het liefste, maar je kunt ze ook in de oven bereiden. In het laatste geval kun je ze ‘t beste insmeren met wat geklutst ei en dan zo’n 15-20 minuten bakken op 180°C.

vegan empanadas empana recept antilliaans colombiaans venezolaans

Ingrediënten:

Voor het deeg



  • 500 gr maïsmeel van Harina P.A.N.*
  • 2 el suiker
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 tl zout
  • ongeveer (!) 850 ml water
  • optioneel: wat gemalen anijszaad, voor extra smaak

*Gebruik écht alleen maïsmeel van dit merk, omdat dit is voorgestoomd. Van een ander (Italiaans) merk maïsmeel kun je geen deeg maken!

Voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • ½ groene paprika, in blokjes
  • 500 gr (2 blikjes) jonge jackfruit op water*
  • 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl komijn
  • ½ tl koriander
  • zout + hete peper naar smaak

*let op dat je jonge jackfruit in water of “brine” koopt (dus geen rijpe jackfruit in siroop, die smaakt zoet!). Deze zijn te vinden in de toko of supermarkt. Ik gebruik de blikjes van fair trade die je bij Albert Heijn kunt vinden.

En verder…



  • olie, om in te frituren

Bereiding vegan empanadas

Begin met het maken van de vulling. Laat hiervoor de blikjes jackfruit vervolgens goed uitlekken en snijd de stukken jackfruit in reepjes. Verhit daarna de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en paprika, totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens ook de stukjes jackfruit toe.

Voeg daarna ook de tomatenpuree, de sojasaus en de specerijen toe. Laat de jackfruit zo 10 minuten zachtjes stoven en maak de vulling op smaak met zout en hete peper. Haal daarna de pan van het vuur en laat de jackfruit iets afkoelen. Nu mag je de jackfruit met ‘n aardappelstamper of lepel heel fijn prakken, zodat je een vulling overhoudt die lijkt op gepluisde kip of bakkeljauw. Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur, terwijl je ondertussen het deeg voor de empanadas maakt.

Deeg voor empanadas maken

Om het deeg voor de empanadas te maken meng je het maïsmeel met de suiker, zonnebloemolie, zout en water. Voeg eventueel wat anijszaad toe voor extra smaak. Het is de bedoeling dat je een zacht deeg krijgt dat niet scheurt wanneer je het uitrolt.

Plakt het deeg te veel? Voeg dan wat extra maïsmeel toe. En is het deeg juist te droog? Dan mag er nog wat water bij.

Tip: Deeg van maïsmeel blijft gedurende de tijd dat je ermee bezig bent water ‘zuigen’. Het kan dus zo zijn dat je deeg eerst perfect lijkt en later toch wat droog wordt. Dat is normaal. Je kunt gedurende het proces steeds wat water toevoegen om het soepel te houden!

Rol het deeg na het kneden uit tot een lap van zo’n 5 mm dik. Dit gaat het beste op een laag stevig plastic, bijvoorbeeld een ziplockzakje.



Steek nu cirkels uit het deeeg die je vult met ‘n eetlepel van de vulling. Maak de randen van de deegcirkels nat en vouw ze dubbel. Het vouwen gaat makkelijker wanneer het deeg op plastic ligt. Je kunt het plastic dan omvouwen, zodat het deeg niet breekt.

Druk de randen van de empanadas daarna goed aan met je handen. Ga zo door totdat het deeg of de vulling op is.

erhit nu de olie in een pan of friteuse tot 170°C. Frituur de vegan empanadas hier zo’n 7-8 minuten in, totdat ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze tenslotte even afkoelen op keukenpapier, voordat je ze serveert – Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan empanadas • gevuld met jackfruit (glutenvrij!) RECEPT
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 456 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend