Home Receptengebak Surinaamse maizenakoekjes / gomma koekjes
maïzenakoekjes maizena koekjes Gomma Surinaams recept glutenvrij

Surinaamse maizenakoekjes / gomma koekjes

door admin

Glutenvrije koekjes die makkelijk, snel en goedkoop zijn om te maken. Klinkt goed toch? Deze maizenakoekjes hebben het allemaal! Je maakt het deeg in ’n paar minuten en na een kwartiertje in de oven zijn ze helemaal klaar.

In het Surinaams worden de maïzenakoekjes ook wel ‘gomma koekjes’ genoemd. Gomma betekent lijm en verwijst naar de aparte structuur van de koekjes. Ze bevatten namelijk geen gluten en vallen dus uit elkaar als je ze in je mond stopt. Ze lossen als het ware op, wat best een gekke ervaring kan zijn als je ze nog nooit eerder hebt gegeten.

Serveer deze lekkere, Surinaamse maizenakoekjes met ’n kopje thee of koffie. Maar let op: sop de koekjes nooit in de thee! Dan gebeurt namelijk weer hetzelfde… ze lossen direct op.



Met dit recept maak je zo’n 15 maizenakoekjes. Wil je er meer? Dan kun je het recept heel gemakkelijk verdubbelen. De koekjes blijven in een afgesloten doos of trommel zeker ’n week goed – zo lang er maar geen vocht bij komt.

maïzenakoekjes maizena koekjes Gomma Surinaams recept glutenvrij

Om de koekjes te versieren gebruiken we suikermuisjes of sprinkles. Als jij of iemand die je kent écht glutenvrij moet eten, moet je er op letten dat ook de sprinkles glutenvrij zijn.

Van dit recept maak je 12-15 maïzenakoekjes. Wil je er meer? Verdubbel het recept dan.

Ingrediënten:

  • 220 gr maïzena
  • 100 gr roomboter, ongezouten en op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 ei (M))
  • een zakje vanillesuiker
  • sprinkles / suikermuisjes om te versieren

Bereiding van de maizenakoekjes

Meng de roomboter met het ei, de suiker en de vanillesuiker in een grote kom. Klop het met een garde tot ’n luchtig geheel. Zeef daarna de maïzena boven de kom en meng alle ingrediënten tot een soepel, een beetje plakkerig deeg.



Als het deeg té plakkerig is kun je het tijdens ’t verwerken nog door wat extra maïzena rollen.

Maak een bol van het deeg en bedek die vervolgens met plasticfolie. Leg het deeg zo ’n half uur in de koelkast, zodat het een beetje kan opstijven. Door het deeg nu te koelen blijven ze tijdens het bakken mooier in hun vorm.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Neem het deeg vervolgens uit de koelkast en maak bolletjes zo groot als een walnoot. Leg de bolletjes daarna op de bakplaat en druk ze met je handen iets plat. Neem vervolgens ’n vork en druk de koekjes nóg wat platter. Door de vork eerst van boven naar onder op de koekjes te drukken en daarna van links naar rechts ontstaat een mooi ruitpatroon op de maïzenakoekjes.



Tip: Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar – tijdens het bakken lopen ze nog wat uit!

Bestrooi de koekjes met sprinkles (discodip) en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. De koekjes hoeven niet te kleuren. Laat de maïzenakoekjes na het bakken afkoelen op een rooster. Serveer ze bij ’n kopje thee – eet smakelijk!

maïzenakoekjes maizena koekjes Gomma Surinaams recept glutenvrij

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgebakken koekjes? Probeer dan ook eens onze boterkoekjes of deze koekjes met kersen!

Summary
recipe image
Recipe Name
Surinaamse maizenakoekjes / gomma koekjes recept via Soulfood.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 784 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend