Home Receptenhoofdgerechten Lasagne alla Bolognese


lasagne alle bolognese classic lasagna recept recipe

Lasagne alla Bolognese

door admin

Lasagne alla Bolognese is één van die recepten die over de hele wereld bekend is. Het heeft zijn roots — dat kun je aan de naam natuurlijk al zien — in Bologna. Inmiddels kent bijna iedereen deze Italiaanse klassieker.

Zoals jullie weten, ben ik met een half Italiaanse getrouwd en kan het dus niet anders of we eten af en toe deze klassieke Lasagne alla Bolognese. Natuurlijk met zelfgemaakte bechamelsaus en sugo, de saus van tomaten en gehakt.



Dit recept is dan ook ‘n ‘erfenisje’ van nonna Francesca, die het altijd met liefde voor de hele familie maakte. En als ik zeg hele familie, bedoel ik ook écht de hele familie. Eten er 20 personen mee? Geen probleem! Nonna maakte gewoon even 5 schalen van deze lekkere lasagne!

Oh, en als er dan een portie (of ehh… 2 of 3) overbleef, was ik wel altijd de Sjaak. “Gino, je laat me toch niet zitten met dat éne stukje lasagne? Neem het alsjeblieft erbij, dan kan de schaal weer terug in de kast!” Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat ik na zo’n weekje vakantie in Italië even een tijdje niet meer op de weegschaal durfde te kijken.

In dit recept houd ik het bij één grote schaal, met genoeg lasagne voor 4-6 personen, afhankelijk van de hoeveelheid honger die ze hebben.

Ingrediënten:

Voor de bechamelsaus



  • 50 gr roomboter
  • 50 gr tarwebloem
  • 500 ml volle melk
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak

Voor de gehakt/tomatensaus

  • 3 el olijfolie
  • 1 wortel, kleingesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • een stengel bleekselderij, kleingesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 gram rundergehakt
  • 100 ml (droge) witte wijn
  • 500 ml passata di pomodoro
  • 140 gr tomatenpuree
  • 300 gr polpa di pomodoro
  • 3 laurierblaadjes
  • 25 gr roomboter, plus extra om in te vetten
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout en peper naar smaak

En verder…

  • 300 gr lasagnebladen

Bereiding lasagne alla Bolognese

Begin met het maken van de bechamelsaus. Dit doe je als volgt: Maak een roux van roomboter en bloem. Smelt de boter in een pan. Roer er op laagvuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in twee tot drie minuten goudbruin.

Giet er vervolgens de melk bij en roer het geheel goed door, zodat je geen klontjes krijgt. Laat de bechamelsaus even doorkoken, zodat hij goed kan indikken. Breng de saus tenslotte op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat naar smaak.



Tip van nonna: een beetje geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino Romano door de saus maakt het geheel nóg smaakvoller!

lasagne alle bolognese classic lasagna recept recipe

Lasagne samenstellen

Ga nu verder met het maken van het gehakt. Hiervoor verhit je de olijfolie in een pan, en voegt er de stukjes bleekselderij, wortel en ui aan toe. Fruit dit zo’n 5 minuten op laag vuur, totdat de ui glazig ziet. Voeg er daarna de geperste knoflook aan toe en bak het geheel nog even door.

Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het bruin. Giet er daarna de wijn bij en laat dit verdampen. Doe er nu zout en peper naar smaak bij, voeg de laurierblaadjes, de passata, de tomatenpuree en de polpa toe en laat het geheel zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. De saus mag niet te waterig zijn, maar eerder lekker stevig. Zo wordt de lasagne straks extra lekker!

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (180 graden heteluchtoven) en vet een ovenschaal in met boter. Smeer vervolgens enkele lepels bechamelsaus uit over de bodem van de ovenschaal. Leg hier daarna een laagje lasagnebladen op.

Schep nu enkele lepels bechamelsaus op de lasagnevellen, totdat deze bedekt zijn. Schep er daarna royaal gehaktsaus over. Leg nu een tweede laag lasagnebladen in de schaal.

Hierop komt weer wat bechamel, wat gehaktsaus en daarna opnieuw lasagnebladen. Herhaal dit, totdat het gehakt op is.



Als laatste leg je ‘n laagje lasagnebladen neer met daarop weer flink wat bechamelsaus. Strooi er tenslotte de geraspte kaas over en bak de lasagne in zo’n 30 minuten gaar. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met gehakt? Probeer dan ook eens deze lekkere Oosterse gehaktballetjes!

Summary
recipe image
Recipe Name
Lasagne alla Bolognese - authentiek recept van de Italiaanse nonna
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 2233 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend