Bean curd skins… wat zijn dát dan? Dat zijn vellen die je krijgt wanneer je sojamelk kookt. De ‘bean curd skins’ zijn ongeveer een millimeter dik en worden na het koken van de melk afgehaald en gedroogd. Wij kopen ze dan gedroogd, als ’n soort stokjes. Je vindt ze bij de grotere Chinese supermarkten. zoals Amazing Oriental.
Het klinkt misschien raar, maar het is echt één van mijn favoriete ingrediënten. De vellen zijn namelijk laag in koolhydraten en vetten en hoog in eiwitten. En dat niet alleen… ze zijn ook gewoon ontzettend lekker! In dit recept geef ik ze ’n krokant jasje van ei, kruiden en bloem. En daarna gaan ze in de roerbakschotel met groenten en kip.
Bean curd skins als vleesvervanger
Je kunt van dit gerecht ook prima een vegetarische versie maken, want de bean curd skins zijn zelf al een perfecte vervanger voor vlees. Toch zie je in China (daar komen ze vandaan!) vaak dat dit soort producten gewoon met vlees worden gemengd. Het is daar ook helemaal niet vreemd om tofu met gehakt te eten. Wat mij betreft ook ’the best of both worlds’!
Je maakt van dit recept 4 porties. Serveer ze met rijst of noodles.
Ingrediënten
- 200 gr gedroogde ‘bean curd skins’
- 2 eieren
- 40 gr tarwebloem of maizena
- 1 el Curaçao Hot Chicken mix*
(of gebruik kipkruiden + zout naar smaak) - 2 rode paprika’s, in stukken
- 1 groene paprika, in stukken
- 1 winterwortel, in schijfjes
- 300 gr kip dijfilet, in stukken
- 3 cm gemberwortel
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje babymais, in stukken
- 2 el Thaise vissaus
- sap van ½ limoen
- 2 el (Chinese) donkere sojasaus
- 1 tl sambal (naar smaak)
- 2 el bruine suiker
- 1 el sesamolie
- 2 tl maizena + 50 ml water
Bereiding roerbakschotel met bean curd skins
Week de bean curs skins 30 minuten in water. Laat ze vervolgens uitlekken en snijd ze in stukken van zo’n 5 cm breed.
Kluts de eieren samen met de bloem en de Curaçao hot Chicken mix. Giet dit over de bean curd skins en laat ze even marineren. Bak de skins vervolgens in een klein beetje olie op middelhoog vuur, totdat ze krokant zijn. Haal ze daarna uit de pan.
Verhit nu opnieuw 2 el olie in de pan en bak hierin de paprika en wortel, totdat ze zacht zijn. Bak hierin ook de stukjes kip mee.
Rasp er daarna de gember en knoflookteentjes boven en zet het vuur zachter. Nu mag ook de babymais in de pan.
Maak tenslotte een saus door vissaus, limoen, sojasaus, sambal, bruine suiker en sesamolie te mengen. Giet dit over het gerecht. Bind de roerbakschotel met wat van het water met maizena. Voeg eventueel wat extra water toe.
Serveer dit gerecht met rijst of bami. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.