Home inspiratie Hoe verwijder je etiketten van glazen potten?
etiketten van glazen potjes potten verwijderen hoe

Hoe verwijder je etiketten van glazen potten?

door admin

Glazen potten zijn ideaal om allerlei dingen in te bewaren. Zelfgemaakte jam, droogwaren, klein knutselspul, paperclips, anything. En ze zijn ook nog ‘ns nagenoeg gratis. Alleen die etiketten hè, die zijn soms zo lastig te verwijderen. In dit artikel geef ik je daarom tips, zodat je alle etiketten en vervelende lijmresten gemakkelijk van je potjes af kunt halen.

Glazen potjes bewaren

Ik zal het maar bekennen: volgens mij ben ik in een vorig leven een ekster geweest. Dat is denk ik de reden dat ik zo moeilijk afstand kan doen van glazen potjes. Ze glimmen zo mooi, zijn kraakhelder, sluiten perfect en glas is gewoon zó lekker schoon! Af en toe moet ik mezelf echt een halt toeroepen in het bewaren, anders puilen de keukenkastjes uit met lege potjes die (let’s face it) gewoon nooit allemaal tegelijk gebruikt worden.

Ik kan me er inmiddels toe zetten om alle potjes met ’n plastic deksel (pindakaaspotjes bijvoorbeeld) in de glasbak te gooien. Maar de meeste potjes waar ’n metalen klikdeksel op zit blijven toch ergens hangen. Naast dat glas beter, mooier en schoner is dan plastic zijn de potjes waarin je jam of bonen koopt ook nog eens nagenoeg gratis. En door het klikdeksel kun je je zelfgemaakte pika of jam ook nog ‘ns goed en zichtbaar vacuüm afsluiten. Daar wint menig bewaardoos het niet van hoor!Maar met de potjes uit de supermarkt komt meestal wel ’n probleem… die vervelende stickers. En nog erger: die vervelende lijmresten!

Etiketten met lijm op waterbasis

Ongeveer de helft van de glazen potjes hebben etiketten die vastgeplakt zijn met lijm op waterbasis. Ik ben de fabrikant altijd reuze dankbaar als dat het geval is. Want lijm op waterbasis (en dus de etiketten die daarmee vastgeplakt zijn) haal je gemakkelijk en snel van potjes af. Geen lijmresten, meteen een schoon potje!

Om deze etiketten te verwijderen vul je de gootsteen met heet water. Hierin knijp je wat afwasmiddel. Even roeren en het badje voor de glazen potten is klaar. Leg de potjes hier 5 minuten in en je haalt ’t etiket er zó af. Meestal nog als één geheel ook. Makkelijker bestaat niet.

Etiketten met lijm op oliebasis

Maar soms kom je erachter dat het etiket na zo’n heet waterbadje wél loslaat van de glazen pot, maar de lijm niet. Er blijft dan een plakkerig laagje op de pot achter die er echt af moet… zo niet, dan zit het binnen de kortste keren vol met stof en andere viezigheid.Deze lijm kun je helaas niet wegpoetsen met wat zeep. Het blijft hardnekkig op ’t potje vastplakken. Weggooien dan maar? Nee, natuurlijk niet!

Deze vervelende lijmresten haal je namelijk gemakkelijk weg met wat lampolie of babyolie. Zonnebloem- of slaolie kan ook, maar de eerdergenoemde olie is véél dunner en werkt echt het allerbeste. Ik heb een klein flesje babyolie onder de gootsteen staan, speciaal voor dit klusje.

Je kunt de olie met ’n spons of keukenpapier over de lijm wrijven. Dan merk je al heel snel dat de lijm oplost. Natuurlijk is babyolie wel vet, dus moet je het daarna nog wel even goed met afwasmiddel wegwassen.

Voilà: een prachtig schoon glazen potje dat klaar is om in de kast te verdwijnen… ehh, gevuld te worden met iets lekkers of iets handigs!Meer inspiratie?

Iets voor in je glazen potje: rode palmolie. Want dat wordt in ons klimaat zó hard dat je het niet meer uit de plastic fles kunt knijpen.

Summary
Article Name
Hoe verwijder je etiketten van glazen potten?
Description
Glazen potten zijn ideaal om allerlei dingen in te bewaren. Zelfgemaakte jam, droogwaren, klein knutselspul, paperclips, anything. En ze zijn ook nog 'ns nagenoeg gratis. Alleen die etiketten hè, die zijn soms zo lastig te verwijderen. In dit artikel geef ik je daarom tips, zodat je alle etiketten en vervelende lijmresten gemakkelijk van je potjes af kunt halen.
Author
Publisher Name
SOULFOOD.nl
Publisher Logo

MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend