Kipspiesjes zijn eigenlijk altijd goed. Of je nu gaat voor ’n lekkere kipsaté of toch liever voor een shish-kebab van kipgehakt… je bent eigenlijk aan het begin al verzekerd van succes! Met deze kipspiesjes op suikerriet maak je wel écht de blits op je volgende feestje. Want wat is er nu leuker dan een eetbaar stokje?
Ik kreeg het idee voor deze spiesjes toen ik bij de Surinaamse toko een mooie stengel suikerriet vond. Ik had het daarvoor al jaren niet gegeten, maar ik herinner me de smaak nog zó goed van vroeger. Mijn ouders hadden een enorme suikerrietplant in de tuin staan en af en toe kon je daar met een machete (een groot kapmes) een paar stengels vanaf halen en kauwen op het binnenste gedeelte. Een beetje zoals bij zoethout, maar dan dus met de lekkere, tropische smaak van rietsuiker.
Hoewel je de stengels niet echt kunt eten (want: véél te veel sterke, onverteerbare vezels) is het een genot om op zo’n stukje te kauwen totdat er geen suiker meer uitkomt. Je kunt je dus bedenken hoe blij ik was om na 12 jaar weer ‘ns zo’n mooi stuk suikerriet te zien!
Een recept met suikerriet
En dan de uitdaging: maak er eens een recept mee… dát is nog niet makkelijk. Je kunt de stengels dus niet eten, hooguit uitpersen. Maar recepten voor sapjes met suikerriet als basis zijn er al genoeg en bovendien is “pers de stengel uit” ook niet echt een recept. Dat moest dus helemaal anders!
Gelukkig kwam daar de inspiratie: Italiaanse Liuk-ijsjes! Ken je ze? Dat zijn van die lekkere citroen waterijsjes op ’n stokje van drop. Nou ja… “drop”… iets wat er voor door moet gaan dan. Ik vind de stokjes zelf niet te pruimen, maar het is gewoon een leuk idee dat ze eetbaar zijn en dat je na ’t eten van het ijsje verder kunt met het stokje.
![](https://soulfood.nl/wp-content/uploads/2020/08/website2-740x1024.jpg)
Zo werd dus het idee geboren voor deze spiesjes van suikerriet. En de smaak van rietsuiker kun je natuurlijk heel goed combineren met vlees. Het werd dus óf varkensvlees, óf kip. Rundvlees leek me qua smaak minder geschikt. En dan wint het gemak: omdat je in Nederland moeilijk varkensgehakt kunt kopen (alleen ‘half om half’) werden het spiesjes van kipgehakt.
We hebben ze getest en eerlijk: ze zijn onweerstaanbaar lekker! En daarna kun je verder met het stokje 😉
Van dit recept kun je zo’n 10-12 kipspiesjes maken
Ingrediënten:
- 1 stengel suikerriet (toko)
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 kleine ui, fijngesneden
- (zonnebloem)olie, om in te bakken
- 600 gr kipgehakt
- 1 ei
- 50 gr paneermeel
- 1/2 tl komijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 tl cayenepeper
- 2 takjes peterselie, fijngehakt
Liever een video?
In onderstaande video kun je in zo’n 20 seconden zien hoe ik het suikerriet zaag, schil en verwerk tot stokjes. Ook zie je hoe de kipspiesjes bakken en uiteindelijk worden:
Bereiding kipspiesjes op suikkerriet
We beginnen natuurlijk met het schillen en snijden van het suikerriet. Als je goed kijkt, zie je dat de stengel in segmenten is verdeeld. We gebruiken voor dit recept één zo’n segment. Let erop dat je de segmenten dubbel van elkaar moet scheiden. Hiermee bedoel ik, dat je hem zowel voor als na de ‘ring’ afzaagt. Je gooit dus telkens ’n ring van ongeveer een centimeter weg. Deze stukken zijn echt te hard om te verwerken.
Wanneer je een segment hebt losgesneden (op Curaçao gebruiken we dus een machete, maar in Nederland pak ik gewoon een zaag) kun je het suikerriet met ’n scherp mes schillen. Altijd van boven naar onder snijden, want zo lopen de vezels ook. Uiteindelijk houd je ’n stuk lichtgeel riet over. Dit stuk kun je in 16 ‘stokjes’ verdelen. Snijd het riet eerst in 4 plakken en snijd vervolgens van elke plak 4 stokjes. Bewaar de stokjes in een glas water, totdat je de kipspiesjes gaat bakken.
Verhit nu wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook, totdat de ui glazig ziet. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even afkoelen. Meng ze vervolgens met het kipgehakt, het ei en de paneermeel. Voeg nu ook alle overige ingrediënten toe om het gehakt op smaak te brengen.
Verdeel het gehakt in 10 (of 12) delen en rol elk deel om een suikerrietstokje. Verhit vervolgens opnieuw olie of boter en bak de kipspiesjes op matig vuur in zo’n 20 minuten gaar en goudkleurig. Serveer ze met rijst, aardappelen of frietjes en groenten naar keuze – eet smakelijk!
![](https://soulfood.nl/wp-content/uploads/2020/08/website3.jpg)
![recipe image](https://soulfood.nl/wp-content/uploads/2020/08/snippet.jpg)
![1star](https://soulfood.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://soulfood.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://soulfood.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://soulfood.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://soulfood.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.