Een pavlova is een gebakje of taart op basis van eiwitschuim. Het is heerlijk bros en luchtig en bevat ook nog ‘ns geen vet. Met de vulling — of eigenlijk de topping —van de pavlova kun je naar hartelust variëren. Ik gebruik zelf meestal ’n laagje banketbakkersroom met daarop vers fruit. Zo wordt het een heerlijk zomers gebakje!
Je kunt er ook voor kiezen om chocolade, hazelnootcrème of bijvoorbeeld botercrème te gebruiken. Bovenop kun je dan los gaan met pepernoten, chocolaatjes, noten… je kunt het zo gek niet bedenken! In dit artikel geef ik je het basisrecept voor de pavlova en mijn vulling van room en vers fruit.
Dit recept is voor één grote pavlova, of maak er eens 6 kleintjes van! Bak je ’n grote? Houd dan de baktijd van 2,5 uur aan. Kleine pavlova’s zullen na anderhalf uur goed gedroogd zijn.
Ingrediënten:
Voor de pavlova:
- 3 eiwitten
- 150 gr suiker
- 1 tl citroensap
- 2 tl custardpoeder of maïzena
Voor de banketbakkersroom:
- 65 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 35 gr bloem
- 350 ml (volle) melk
En verder…
Aardbeien, banaan, sinaasappel, watermeloen & groene appel – in stukjes
Bereiding van de pavlova
Neem een grote, vetvrije kom en klop daarin de eiwitten met de suiker, het citroensap en het custardpoeder stijf. Dit is de basis voor de pavlova.
Verwarm de oven nu voor op 100°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het beslag voor de pavlova in het midden van de bakplaat en smeer hem met een spatel uit tot ’n cirkel van ongeveer 20 centimeter. Je kunt de randen het beste flink wat dikker maken dan het middenstuk, zodat je na het bakken ’n mooi ‘bakje’ hebt om je vulling in te doen.
Bak de pavlova in ongeveer 2,5 uur gaar en droog. Laat hem vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Banketbakkersroom maken
Maak, wanneer de pavlova in de oven staat de banketbakkersroom. Dat gaat als volgt: Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers. Voeg hier ook de bloem aan toe en roer, totdat alle bloem is opgenomen.
Verhit ’n sauspannetje op matig vuur en doe hierin de melk. Laat de melk even koken en zet dan het vuur uit. Doe ’n beetje van de hete melk in het eimengsel en roer dit goed door. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de hete melk toe, terwijl je steeds goed blijft roeren.
Giet het mengsel daarna terug in de pan en zet opnieuw het vuur aan. Breng het mengsel aan de kook en blijf ondertussen goed roeren. Laat de room even koken, totdat hij wat indikt. Het is de bedoeling dat de room zo dik wordt als vla.
Pavlova versieren
Als de pavlova én de banketbakkersroom goed koud zijn kun je de taart samenstellen. Let op: de bodem van de pavlova kan niet goed tegen vocht. Stel de taart dus pas samen wanneer je hem gaat eten! Verdeel de banketbakkersroom over de pavlova en versier hem met de in stukjes gesneden vruchten. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Houd je van bakken? Probeer dan ook eens onze passievruchten muffins of de traditionele Antilliaanse ananastaart!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.