Deze gehaktballetjes hebben ’n Oosters tintje. Je maakt ze met lekker veel knoflook, munt en citroen. Ook de saus is ’n echte smaakbom! Eet ze samen met onze geurige saffraanrijst en maak de maaltijd compleet met een lekkere frisse saus op basis van yoghurt en komkommer.
De balletjes hebben een basis van rundgehakt. Door de kruiden en andere ingrediënten die erin gaan krijgen ze de smaak van het Midden-Oosten. Bonuspunten als je een lekker sappige granaatappel kunt vinden. De pitjes geven het gerecht niet alleen extra smaak, maar zien er ook prachtig uit. Net kleine edelsteentjes die je bord helemaal feestelijk maken!
Van dit recept maak je zo’n 25 tot 30 Oosterse gehaktballetjes.
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes
- 1/2 kopje gekookte rijst
- 3 teentjes knoflook
- enkele takjes munt (alleen de blaadjes)
- 1 ui, gesnipperd
- 500 gr rundgehakt
- de geraspte schil van 1 citroen
- 1 ei
- 2 el olijfolie
- 1 tl zout (naar smaak)
- 1 tl zwarte peper
Voor de saus
- ’n blikje (70 gr) tomatenpuree
- 1 tl gedroogde muntblaadjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- een snufje kaneel
- 500 ml kippenbouillon
- het sap van 1/2 citroen
- zout en peper naar smaak
- optioneel: granaatappelpitjes
Bereiding Oosterse gehaktballetjes
Maal eerst de gekookte rijst, de knoflook, de munt en de helft van de ui in een keukenmachine tot een dikke pasta. Meng dit vervolgens met het gehakt en voeg ook de citroenrasp, het ei en zout en peper toe.
Kneed daarna het gehakt tot een samenhangend mengsel. Is het écht niet stevig genoeg? Voeg dan wat paneermeel toe om het gehakt extra te binden. Rol er vervolgens kleine gehaktballetjes van.
Verhit nu een koekenpan op middelhoog vuur. Doe er daarna een eetlepel olijfolie in en bak de gehaktballetjes kort aan, totdat ze aan alle kanten bruin kleuren. Haal de gehaktballetjes tenslotte uit de pan.
Doe nu de rest van de olie in de pan en zet het vuur laag. Voeg eerst de gesnipperde halve ui toe, samen met een snufje zout. Fruit de ui vervolgens enkele minuten, totdat hij glazig ziet. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee.
Doe daarna de specerijen en de bouillon in de pan en roer totdat je een gladde saus hebt. Leg de gehaktballetjes vervolgens terug in de pan (dus in de saus) en laat ze op héél laag vuur zo’n 30 minuten sudderen, totdat ze gaar zijn en de saus is ingedikt.
TIP: Wordt de saus té dik? Voeg dan wat extra water toe.
Serveer de gehaktballetjes met rijst, salade en maak het bord tenslotte af met de granaatappelpitjes – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gehaktballetjes in saus? Probeer dan ook eens onze Antilliaanse pikaballetjes (pittige gehaktballetjes)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.