De combinatie kip en citroen is er één met een gouden randje. En helemaal als je ook de schil van de citroen kunt gebruiken. Daarin zit namelijk de meeste smaak. Deze kip uit de oven met zelfgemaakte lemon pepper is dan ook echt één van onze favoriete gerechten.
Lekker met gebakken krieltjes of in stukken gesneden aardappel. Je gooit ze er zó bij in de ovenschaal, dus het is ook nog eens een heel gemakkelijk gerecht. Eet de kip met een lekkere salade & you’re good to go!
Zelf lemon pepper maken
Lemon pepper is een ‘seasoning mix’ die heel bekend is in Scandinavië. Eigenlijk is het niets anders dan gedroogde citroenschil met zwarte peper en een beetje zout. Dit maal je in de blender en hiermee kruid je de kip. Door de aroma’s in de citroenschil in combinatie met de peper wordt echt álles lekker!
Biologische citroenen voor de lemon pepper
Voor dit recept maak ik gebruik van biologische citroenen.
Normaal kun je voor onze recepten ook prima ‘gewone’ citroenen uit de supermarkt gebruiken, maar voor deze kip met lemon pepper is het écht beter om biologische – dus onbespoten – citroenen te gebruiken.
De schil wordt namelijk ook gebruikt en daar kunnen anders flink wat chemische stoffen op zitten. En welke citroen je ook gebruikt… boen ‘m voor gebruik even heel goed schoon met een borstel of schuurspons.
Dit recept is voor 4-5 personen
Ingrediënten:
- 2 citroenen
- 10 gr zwarte peperkorrels
- ½ tl zout
- 1 kip, in delen
- 2 el olijfolie
- 350 ml kippenbouillon (mag van ’n blokje)
- 750 gr krieltjes
- optioneel: knoflookpoeder en zout naar smaak
- gehakte peterselie, om te bestrooien
Bereiding kip met zelfgemaakte lemon pepper
Begin met het maken van de lemon pepper. Hiervoor schil je met ’n dunschiller het gele gedeelte van de citroenen in reepjes. Leg deze op een ovenrek en plaats ze in de oven op 90°C. Na ongeveer ’n uurtje zijn de schillen goed droog. Plaats de schillen vervolgens in de blender en doe er de zwarte peper en het zout bij. Maal alles goed fijn, totdat het (bijna) poeder is.
TIP: Wil je meteen meer lemon pepper maken om later te gebruiken? Gebruik dan de schil van 4 citroenen, 40 gram zwarte peper en 2 tl zout. De lemon pepper die over is kun je in een potje bewaren.
Verwarm daarna de oven voor op 180°C.
Snijd de kip in delen en verwijder de huid. Smeer de kipdelen in met olijfolie en wrijf er de lemon pepper over.
Plaats de kip in een grote ovenschaal. Was de krieltjes en doe die bij de kip. Snijd de geschilde citroenen vervolgens in halve schijven en plaats die bij de kip in de ovenschaal.
Giet vervolgens de kippenbouillon in de ovenschaal en besprenkel het geheel met nog wat olijfolie.
Plaats de ovenschaal nu in de hete oven en bak de kip en krieltjes in 50-60 minuten gaar en goudkleurig. Als het goed is, is alle bouillon in de tussentijd verdampt.
Serveer de kip met een frisse salade – eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.