Jollof Rice is een klassiek rijstgerecht uit Nigeria en Ghana. Je maakt het met langkorrelige rijst, tomaten, bouillon en paprika. Ook in Senegal en Gambia kom je ’n soortgelijk gerecht tegen. Daar noemen ze het ‘benachin‘ (vanuit het Wolof) en doen ze er meer groenten en soms vis in (of eigenlijk: er bovenop!)
Nigeriaanse of Ghanese Jollof?
Er zitten wat kleine verschillen tussen de Nigeriaanse en de Ghanese versie van Jollof Rice. Zo wordt de rijst in Ghana iets pittiger gemaakt met extra specerijen en pepers en gaat er soms een speciale sambal met vis en garnalen (‘shiito’) door het mengsel.
En misschien nog wel het belangrijkste verschil: de rijstsoort. In Nigeria wordt vaak gebruik gemaakt van parboiled rijst en in Ghana van andere langkorrelige rijst, bijvoorbeeld basmati-, jasmijn- of pandanrijst. De Nigeriaanse versie met parboiled rijst hoeft daarom minder lang op het vuur. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om de rijst in het tomatenmengsel te koken. De Ghanese versie wordt eerst even in water gekookt, voordat de smaakmakers erbij gaan.
Wij gaan in dit recept uit van de Nigeriaanse versie van Jollof Rice. Deze valt bij iedereen in de smaak, is gemakkelijk veganistisch te maken en kan natuurlijk worden uitgebreid met extra ingrediënten. Want als je ooit de kans krijgt om die Ghanese ‘shiito’ te proeven: don’t miss it!
En waarom ik nou heb gekozen voor de Nigeriaanse versie van Jollof? Uit de DNA-test die ik van mijn zwager kreeg bleek dat ik voor maar liefst 41% “Nigeriaans bloed” heb en daarnaast ben ik dus hart-stik-ke allergisch voor garnalen, so no shiito for me – hahaha…
Jollof Rice of Party Rice
Als er in Nigeria een groot feest is, wordt er natuurlijk ook Jollof Rice gegeten. Omdat er vaak héél veel mensen op een feest komen, wordt de rijst dan in een grote pan boven een open vuur bereid. Het vuur wordt opgestookt met hout en daardoor krijgt deze ‘party rice’ zijn karakteristieke, rokerige smaak. Nu lijkt het me in Nederland een beetje lastig om in de tuin een open vuur te maken, maar wil je tóch wat van die rokerige smaak in het gerecht? Voeg dan enkele druppels “liquid smoke” toe aan het tomatenmengsel. Dit kun je kopen in Amerikaanse importwinkels of -webwinkels.
Dit recept is voor 4-6 porties
Ingrediënten
- 3 el zonnebloemolie
- 5 tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 3 rode paprika’s
- 2 uien
- 1 madame Jeanette Peper
- 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
- 2 tl kerriepoeder (masala)
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- ongeveer 800ml bouillon (kip of groenten)
- 400 gr parboiled rijst of basmati rijst
- zout en peper naar smaak
- optioneel: enkele druppels ‘liquid smoke’
Bereiding Nigeriaanse Jollof Rice
Rooster de tomaten, de paprika’s en de uien 10 minuten onder de grill of in een voorverwarmde oven op 180°C. Je kunt deze stap overslaan, maar het zorgt wel voor extra smaak.
Doe vervolgens de tomaten, de knoflook, de paprika’s, de tomatenpuree, één van de uien en de hete peper in een blender en meng het geheel tot een gladde saus.
Verhit daarna de olie in een pan en fruit hierin de tweede, (in reepjes gesneden) ui met wat zout. Voeg nu de gepureerde groenten toe en doe ook de kerrie, de tijm en laurierblaadjes in de pan. Verwarm het geheel totdat het zachtjes kookt. Bak het daarna nog zo’n 20 minuten, totdat de smaken goed in elkaar zijn getrokken. Als het goed is, is het vocht nu bijna helemaal verdampt.
Voeg nu de bouillon toe en roer goed. Voeg je de ‘liquid smoke’ toe? Dan mag je die nu ook in de pan doen.
Was de rijst vervolgens even in koud, stromend water en laat het uitlekken in een zeef. Voeg de rijst daarna toe aan de pan en breng het mengsel opnieuw aan de kook.
Roer de rijst en de saus goed door elkaar en laat de rijst vervolgens zo’n 45 minuten op héél zacht vuur koken. Draai het vuur daarna uit en laat de rijst met de deksel op de pan nog 10 minuten stomen.
Schep de rijst tenslotte in een serveerschaal en maak het wat luchtiger door er met een vork door te roeren. Serveer de Jollof Rice met vlees, vis of een vleesvervanger naar keuze. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op West-Afrikaanse gerechten? Probeer dan ook eens onze Chicken Yassa uit Senegal/Gambia!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.