Pan será zijn heerlijke Antilliaanse broodjes. Op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn deze platte, witte broodjes heel geliefd. Je herkent de broodjes aan de gaatjes die erin zijn geprikt met een vork.
Bij elke ‘Truk’i Pan’ (onze versie van een food truck!) kun je deze broodjes kopen, gevuld met de lekkerste dingen: Gestoofd (draadjes)vlees, plakjes worst, eieren – maar eerlijk is eerlijk… met een plakje kaas zijn ze óók al niet te weerstaan!
Je hoeft geen speciale vaardigheden te hebben om deze broodjes te maken. Wel is het belangrijk (om het échte uiterlijk van de Pan Será te krijgen) dat er hier en daar met de vork wat gaatjes worden geprikt in het deeg wanneer dit klaar is met rijzen.
Met dit recept maak je ongeveer 10 stuks pan será.
Ingrediënten:
- 500 gr tarwebloem
- 1 zakje/8 gram gist (instant)
OF 25 gram verse gist - 2 eetlepels suiker
- 50 gr roomboter of margarine
- 250 ml (warm) water
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels melk
Bereiding van Antilliaanse pan será
Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom en roer deze ingrediënten daarna goed door elkaar. Maak daarna een kuiltje in het midden.
Laat de boter of margarine smelten en doe dit in het zojuist gemaakte kuiltje. Nog niet mengen!
Voeg dan de helft van het water toe en begin met het kneden van het mengsel. Voeg daarna beetje bij beetje de rest van het water toe, net zolang tot een stevig (maar niet plakkerig) deeg ontstaat.
Kneed het deeg nu ongeveer 10 minuten. Eventueel kan iets meer bloem of water worden toegevoegd om de juiste stevigheid te krijgen.
Maak een bol van het deeg en leg deze in een grote schaal. Bedek de schaal met een stuk plasticfolie. Laat het deeg voor de pan será zo een half uur rusten. Verdeel het deeg daarna in 10 stukken.
Maak nu van elk stuk een bolletje en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol de bolletjes daarna met een deegroller uit tot cirkels van ongeveer 2 cm dik.
Leg de deegcirkels daarna op een (met bloem bestrooide) bakplaat en plaats de bakplaat in een koude oven. Laat de pan será zo 1 uur narijzen. Let op dat er genoeg ruimte tussen de bolletjes is, want ze worden tijdens het rijzen dubbel zo groot!
Verwarm de oven nu voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Prik de bolletjes deeg enkele malen licht in met een vork en bestrijk ze met wat melk.
Bak de pan será tenslotte in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Beleg ze met een plakje kaas, of met ander beleg naar keuze… eet smakelijk!
Pan será uit ons kookboek
Het recept voor de echte Antilliaanse pan será staat natuurlijk ook gepubliceerd in ons kookboek, ‘De complete Antilliaanse keuken’. In dit kookboek vind je maar liefst 300 recepten uit de traditionele, Antilliaanse keuken en daarin mag dit lekkere gerecht natuurlijk niet ontbreken!
Naast deze (en andere!) klassieke broodjes vind je in het boek andere traditionele gerechten zoals authentieke stoofschotels (stobá), soepen en natuurlijk gebakken vis met saus. Daarnaast staat het boek vol met heerlijke snacks, taarten, koekjes en dranken.
Probeer ook eens…
Ben je gek op Antilliaanse broodjes? Probeer dan ook eens onze lekkere Johnny Cakes! Dat zijn platte, ronde broodjes die ongeveer dezelfde vorm hebben als de pan será, maar ze zijn gefrituurd. Ook worden ze niet met gist, maar met bakpoeder gemaakt. Je kunt ze dus lekker snel maken als je er trek in hebt!
De charme van Pan Será, of Antilliaanse broodjes, gaat verder dan hun heerlijke smaak. Deze broodjes zijn diep geworteld in de cultuur en het dagelijks leven van de mensen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Ze zijn een symbool van gemeenschap en delen, vaak geserveerd bij familiebijeenkomsten en feesten.
Het maken van Pan Será is een liefdevol proces dat geduld en zorg vereist, net zoals het kneden van het deeg en het wachten tot het rijst. Maar het resultaat is het absoluut waard – zachte, luchtige broodjes die perfect zijn voor het opscheppen van sauzen of het inpakken van vullingen.
Een van de unieke aspecten van Pan Será is de manier waarop ze worden geprikt met een vork voordat ze worden gebakken. Dit geeft ze hun kenmerkende uiterlijk en zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld tijdens het bakken, wat resulteert in een perfect gebakken broodje elke keer weer.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.