De Antilliaanse bolo di cashupete is een echte feesttaart. Wij maken hem het liefst voor élke verjaardag. Maar de taart is groot, machtig en flink prijzig. En soms wil je dan gewoon liever een kleintje. Het originele recept ‘gewoon halveren’ is geen optie. Je komt dan namelijk niet uit met het beslag en de baktijd. Ook klopt de verhouding van de vulling dan niet meer.
In dit recept laat ik je zien hoe je een kleine bolo di cashupete maakt. Hoe klein? 20 centimeter! We bakken namelijk een ‘bolo di manteka’ (pound cake) van 18 centimeter en daarover gaat ’n flinke laag cashewcrème. Als je bescheiden puntjes van de taart snijdt, kun je er zo’n 10-12 stukken uithalen.
En heb je daarmee alsnog teveel? Dan kun je de taart (in z’n geheel óf in punten) invriezen zonder problemen.
Ingrediënten:
Voor de cake
- 200 gr tarwebloem
- 175 gr suiker
- 175 gr roomboter*
* of gebruik ½ roomboter en ½ halvarine voor op brood - 3 eieren
- een snufje zout
- 12 gr bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de cashewcrème
Liever een video?
In onderstaande video zie je in minder dan een minuut hoe ik de kleine bolo di cashupete maak:
Bereiding kleine bolo di cashupete
Begin met het maken van de cake. Hiervoor vet je een bakblik van 18cm in met boter. Je kunt hem eventueel ook bekleden met bakpapier.
Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is en meng het met de suiker tot een romige massa. Voeg daarna de eieren toe en roer goed. Meng de bloem met de vanillesuiker, het bakpoeder en het zout en zeef dit boven de botermassa. Roer het geheel nu tot een dik beslag zonder klontjes. TIP: klopt het beslag vooral niet met een elektrische mixer. Dan kan de taart inzakken!
Verwarm de oven voor op 170°C. Bak de cake vervolgens in zo’n 30-35 minuten gaar en goudkleurig.
Terwijl de cake in de oven staat maak je de cashewcrème. Maal de cashewnoten tot poeder en zet ze apart. Zet een pan op middelhoog vuur en meng hierin de suiker, de vanillesuiker, het water en de gecondenseerde melk totdat het kookt. Voeg daarna de cashewnoten toe en blijf goed roeren totdat de cashewnoten gekookt zijn.
Je zult merken dat de crème ineens héél dik wordt en iets donkerder bruin kleurt. Op dat moment mag het vuur uit en voeg je de rum en het citroensap toe aan de crème. Goed roeren en dan is het tijd om de taart (nog warm!) te vullen en af te smeren.
Bolo di cashupete afsmeren en versieren
Snijd de cake in 3 gelijke lagen en bestrijk die met een flinke laag cashewcrème. Hou je echt veel van rum? Besprenkel de lagen cake dan eerst met wat rum of trempeersiroop. Zet de cake terug in elkaar en smeer hem af met de overgebleven cashewcrème.
Versier de bolo di cashupete tenslotte met de geconfijte kersen en (halve) cashewnoten. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.