Deze heerlijke soep met ’n Aziatisch tintje maak je met oesterzwammen, noedels en in plakjes gesneden bavette. Hij wordt verder op smaak gebracht met sesamolie, sojasaus en gember.
Soms heb je een gerecht dat een prachtige naam heeft en soms moet je ’t doen met een omschrijvende titel. Vandaag helaas écht het laatste, want ik kreeg het niet voor elkaar om hier een leuke naam voor te bedenken. Dat is ’n beetje het probleem met eigenverzonnen recepten. Je kunt niet terugvallen op een bekende naam die iemand 50 jaar geleden al eens bedacht heeft. Zoiets catchy als Tom Kha Kai (Thaise kippensoep) ofzo… of Antilliaanse sopito (kokossoep, recept in ons kookboek).
Maar vooruit, met deze beschrijvende titel is het wel in één keer duidelijk wat er bedoeld wordt, toch? Gewoon een lekker soepie! Met noedels en paddenstoelen en als ‘kers op de taart’ de bavette.
Over de bavette
Die bavette is een mooi, maar ondergewaardeerd stukje rundvlees. Waar de biefstuk altijd alle eer krijgt, is de bavette nog best onbekend en dat is eigenlijk jammer, want het is mals vlees met een mooie textuur.
Bavette wordt gesneden van de ‘vang’ van een koe. De zijkant dus. Toch is het zo mals dat het prima als ‘steak’ gegeten kan worden. En dat is precies wat we in dit recept doen. We snijden de bavette in stukken van zo’n 10cm breed en die bakken we in hete roomboter, totdat de buitenkant mooi gekleurd is en de binnenkant ‘medium rare’. Overigens kun je ‘m zo ver bakken als je zelf wilt – maar roze van binnen is toch wel ’t lekkerste.
Waarschijnlijk valt het je bij ’t lezen van het recept meteen op: ik kruid de bavette alleen met zout en peper. Dat is een beetje een principekwestie. Kip en varkensvlees (en natuurlijk vleesvervangers) kruiden we graag ‘helemaal de moeder’, maar met rundvlees moet je geen grappen maken. Een goed stukje rundvlees lijdt eerder onder kruiden dan dat het ervan opleeft. Gewoon niet doen dus. Zout en peper is écht alles wat ‘ie nodig heeft.
Vegan versie
Deze soep, maar dan vegan? Easy peasy! Gewoon de bavette weglaten. De roomboter hoef je dan ook niet te gebruiken (daar zou het vlees in gebakken worden). Neem lekker wat extra oesterzwammen of gebruik blokjes tofu ter vervanging. Verder is het enige dierlijke product de bouillonblokjes, maar daar heb jij natuurlijk ’n vegan versie van in de kast liggen… toch?
Dit recept is voor 4-6 porties soep.
Let op: de kooktijd van deze soep is bijzonder kort. Dat ben je misschien niet gewend van soep, maar alle ingrediënten die hierin gaan zijn eigenlijk binnen 5 minuten gaar. Sterker nog: langer koken maakt ze écht minder lekker.
Voor het maken van de bouillon voor deze soep gebruik ik als extra smaakmaker ’n stuk kombu. Dat is stevig zeewier wat je in plakken of reepjes kunt vinden (gedroogd). Heb je dit niet? Geen probleem. Je kunt het ook weglaten!
Ingrediënten:
- 400 gr bavette
- 50 gr roomboter
- zout en peper naar smaak
- 1,5 L water
- 2 bouillonblokjes (rund)
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 el Chinese ‘dark soy sauce’ of ketjap manis
- optioneel: een stukje gedroogde kombu (zeewier)
- 3 el sesamolie
- 5 cm gemberwortel, geraspt
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 250 gr gekrulde noedels (b.v. woknoedels of Indonesische Mie Telor)
- 200 gr oesterzwammen
- 200 peultjes of sugar snaps
- 1 bosje bosuitjes
- 1 tl chilivlokken
Bereiding noedelsoep met oesterzwammen en bavette
Begin met het braden van het vlees. Zorg dat de bavette op kamertemperatuur is. Kruid hem vervolgens aan beide zijden met zout en peper. Verhit nu de boter in een koekenpan op hoog vuur en schroei de bavette rondom dicht. Zet het vuur iets lager en bak het vlees tot de gewenste gaarheid. In zo’n 5-8 minuten aan elke kant bak ik ‘m rosé van binnen.
Haal de bavette uit de pan en pan hem in met aluminiumfolie. Laat het vlees zo minstens 10 minuten rustig liggen. Snijd het daarna pas aan!
Verhit nu het water in een grote soeppan en voeg de bouillonblokjes, de sojasaus, de sesamolie, de gember en de knoflook toe. Gebruik je ook kombu (zeewier)? Doe dat dan ook nu in de pan. Als het water kookt, kun je de oesterzwammen in stukjes scheuren. Maak ook de peultjes schoon en verwijder eventuele draden.
Snijd de bosuitjes in ringetjes en haal de bami uit de verpakking. Voeg nu de oesterzwammen en de peultjes toe aan de bouillon en breng de soep opnieuw aan de kook. Verwijder nu de kombu (zeewier) als je dat hebt gebruikt.
Voeg na zo’n 3 minuten ook de noedels toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal zo’n 2 à 3 minuten) gaar. Zet het vuur uit en strooi de bosui-ringetjes over de soep. Doe hetzelfde met de chilivlokken. Nog eenmaal roeren en je bent alweer klaar!
Snijd de bavette tenslotte in plakjes van zo’n 5 mm dik.
Schep de soep in kommen en leg in het midden van elke kom enkele plakjes bavette. Serveer de soep heet met nog wat bosuitjes of gebakken uitjes. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op soep? Probeer dan ook eens onze Caribische ‘ground provisions soup’!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.