Home Receptenbarbecue Flank steak pinwheels
flank steak pinwheels bavette beimer since 1957

Flank steak pinwheels

door admin

Nog zo’n mooi stuk vlees: de ‘flank steak’, oftewel de Bavette. Het is een stuk rundvlees uit de vang (dat is de zijkant) van de koe. In Nederland werd het vroeger altijd als hachee- of stoofvlees verkocht, maar tegenwoordig weten we wel beter: die bavette kun je namelijk prima als steak eten! Rood of rosé van binnen dus, net wat je het lekkerste vindt. Maar in ieder geval niet doodgekookt… eeuwig zonde!

In dit recept maken we zelf mooie, opgerolde ‘flank steak pinwheels’. Zeg maar een pandushi, maar dan hartig en van vlees. Eh ja… eigenlijk houdt de vergelijking met pandushi precies op bij de vorm, maar toch.



De bavette van Beimer meat

Om de flank steak pinwheels te maken gebruiken we een bavette van zo’n 800 gram. Deze zijn te koop via de webwinkel van Beimer Premium Meat. Daar krijg je voor ’n mooie prijs maar liefst twee van deze jongens in ’n verpakking van ruim anderhalve kilo. Dan kun je dus óf twee keer zoveel pinwheels maken, óf met de andere bavette gaan voor een ander recept. Bijvoorbeeld onze noodlesoep met oesterzwammen en bavette. Je kunt ‘m natuurlijk ook nog invriezen en later gebruiken. En ook de pinwheels zijn ongebakken prima in te vriezen. Het ligt er maar net aan met hoeveel personen je bent. Wij zijn thuis met z’n vijven en ook dan blijft er van dit recept nog wat over voor de volgende dag. (geen straf, overigens!)

Waarom we de bavette bij Beimer Meat kopen? Omdat het dan gegarandeerd een mooi stuk vlees is voor een mooie prijs. Daarnaast wordt er bij Beimer vooral ‘dubbeldoelrundvlees’ verkocht. Dat is vlees van koeien die eerst een aantal jaar als melkkoe dienst hebben gedaan. Die staan dus flink wat dagen per jaar in de wei te grazen van ’t gras. Pas na een jaar of vijf gaan ze met ‘pensioen’ en worden ze bijgevoerd om later als rundvlees te dienen. Het vlees is daardoor smaakvoller en op een minder intensieve manier geproduceerd.

De andere smaakmakers

Verder gebruiken we in dit recept mozzarella, pecorino en spinazie om de pinwheels een lekkere smaak-boost te geven. En na het bakken? Een flinke scheut Tabasco… voor wie durft, natuurlijk!

Ingrediënten:

  • 1 bavette (circa 800-1000 gram)
  • 1 bolletje mozzarella
  • 50 gr Pecorino Romano, geraspt
  • 200 gr verse spinazie, fijngesneden
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gr roomboter
  • 50 ml olijfolie
  • Prikkertjes en keukentouw
  • Optioneel: pijnboompitten, voor de liefhebber
  • Optioneel: Tabasco naar smaak

Bereiding flank steak pinwheels

Begin met het opensnijden van de bavette. We gaan ‘m voor dit recept ‘butterflyen’, oftewel bijna doormidden snijden en dan openklappen als een boek. Laat bij het snijden een dikke centimeter over, waar het vlees aan elkaar blijft zitten. Klap de bavette daarna open en duw het middelste stukje goed plat, zodat je een mooie, bijna vierkante ‘lap’ krijgt.



Rasp de mozzarella (ja, echt ’t bolletje door de rasp duwen!) en de pecorino en meng ze samen in een schaaltje. Voeg hier ook het paprikapoeder aan toe en eventueel zout, peper en pijnboompitten naar smaak.

Hak de spinazie vervolgens heel fijn. Bestrooi de bavette nu rijkelijk met de gehakte spinazie en verdeel en daarna het kaasmengsel over.

Vervolgens mag je het vlees oprollen. Dit gaat echt net zoals bij het maken van kaneelbroodjes/pandushi.

Wanneer je ’n rol hebt gemaakt van de flank steak, knip je stukjes keukentouw af van zo’n 30 centimeter. Deze knoop je dan om het vlees, om de rol goed bij elkaar te houden. Ik knoopte de touwtjes op zo’n 2 centimeter afstand van elkaar.



Wanneer de flank steak goed is ingebonden, mag je de prikkertjes vlak langs het keukentouw steken. Deze gaan van boven naar beneden door het vlees en zorgen ervoor dat alles goed blijft vastzitten wanneer je de rolletjes straks lossnijdt.

Scheid nu de rolletjes van elkaar door precies tussen de stukjes keukentouw te snijden. Je hebt nu dus ’n stuk of 10-12 rolletjes die in het midden zowel ’n stukje touw als een prikkertje hebben.

Verhit nu de boter samen met de olie op hoog vuur, totdat de boter stopt met schuimen. Bak de pinwheels hierin tot de gewenste gaarheid. Dit is zo’n 3 minuten aan elke kant voor rood van binnen, 5 minuten aan elke kant voor rosé vlees en 8 minuten voor goed doorbakken.

Haal de pinwheels vervolgens uit de pan en verwijder de touwtjes en prikkers. Giet er tenslotte nog ’n flinke scheut Tabasco over & eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met rundvlees? Probeer dan ook eens ons recept voor dit lekkere broodje zoutvlees!



  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
Flank steak pinwheels / rollade van bavette - recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 766 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend