Home Receptengebak Hartige taart met Heirloom tomaten
hartige taart met heirloom tomaten recept soulfood

Hartige taart met Heirloom tomaten

door admin

Deze hartige taart maak je met zelfgemaakt deeg, heirloom tomaten en kaas. Een likje mosterd en wat groene kruiden geven ‘m een extra smaakboost.

Heirloom tomaten zien er prachtig uit en zijn heerlijk van smaak. Het is de meest ‘pure’ vorm van tomaten, want ze missen een (door mensen gecultiveerd) gen dat ze uniform van kleur en vorm maken. Daarom zijn ze ook zo interessant om te zien… sommigen zijn groen, anderen geel en je hebt ze zelfs in zwart of paarse variant! Zulke mooie kleuren maken deze hartige taart alleen maar mooier om te zien.

hartige taart met heirloom tomaten recept soulfood

De tomaten van Fresh.land

Ik kreeg deze prachtige kist met tomaten van Fresh.land. Daar verkopen ze (online) de lekkerste biologische producten. Deze worden direct van de boerderij naar de klanten gebracht. Een heel nieuwe manier van boodschappen doen, dus. Eén keer per week worden alle producten bezorgd.

De producten zijn dus kraakvers en van hoge kwaliteit. Het leukste? Het aanbod varieert ook met de seizoenen. Echt een aanrader, dus!

Van dit recept maak je 1 hartige taart van zo’n 22-24 cm doorsnede

Ingrediënten:

voor het taartdeeg

  • 250 gr tarwebloem
  • 125 gr roomboter, gekoeld
  • ½ tl zout
  • ongeveer 5 el koud water

voor de vulling

  • 500 gr tomaten in verschillende kleuren
  • 1 tl zout
  • 2 tl Franse mosterd
  • 200 gr geraspte (belegen) kaas
  • versgehakte peterselie, om te bestrooien
hartige taart met heirloom tomaten recept soulfood

Bereiding hartige taart met heirloom tomaten

Neem een schaal en meng daarin de bloem met het zout. Voeg de boter toe en knijp dit door de bloem, totdat je kruimels krijgt. Voeg vervolgens zoveel water toe als nodig is om een soepel deeg te maken. Dit zullen ongeveer 5 eetlepels zijn.

Bedek het deeg nu met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten, terwijl je de vulling voorbereidt.

Snijd de tomaten in plakken van ongeveer 8 mm dik. Bestrooi ze met zout en laat ze op een rooster uitlekken. Door het zout verliezen de tomaten wat van hun vocht. Dat is handig, zodat de taartbodem niet nat wordt. Rasp ondertussen ook de kaas die je straks in de taart gaat doen.

Neem het taartdeeg uit het plastic en rol het uit tot een cirkel. Vet een taartvorm in met boter of bakspray en leg het deeg hierin. Druk de randjes goed aan. Prik vervolgens met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.

Verwarm daarna de oven voor op 180°C en vul de taartbodem met (bak)bonen of droge rijst. Dit is nodig om de taartbodem mooi plat te houden tijdens het bakken.

Bak de taartbodem zo’n 30 minuten, totdat hij bijna gaar is. Verwijder daarna de (bak)bonen en besmeer de taartbodem met wat mosterd. Hierop strooi je de geraspte kaas en dáár bovenop komen de tomatenschijven.

Bak de taart nu nogmaals 20 minuten, totdat de tomaten gebakken zijn en de bodem gaar is. Bestrooi de hartige taart na het bakken met wat versgehakte peterselie en eet hem tenslotte warm óf koud. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op hartige bakrecepten? Probeer dan ook eens onze barbecue kip broodjes!

Summary
Recipe Name
Hartige taart met heirloom tomaten - recept via SOULFOOD.NL
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2345 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend