Het is waarschijnlijk dé meest gestelde vraag op social media: “Kan ik dit ook invriezen?”. We horen het bij snacks, gerechten en gebak – en soms is het best lastig om te bepalen wat wel en niet in de vriezer kan. We zouden het natuurlijk per gerecht kunnen uitproberen. Maar dat kost natuurlijk wel heel veel tijd. Daarom ging ik op zoek naar stelregels die je kunt gebruiken voor deze vraag. Zo weet je straks precies wat je wel en niet kunt invriezen!
Vaak kook ik meer dan dat we in één dag kunnen eten. En dan kun je die restjes best in de koelkast bewaren en de volgende dag eten (of verwerken in iets anders), maar eerlijk is eerlijk… soms wil je gewoon niet twee keer achter elkaar hetzelfde eten. De diepvries biedt dan uitkomst. Maar bij welke voedingsmiddelen is invriezen nu eigenlijk een goede optie?
Ik ben op onderzoek gegaan en kwam uit op de volgende regels:
Kun je groenten en kruiden invriezen?
Veel soorten groente kun je prima invriezen! Maar ik zeg er meteen bij dat je ze daarna niet meer rauw kunt eten. Ze verliezen in de vriezer namelijk wat water en dus hun knapperigheid. Ze zijn daarna nog wel prima geschikt voor in soep, pasta, nasi en noem maar op. Voor de meeste soorten groente is ’t het beste wanneer je ze even héél kort kookt. Blancheren, noemen we dat. Een minuutje is genoeg.
Daarna kun je de groente laten uitlekken en in een afgesloten doos of zak invriezen. Ze blijven zo 10-12 maanden goed. Dit werkt perfect bij onder andere pompoen, paprika, sperziebonen of peultjes.
Ook rauwe groente zoals wortel, ui, prei en bloemkool kun je prima invriezen. Zo blijven ze 4-6 maanden goed. Groenten waar veel vocht in zit kun je beter niet in de vriezer doen. Denk hierbij aan tomaten, komkommers en radijsjes.
Kruiden kun je invriezen, mits je ze van tevoren goed voorbereid. Je kunt ze fijnhakken en met ’n klein beetje water of olie in ijsblokjesvormen doen. Dan gooi je gewoon één van die blokjes in de pan als je ze nodig hebt. Een andere manier is om een takje peterselie, basilicum of rozemarijn in een ziplockzakje te doen en dit in te vriezen. Als het goed bevroren is, kun je in het zakje knijpen om de blaadjes of naaldjes in kleine stukjes uit elkaar te laten vallen. Let er bij het gebruik op dat je de takjes niet in het eten doet!
Kun je fruit invriezen?
Fruit kun je prima invriezen. Maar ook hierbij geldt weer: alleen als je ’t daarna niet ‘zo’ wilt eten. Ook fruit wordt in de vriezer wat zachter. De ontdooide vruchten zijn wel supergeschikt voor het maken van smoothies, ijs of jam. Of bijvoorbeeld als vlaaivulling of voor in de yoghurt. Fruit kun je het beste invriezen wanneer het al goed rijp is. Let je erop dat je dingen als banaan en mango eerst even schilt? En de pitten verwijderen is ook wel écht een goed idee!
Kun je vlees invriezen?
Vlees kun je uitermate goed invriezen – of het nu rauw of gekookt is. Dek het vlees altijd wel goed af met plasticfolie en plaats het in een luchtdichte doos of zak. Zo voorkom je ‘freezer burn‘, oftewel dat het uitdroogt tijdens het invriezen. Zo blijft je vlees ook na het invriezen mals en sappig.
Je kunt de volgende bewaartijden aanhouden voor verschillende soorten vlees:
- rundvlees: 6 maanden
- varkensvlees of gehakt: 3 maanden
- kip: 8 maanden
- bereid (gebakken/gekookt) vlees: 3 maanden
Let op: sommige stukken vlees die je in de supermarkt koopt zijn al eerder ingevroren en kunnen niet opnieuw in de vriezer worden gedaan. Dit moet altijd op de verpakking vermeld staan. Lees het etiket dus eerst goed!
![invriezen wat kun je wel niet invriezen?](https://soulfood.nl/wp-content/uploads/2021/05/invriezen2.jpg)
Kun je vis invriezen?
Vis is ook prima in te vriezen! Je kunt hierbij dezelfde regels aanhouden als voor (ander) vlees. Dus rauwe vis alleen invriezen als die nog niet eerder bevroren is geweest en de vis altijd goed luchtdicht verpakken. Je kunt rauwe vis zo’n 4 maanden goed houden in de vriezer. Gebakken of gekookte vis kún je invriezen, maar de kwaliteit wordt daarvan wel minder. Je kunt vis die al bereid is zo’n 2 maanden goed houden in de
Kun je kaas en zuivel invriezen?
Kaas en zuivel zijn ’n beetje een twijfelgeval. Het kán wel, maar het gaat niet altijd goed. Hele harde kazen zoals Parmezaanse kaas of Grana Padano kun je sowieso in de vriezer doen. Zachtere kaas blijft meestal niet zo lekker na het invriezen.
Melk en slagroom kun je ook invriezen, maar let erop dat het daarna héél langzaam en voorzichtig ontdooit. In een koude koelkast dus. Als zuivel te snel ontdooit, kan het namelijk gaan schiften.
Kun je gerechten of kliekjes invriezen?
De meeste gerechten waarvan je wat over hebt kun je prima invriezen. Gerechten die na invriezen nog steeds heerlijk zijn, zijn onder andere stoofschotels, soep, curry’s of chili, rijstgerechten en lasagne. Aardappelen en salades op basis van aardappel zijn een minder goed idee, omdat de aardappelen na ontdooien kruimelig kunnen gaan aanvoelen.
Kun je brood, gebak of deeg invriezen?
Je kunt brood, gebak en koekjes heel goed invriezen. Het blijft dan zo’n 3 maanden goed. Let er bij gebak ook weer héél goed op dat het luchtdicht verpakt is in een afgesloten doos of zakje. Zo droogt het tijdens het vriezen niet uit.
Wist je dat je ook koekjesdeeg, pastadeeg en deeg met bakpoeder (bijvoorbeeld voor Johnny Cakes of pastechi) kunt invriezen? Het is heel handig om altijd ’n rol koekjesdeeg achter de hand te hebben voor onverwachte gasten. Dit kun je dan even laten ontdooien, in plakken snijden en afbakken… zo heb je altijd verse, zelfgebakken koekjes als er iemand langskomt!
Ook deeg voor bijvoorbeeld Johnny Cakes kun je in de vriezer doen. Ik rol de Johnnies altijd uit en vries ze dan ongebakken in. Wanneer je ze wilt maken, kun je ze — nog bevroren — in de hete olie afbakken.
Let op: brooddeeg, dus deeg met gist, kun je niet invriezen. Het gist gaat dood door de lage temperatuur. Als je brooddeeg invriest en ontdooit, zal het daarna niet meer rijzen en krijg je dus écht geen lekker brood.
Wat kun je niet invriezen?
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op ’n rijtje gezet:
- pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen.
- gerechten die al gefrituurd zijn. Ongebakken kan meestal wel.
- rauwe of gekookte aardappels en aardappelsalade. Puree mag wel!
- pasta en macaroni. Gekookte pasta kun je beter niet in de vriezer doen. Gebakken pasta zoals lasagne wel.
- hele eieren. Door de lage temperatuur zullen ze uitzetten en gaan scheuren.
- alles op ei-basis. Dus mayonaise, kesio, flan of gekookte eieren. Niet lekker!
- avocado. Deze is na invriezen ook niet meer smakelijk.
Probeer ook eens…
Op zoek naar meer handige keukentips? Bekijk dan eens ons artikel over vlekken verwijderen uit tupperware!