Home Receptenhoofdgerechten Caribische ground provisions soep
caribbean ground provisions soup caribische ground provision soep recept recipe

Caribische ground provisions soep

door admin

Ground provisions is de naam die mensen in het Caribische gebied geven aan verschillende wortelgroenten. Dat kan bijvoorbeeld cassave zijn, of zoete aardappelen… of taro of eddoes. In het kort komt ’t erop neer dat alles wat veel zetmeel bevat en onder de grond groeit een “ground provision” is. Letterlijk dus: “wat de grond ons geeft”.

En soms worden zelfs andere zetmeelhoudende vruchten, zoals groene bakbanaan en broodfruit, in deze groep geplaatst (hoewel die natuurlijk niet onder de grond groeien!)Ground provisions zijn voor de West Indians wat aardappelen voor de Nederlanders zijn; een snelle, gemakkelijke manier om aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen. Meestal worden deze wortelgroenten dan ook als bijgerecht gegeten. Gekookt met ’n sausje, naast groenten en vlees. Klinkt bekend voor ons, nietwaar?

In dit recept maken we een heerlijke soep met verschillende ground provisions. Ik gebruikte deze keer eddoes en halfrijpe bakbanaan – maar voel je vooral vrij om die te vervangen door bijvoorbeeld aardappelen, zoete aardappelen of cassave. Omdat geen van deze ingrediënten zelf veel smaak toevoegt, kunnen ze onderling prima verwisseld worden. Het zijn natuurlijk de overige ingrediënten die deze soep zo lekker en Caribisch maakt.

Eddoes – heb je ze al eens gegeten?

Eddoes zijn kleine knollen, ongeveer zo groot als een Europese aardappel. Het lijkt misschien nog ’t meest op taro(wortel) of cassave. Je kunt ze vinden in de meeste Surinaamse en Chinese toko’s en ze worden door de Surinamers ook “Chinese Tayer” genoemd.

Eddoes kun je vinden in de meeste Surinaamse en Afrikaanse toko’s. Ook bij de grote Chinese supermarkten zitten ze meestal in het assortiment.De schil van de eddoes is zacht en een beetje harig. Hij is gemakkelijk te schillen, net zoals bij een gewone aardappel. De schil is dus zéker niet zo hard als die van een cassave. Na het koken smaken eddoes zacht en een klein beetje nootachtig. Er zit veel zetmeel in, dus is het een ideale manier om je koolhydraten binnen te krijgen.

Vegan opties voor de ground provisions soep

In deze soep heb ik als ‘eiwitrijk product’ voor zoutvlees gekozen. Dit geeft een lekkere, iets zoutige smaak aan het geheel. Eet je vegetarisch of vegan? Dan kun je het zoutvlees prima weglaten of vervangen door stukjes seitan. Misschien moet je ’n tikkie meer bouillon toevoegen, maar verder smaakt de soep dan ook al heerlijk!

Dit recept is voor 4-6 porties.

caribbean ground provisions soup caribische ground provision soep recept recipe

Ingrediënten:

 • 400 gr zoutvlees
 • 2 takjes selderij, fijngesneden
 • 3 bouillonblokjes, kip of groenten
 • 5 eddoes knollen
 • 2 halfrijpe (gele) bakbananen
 • 2 maïskolven
 • 200 gr okra’s
 • een blikje (400 ml) kokosmelk
 • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
 • optioneel: 1 madame Jeanette/Adjuma peper
 • gehakte peterselie en schijfjes limoen, ter garnering

Bereiding Caribische ground provisions soep

Begin met het ontzouten van het zoutvlees. Hiervoor kun je het vlees in dobbelsteentjes snijden en zo’n 30 minuten in ruim water koken. Giet het water daarna af. Breng opnieuw water aan de kook, ditmaal zo’n 1,5 liter. Doe het vlees vervolgens terug in de pan en voeg ook de fijngesneden selderij en de bouillonblokjes toe.Wanneer de bouillon samen met het vlees kookt, kun je de ground provisions voorbereiden. Je kunt hiervoor de eddoes schillen en halveren. Grote knollen kun je in 3 of 4 stukken snijden.

Vervolgens snijd je de maïskolven in stukken van zo’n 4 cm. Snijd ook de bakbananen in soortgelijke stukken. Als laatste kun je de okra’s schuin in flinke stukken snijden. Hiermee voorkom je dat de okra’s de textuur van de soep teveel beïnvloeden.

Wanneer het vlees opnieuw zo’n 30 minuten gekookt heeft, kun je de overige groenten (ground provisions) toevoegen. Giet daarna ook de kokosmelk in de soep en breng het geheel opnieuw aan de kook.

Gebruik je een hete peper? Dan mag die nu ook worden toegevoegd. Niet vergeten: in zijn geheel toevoegen geeft smaak, maar geen hitte… heel toevoegen met enkele snedes in de zijkant geeft ’n beetje hitte & fijnsnijden geeft véél hitte af!

Laat de soep zo nog een half uur zachtjes koken, totdat de eddoes gaar zijn. Strooi er daarna de ringetjes bosui en eventueel wat gehakte peterselie over. Serveer de ground provision soep tenslotte met wat schijfjes limoen. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met okra? Probeer dan ook eens onze heerlijke okrasoep!Summary
Recipe Name
Caribische ground provisions soep - recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1096 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend