Home Receptenhoofdgerechten Pittig stoofvlees met kokos en pinda

Pittig stoofvlees met kokos en pinda

door admin

Als het buiten koud is, zijn er maar weinig dingen zo lekker als boterzacht gestoofd vlees. En niet alleen is ‘t lekker, maar door het lange stoven ruikt ‘t hele huis ook meteen heerlijk! Dit pittige draadjesvlees maak je met kokosmelk, pinda en lekker veel specerijen.

Wij vinden het thuis de perfecte ‘compagnon’ voor knapperige frietjes, maar ook met rijst of gekookte aardappelen is dit pittige stoofvlees een traktatie! Je kunt het recept trouwens gemakkelijk verdubbelen of halveren… wel zo handig als je kookt voor grotere of juist kleinere gezelschappen.



Stoven in gietijzer

Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren, maar ik vind stoofschotels en soepen die uit ‘n gietijzeren pannetje komen altijd per definitie lekkerder. Het zal wel iets met nostalgie te maken hebben, maar zo’n mooi gekleurde gietijzeren pan maakt ‘t allemaal nog even nét wat specialer (en dus lekkerder) dan normaal.

De pannen van Sola

Dit schattige rode pannetje is van het Nederlandse merk Sola. Daar heb je waarschijnlijk weleens van gehoord, want al sinds 1922 maken zij kwalitatief goede pannen, besteksets, servies en ander keukengerei. Het leukste? Het is in al die tijd (dus al bijna honderd jaar!) altijd een familiebedrijf gebleven.

Wij hebben thuis heel veel jaren ’50 meubels en accessoires en zo’n glimmende, geëmailleerde pan past daar natuurlijk helemaal bij. Een tijdje geleden kocht ik ‘zijn grote broer’ in het blauw. Daar was ik zó mee in mijn nopjes dat we een samenwerking met Sola zijn aangegaan voor ons nieuwe kookboek.

Het mooiste van deze pan zit ‘m trouwens in de deksel: aan de onderkant van de deksel zijn kleine puntjes gemaakt, zodat condens dat uit ‘t eten opstijgt niet langs de randen van de pan naar beneden loopt. Door deze puntjes wordt het vocht in de deksel gelijkmatig (terug) verdeeld over het eten en daar wordt ‘t resultaat daadwerkelijk beter van!



Het recept voor pittig stoofvlees

Dit recept maak ik dus graag op de ‘ouderwetse’ manier… in een gietijzeren pannetje. Maar als je weinig tijd hebt, kun je voor dit stoofvlees ook een snelkookpan (pressure cooker) gebruiken. In dat geval is het stoofvlees in ongeveer 45 minuten al klaar.

Aan de andere kant is het ook zeer geschikt voor bereiding in een slowcooker. Daarbij doe je het vlees en de andere ingrediënten ‘s ochtends al in de pan en laat je het tot ‘s avonds staan. Gebruik jij een slowcooker? Gebruik dan 200 ml extra water om de saus lekker smeuïg te houden.

Dit recept is voor 4 porties

Ingrediënten:

  • 750 gr runderriblappen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • een stuk gember (ca 3 cm)
  • 1 el kerrie / massala
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • een blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 1 Spaanse peper, gehakt
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 flinke eetlepels pindakaas
  • 3 el donkere sojasaus OF ketjap Manis
  • zout en peper naar smaak

Bereiding pittig stoofvlees met kokos en pinda

Snijd het vlees in blokjes van zo’n 3×3 cm. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit daarna wat olie in een braadpan en braad het vlees even aan, totdat de buitenkant bruin kleurt.



Voeg vervolgens de stukjes ui en knoflook toe en zet het vuur wat lager. Bak alles samen, totdat de ui glazig ziet. Rasp de gember en voeg die toe aan het vlees. Schep alles nog eens goed door.

Voeg nu de kerrie, het paprikapoeder en de hete peper toe. Giet ook de kokosmelk en de sojasaus in de pan en doe de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij.

Laat het vlees zo enkele uren héél zachtjes met de deksel op de pan sudderen. Ik vind het resultaat na twee uur al prima, maar als je écht zacht draadjesvlees wilt, kun je het vlees 3 tot 4 uur laten sudderen. Let er dan wel op dat er genoeg vocht in de pan blijft, zodat de stoofschotel niet droogkookt!

Na deze stooftijd kun je de pindakaas toevoegen om de saus wat in te dikken en extra smaak te geven. Serveer het stoofvlees met rijst, frietjes of gekookte aardappelen. Eet smakelijk!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
Pittig stoofvlees met kokos en pinda
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 836 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend