Letter di pinda (in het Papiamentu: lèter di pinda) zijn heerlijke Antilliaanse pindakoekjes. Deze letters gemaakt met pinda en specerijen zijn misschien wel het meest bekende koekje van de Antillen. Ze zijn gemakkelijk te maken, kunnen goed bewaard worden en smaken gewoon erg lekker.
De koekjes worden altijd in de vorm van de letter S gebakken. (maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen naam in pinda-letters te maken!)
Het is een ideaal recept om met kinderen te maken. Je kunt je fantasie erop loslaten, door ze ook eens in een andere vorm te kneden. Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om voor een verjaardag de eerste letter van de naam van de jarige te gebruiken… ideaal als traktatie of onderdeel van een feestelijk buffet!
Waarom zijn lèter di pinda gebakken in S-vorm?
Ik krijg heel vaak de vraag waarom de lèter di pinda toch altijd in de vorm van de letter S worden gebakken. Waarom niet eens een andere letter, of gewoon rond?
Er gaan verschillende theorieën over dit onderwerp, maar er is niet echt een antwoord dat er duidelijk uitspringt. Het zou kunnen dat het ‘gewoon’ komt, doordat deze vorm makkelijker bakt en ervoor zorgt dat de lèter di pinda gelijkmatig gaar worden.
Een ander verhaal is dat er op tweede Paasdag op de Antillen een traditioneel oogstfeest wordt gevierd. Deze heet Seú. Dit is vertaald uit een West Afrikaanse taal en heeft als betekenis “de hemel”. Op Curaçao vieren we die dag de oogst en pinda’s horen daar natuurlijk ook bij.
Om die reden zouden de ‘letter di pinda’, ter ere van de Seú, in de vorm van de eerste letter van het feest zijn gebakken. Deze traditie zou dan zijn overgenomen van generatie op generatie. Beide verhalen zijn mogelijk, daarom noem ik ze ook standaard allebei.
Ingrediënten:
- 300 gr geroosterde pinda’s* (ongezouten)
- 400 gr tarwebloem
- ½ zakje (8 gr) bakpoeder
- 2 tl Caribbean baking spice
(of gebruik kaneel) - ½ tl gemalen kruidnagel
- 150 gr ongezouten roomboter
- 225 gr kristalsuiker
- 3 eieren
- een snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- enkele druppels amandel-essence
*Geen zin om zelf pinda’s te malen? Gebruik dan een goede pindakaas met ten minste 90% pinda’s en houd zo’n 30 gram roomboter achter.
Liever een video van de lèter di pinda?
In onderstaande video zie je in 47 seconden hoe ik de Antilliaanse lèter di pinda maak:
Bereiding Lèter di pinda:
Verwarm de oven voor op 180 graden en maal de pinda’s daarna fijn in een keukenmachine. (Je kunt hiervoor ook pindakaas gebruiken met ten minste 90% pinda’s)
Bekleed nu 2 bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C (170°C hetelucht).
Zeef vervolgens de bloem samen met het bakpoeder in een grote kom. Voeg daarna de specerijen en het zout toe. Doe ook de suiker en de vanillesuiker erbij en roer het geheel goed door elkaar.
Voeg nu de gehakte pinda’s, de roomboter, de amandel essence en de eieren toe. Kneed het geheel vervolgens tot een stevig deeg.
Neem nu telkens een bolletje deeg ter grootte van een walnoot. Rol dit bolletje daarna uit tot een ‘slang’ van ongeveer 15 cm. Vorm hiermee de koekjes op de bakplaat. Ondersteun het deeg goed bij het verplaatsen, zodat de koekjes niet breken!
TIP: Om de perfecte letter di pinda te maken is het belangrijk dat je de warmte van je handen gebruikt om de olie uit de pinda’s vloeibaar te maken. Wanneer het deeg op lichaamstemperatuur is, is het veel flexibeler en voorkom je lelijke scheurtjes in de koekjes!
Bak de lèter di pinda nu 20 tot 25 minuten op 180°C, of totdat de koekjes bros zijn en goudbruin kleuren. Laat ze tenslotte afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Recept uit ons kookboek
Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.