Joppiesaus is één van mijn favoriete snacksauzen. Het gaat bij ons thuis over de frietjes, op gebakken vis en zelfs over barbecue vlees. Echt iedereen is gek op deze variatie van mayonaise.
Ik herinner me — en hiermee laat ik natuurlijk zien hoe oud ik ben — dat de saus nieuw op de markt kwam. Het moet ergens aan het begin het nieuwe millennium zijn geweest. De échte Joppiesaus was als eerste in het Oosten van het land verkrijgbaar, aangezien het een uitvinding uit Twente is. Langzaamaan veroverde ook het westen en nu is het zelfs bij de Belgische frituur te vinden!
Nu kun je Joppiesaus natuurlijk prima in de winkel kopen. Het is tegenwoordig in elke supermarkt te vinden. Maar zelf maken is gewoon veel leuker én lekkerder. Want alleen in zelfgemaakte Joppiesaus zijn de uitjes he-le-maal vers… en dát proef je!
Voor het werk hoef je het trouwens ook niet te laten. Je eigen, zelfgemaakte Joppiesaus staat gewoon binnen vijf minuten op tafel, want je hoeft alleen maar wat ingrediënten te mengen. Niet koken, verwarmen of afkoelen. Lekker makkelijk dus!
Dit recept is voor 4-6 porties
Ingrediënten:
- 6 el mayonaise
- 2 tl tomatenketchup
- 2 tl kerriepoeder
- ½ ui of 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl zwarte peper
- ½ tl cayennepeper
- snufje zout
Bereiding Joppiesaus:
Om de Joppiesaus te maken snipper je als eerste de halve ui óf het sjalotje zeer fijn – bij dit recept geldt: hoe fijner, hoe beter!
TIP: Houd je van een écht gladde saus? Pureer de ui dan eerst even met een staafmixer of hakmolen.
Doe de stukjes ui in een kom en voeg er daarna de mayonaise, tomatenketchup en kerriepoeder aan toe. Roer het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens ook het paprikapoeder, de peper, cayennepeper en het zout toe en roer nogmaals goed.
Dat was het – de Joppiesaus is helemaal klaar! Je kunt hem nu direct eten of in een afgesloten potje in de koelkast bewaren.
Serveer de saus bij frietjes, gebakken aardappelen of bijvoorbeeld gebakken vis of garnalen. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.