In de koude maanden is niks zo lekker als ’n kom warme kippensoep. En in zo’n beetje elk land ter wereld gelooft men dat zelfgemaakte kippensoep de beste remedie is tegen verkoudheid en griep. Of dat waar is of niet maakt eigenlijk helemaal niet uit… kippensoep is gewoon hartstikke lekker!
Het kost weinig moeite om zelf ’n lekkere ouderwetse kippensoep te maken. Je hebt er (op een fijne soeppan na!) geen speciale keukenspullen of gereedschap voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd. Hoe langer de soep kan trekken, hoe meer smaak eraan zit. En zoals bij veel soep- en stoofgerechten geldt: kippensoep is de volgende dag altijd nóg lekkerder!
Kippensoep als remedie tegen griep
Over de hele wereld geldt kippensoep als dé remedie tegen griep en verkoudheid. Dat, terwijl er geen echte medicinale stoffen in zitten. Waarom word het dan toch overal zo gezien? (Leuk weetje: kippensoep heeft als bijnaam ook wel ‘Joodse penicilline’)
Waarschijnlijk komt de goede reputatie van de soep doordat het makkelijk verteerbaar is, boordevol proteïne zit en dat je je van warme bouillon vaak direct goed voelt. De combinatie van warmte, vocht en zout is gewoon heel fijn als je je niet fit voelt. En ach, of het nou echt werkt of niet – kippensoep is zó lekker dat het eigenlijk ook niet uitmaakt.
Hoe maak je kippensoep?
Met dit recept maak je ’n lekker lichte kippensoep die ideaal is voor als het buiten koud is, of wanneer iemand zich niet lekker voelt. Het is een eenvoudige, ouderwetse versie die bij iedereen in de smaak valt.
Ben je trouwens op zoek naar de Antilliaanse kippensoep (sòpi di galiña), met stukken maïskolf en zoete aardappel? Die heb ik natuurlijk ook voor je! Klik hier voor ’t recept van de traditionele Antilliaanse kippensoep.
Van dit recept maak je 4-6 porties kippensoep. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept simpelweg halveren of verdubbelen!
Ingrediënten:
- 2 L water & 3 bouillonblokjes (kip)
- 2 kippenbouten, in stukken
- 2 uien, gehalveerd
- 1 prei, in ringetjes
- 2 winterwortels, in plakjes
- 1 aardappel, in blokjes
- 300 gr fijne soepgroenten
- 100 gr vermicelli, gebroken
- 1 takje fijngesneden peterselie
- een takje tijm (vers) of ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl zwarte peper
- 2 laurierblaadjes
- zout, Maggi of extra bouillon naar smaak
Bereiding kippensoep
Snijd de groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst. Snipper daarna één van de uien.
Neem nu een grote soeppan en doe daarin de kippenbouten met de prei, de wortel, de gehalveerde ui, de peper, de tijm, de laurierbaadjes en de helft van de peterselie. Voeg twee liter water toe en verkruimel er de bouillonblokjes in.
Breng dit samen aan de kook en schep eventueel het schuim van de soep af. Zet het vuur vervolgens heel laag en laat de kippensoep zo’n anderhalf uur zachtjes pruttelen. Giet de soep vervolgens door een zeef en breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook.
Haal de kip uit de zeef. De groenten die je hebt gebruikt om de bouillon te maken mag je weggooien – deze zijn alleen voor de smaak. (Je kunt ze natuurlijk ook terug in de soep doen, als je dat liever wilt!)
Laat de kip even afkoelen en verwijder daarna de huid. Haal het vlees vervolgens in stukjes van het bot af en doe de stukjes vlees terug in de soep. Voeg daarna ook de blokjes aardappel en het gesnipperde uitje toe, samen met de soepgroenten en de rest van de peterselie. Breng de kippensoep weer aan de kook en laat de groenten in zo’n 10 minuten bijna gaar worden.
Voeg als laatste de vermicelli toe en kook de kippensoep nog 10 minuten, totdat de vermicelli en de groenten gaar zijn. Verdeel de soep over 4 tot 6 kommen en serveer hem met een lekker broodje. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.